Poly(N-vinyl-2-pyrrolidone-co-vinyl acetate) hydrogels prepared for biomedical applications
Biyomedikal uygulamalar için hazırlanan poli(N-vinil-2-pirolidon-co-vinil asetat) hidrojelleri
- Tez No: 173105
- Danışmanlar: PROF.DR. NESRİN HASIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Polyvinyl pyrrolidone, poly(N-vinyl-2-pyrrolidone-co- vinyl acetate), hydrogel, wound dressing, irradiation IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
öz BİYOMEDİKAL UYGULAMALAR İÇİN HAZIRLANAN POLİ(N-VİNİL-2-PİROLİDON-CO-ViNİL ASETAT) HİDROJELLERİ TEOMAN, Özgür Işıl Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nesrin Hasırcı Aralık 2002, 75 sayfa Polivinil pirolidon (PVP) antijenik ve toksik olmayan ve aynı zamanda çok yüksek biyouyumluluğu olan bir polimerdir. Bu sebeple farmasetük uygulamalarda, çoğunlukla PVP jelleri veya PVP komplekslerinin çözeltileri olarak kullanılırlar. Vinil-pirolidonun vinil asetatla yaptığı kopolimerler (PVP-co-VAc) de potansiyel biyomalzemeler olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, biomedikal alanda kullanılmak üzere PVP-co-VAc hidrojelleri, amonyum persülfat (APS) başlatıcı ve etilen glikol dimetilakrilat (EGDMA) çapraz bağlayıcı kullanarak hazırlanmıştır. Hidrojellerin hazırlanmasında ısıl ve radyasyon çapraz bağlama teknikleri uygulanmıştır. Radyasyon dozunun ve katkı maddelerinin hidrojel özellikleri üzerine etkisi incelenmiştir.Taramalı elektron mikrografları, radyasyonla çapraz bağlanan hidrojellerin gözenekli yapıya sahip olduğunu göstermiştir. Yüksek radyasyon doz uygulaması ve yüksek miktardaki APS eklenmesi, yapıların sertleşmesine yol açmıştır. Örneklerin denge halindeki su miktarları 37 °C'de gravimetrik şişme deneyleriyle belirlenmiştir. Değerler % 82 ve % 35 arasında bulunmuştur. Dengedeki şişme miktarı derecesi genel olarak artan radyasyon dozu, çabrazbağlayıcı ve başlatıcı ile azalmıştır. Hidrojellerin gözenekli yapısı hidrojellerin şişme kapasitesini etkilemiştir. Su ile temas açısı ölçümleri, polimer membranların göreceli yüzey hidrofilik yapısını belirlemek için yapışık damla yöntemiyle yapılmıştır. Açı küçük değerleri hidrofilik yapıyı belirlemiştir.“Brilliant Yellow”model bileşik olarak seçilmiş ve hidrojel matrislerinden salımı değişik pH ortamlarında çalışılmıştır. Isıl çapraz bağlanan membranlar pH'ya bağlı salım göstermiştir. Polivinil pirolidon-ko-vinil asetat hazırlama parametrelerinin, membranlara yapışan hücre sayıları üzerine etkilerini incelemek amacıyla hücre kültürü çalışmaları yapılmıştır. En yüksek bağlanmanın en gözenekli yapılarda meydana geldiği gözlenmiştir. Anahtar kelimeler; Polivinil pirolidon, poli(n-vinil-2-pirolidon-ko-vinil- asetat), hidrojel, yara örtüsü, radyasyon, ışınlanma vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLY(N-VINYL-2-PYRROLIDONE-CO-VINYL ACETATE) HYDROGELS PREPARED FOR BIOMEDICAL APPLICATIONS TEOMAN, Özgür İşit M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Nesrin Hasırcı December 2002, 75 pages Polyvinylpyrrolidone (PVP) is a nonantigenic and nontoxic polymer which also has very high biocompatibility. It is therefore widely used in pharmaceutical applications mostly as PVP gels or solutions. Copolymers of vinyl-pyrrol idone with vinyl acetate (PVP-co-VAc) have also been used as potential biomaterials. In this study, hydrogel structures of PVP-co-VAc were prepared for biomedical applications. Ammonium persulfate (APS) and ethyleneglycol dimethylacrylate (EGDMA) were used as radical initiator and crosslinker, respectively. Thermal and radiation crosslinking methods were applied during the preparation of hydrogels. The influence of radiation dose and concentration of additives on the properties of hydrogels were investigated.Scanning electron micrographs showed that hydrogels crosslinked with application of radiation had highly porous structures. Higher radiation doses and addition of higher amounts of APS lead to stiff structures. The equilibrium swelling water contents of the samples were determined gravimetrically at 37°C. The values were found to be in between 82 % and 35 %. Degree of equilibrium water content generally decreased with increasing irradiation dose and amount of crosslinker and initiator. The porous nature of the hydrogels effects the swelling contents of the hydrogels. Water contact angle measurements were carried out by sessile drop method to determine the relative surface hydrophilicity of the polymer membranes. Small angles indicated their high hydrophilic nature. Release of a model compound, brilliant yellow, from the hydrogel matrices was studied at different pH media. Membranes which were prepared by thermal crosslinking produced a highly pH dependent pattern. Cell culture studies were performed to examine the effects of preparation parameters of PVP-co-Vac on the number of cells attached to the membranes. It was observed that maximum attachment occured on highly porous structures.