The roles of gender and learning styles on tenth grade students' kinematics graphing skills
Cinsiyetin ve öğrenme stillerinin onuncu sınıf öğrencilerinin kinematik grafik becerilerindeki rolü
- Tez No: 173090
- Danışmanlar: DR. MEHMET SANCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fizik Eğitimi, Kinematik Grafik Becerisi, Öğrenme Stili, Physics Education, Kinematics Graphing Skills, Learning Style
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZ CİNSİYETİN VE ÖĞRENME STİLLERİNİN ONUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİNİN KİNEMATİK GRAFİK BECERİLERİNDEKİ ROLÜ Delialioğlu, Fatma Yüksek Lisans, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Mehmet Sancar Aralık 2003, 98 sayfa Bu çalışma, onuncu sınıf öğrencilerinin cinsiyetlerinin ve öğrenme stillerinin kinematik grafik becerilerindeki rolünü araştırmak için tasarlanmıştır. Bu çalışmada, ölçüm araçları olarak Grafikleri Anlama Sınavı-Kinematik ve Öğrenme Stilleri Envanteri kullanılmıştır. Grafikleri Anlama Sınavı-Kinematik Türkçe ye çevrilmiş ve 60 onuncu sınıf öğrencisinin katılımıyla pilot çalışması gerçekleştirilmiştir. Esas çalışma, 2002-2003 öğretim yılının bahar döneminin son dört haftasında Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesindeki 14 ilden toplam 989 onuncu sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Elde edilen veriler, betimsel ve kestirisel istatistik teknikleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Kinematik grafik becerisi testinin bulguları öğrencilerin genel performanslarının düşük olduğunu ve öğrencilerin çoğunun kinematik grafiklerini yorumlamada güçlük çektiklerini göstermiştir. Öğrencilerin önceki fizik ve matematik ders notlan ile yaşları kontrol edilerek veriler Kovaryans AnaliziVI (ANCOVA) kullanılarak analiz edildiğinde, sonuçlar, farklı öğrenme stillerine sahip öğrencilerin kinematik grafik becerisi puanlan arasında anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir. Benzer şekilde, kız ve erkek öğrencilerin kinematik grafik becerisi testi puanlan arasında da anlamlı bir fark bulunmamıştır. Öte yandan, öğrencilerin kinematik becerisi testi puanlarında, cinsiyet ve öğrenme stilleri arasında anlamlı bir etkileşim olduğu gözlenmiştir. Çalışmaya katılan öğrenciler arasında özümseyen öğrenme stilinin son derece yaygın olduğu görülmüştür. Yerleştiren öğrenme stiline sahip kız öğrencilerin kinematik grafik becerisi testi puanlarının, diğer öğrenme stillerine sahip kız öğrencilerin puanlarından; ayrıca ayrıştıran öğrenme stiline sahip erkek öğrencilerin kinematik grafik becerisi testi puanlarının diğer öğrenme becerilerine sahip erkek öğrencilerin puanlarından daha yüksek olduğu saptanmıştır. Basit ilişki analizleri, öğrencilerin önceki fizik ve matematik ders notları ve yaşları ile kinematik grafik becerileri arasında pozitif ilişki olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
III ABSTRACT THE ROLES OF GENDER AND LEARNING STYLES ON TENTH GRADE STUDENTS' KINEMATICS GRAPHING SKILLS Delialioğlu, Fatma M.S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Dr. Mehmet Sancar December 2003, 98 pages This study was designed to investigate the roles of gender and learning styles on tenth grade students' kinematics graphing skills. In this study Test of Understanding Graphs-Kinematics and Learning Style Inventory were used as measuring tools. Test of Understanding Graphs-Kinematics was translated into Turkish and pilot tested with 60 tenth grade students from a representative school. The main study was conducted in 14 representative cities throughout seven different geographical regions over Turkey with a total of 989 tenth grade students in last four weeks of the spring semester of 2002-2003 school year. The data obtained from the administration of the measuring instruments were analyzed by using both descriptive and inferential statistics. Findings of the kinematics graphing skills test indicated that general performances of the students were very low and many students have difficulties in interpreting kinematics graphs.When the data were analyzed using Analysis of Covariance (ANCOVA), while controlling the effects of students' age, previous physics course grades and previous mathematics course grades, the results indicate that there was no significant difference among the kinematics graphing skills test scores of students having different learning styles. Similarly, it was found no significant difference between the kinematics graphing skills test scores of female and male students. On the other hand, a significant interaction was observed between gender and learning styles on students' kinematics graphing skills test scores. The most common learning style type was assimilator for the participants of this study. Accommodator female students' kinematics graphing skills test scores were higher than that of female students having other learning styles and converger male students' kinematics graphing skills test scores were higher than that of male students having other learning styles on kinematics graphing skills test. Bivariate correlations revealed significant positive correlations between students previous physics course grades, previous mathematics course grades, and age and their kinematics graphing skills test scores.