Durağan olmayan talep durumunda envanter politikalarında sistem sinirliliği üzerine bir çalışma
A study on system nervousness of inventory policies under non-stationary demand
  1. Tez No: 173811
  2. Yazar: ONUR ALPER KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. ARMAĞAN TARIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Envanter, Sistem sinirliliği, Durağan Olmayan Talep, S) Politikası, Inventory, System Nervousness, Non-stationary Demand, S) Policy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Stokastik envanter sistemlerinde, talep belirsizliği daha önceden yapılan üretim/sipariş planlarının gözden geçirilmesini gerektirir. Zira yapılan envanter planlan zaman içerisinde en uygun olma özelliklerini kaybedebilir. Uygulamada bu durumla karşılaşıldığında envanter planının bir kısmı güncellenir. Bu durum arka arkaya gelen dönemlerde farklı üretim/sipariş kararlarının verilmesine, dolayısıyla envanter planında sistem sinirliliği olarak adlandırılan kararsızlığa yol açar. Envanter yönetiminde çeşitli envanter kontrol politikaları kullanılır. Bu politikalar maliyet bakı mından geniş olarak araştırılmışlardır. Ancak stokastik sistemlerde önceden verilen sipariş karar larının güncellenmeleri sonucunda oluşacak problemler, maliyet açısından optimal olan politika nın sağlayacağı avantajın önüne geçebilir. Sistem sinirliliği açısından envanter kontrol politikaları farklı düzeylerde performans gösterir. Bu çalışmada, öncelikle literatürde yapılan sistem sinirliliği tanımlan durağan olmayan stokastik talep durumu için genişletilerek yeni bir tanım yapılacak, daha sonra (R, S) ve maliyet bakımından optimal olan (s, S) tipi envanter politikalan, stokastik ve durağan olmayan talep yapısında, sistem sinirliliği açısından değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
In stochastic inventory planning systems, uncertainties in demand lead to the revision of previous production/order plans, since these inventory plans may become non-ideal within time. In practise, when this is the case, some portion of the plan is regenerated through the planning horizon. This results in different order release decisions in successive planning cycles which in turn leads to an instability in inventory plan which is called system nervousness. Inventory management involves application of various inventory control policies. These policies are extensively investigated in terms of their cost performance. However in stochastic systems the cost of implementing revisions in setup decisions may overcome the advantage of cost-efficient technique. Inventory control rules show different levels of performance in terms of system nervousness. In this thesis study, first the system nervousness definitions in the literature will be extended for the non-stationary stochastic demand, and next (R, S) and cost-optimal (s, 5) type inventory policies will be investigated in terms of system nervousness under non-stationary stochastic demand.