Kurumsal borçlanma vadesinin belirleyicileri: Etkin olmayan sermaye piyasası koşullarında bir uygulama (Türkiye örneği)
Determinants of corporate debt maturity: A study in imperfect capital market conditions (evidence from Turkey)
  1. Tez No: 173913
  2. Yazar: ÖZGÜR ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET BAHA KARAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Borçlanma vadesi, kaldıraç oranı, vekalet maliyetleri, asimetrik bilgi, nakit tutulması, yatırım, panel veri, Debt maturity, leverage ratio, agency costs, asymmetric information, cash holding, investment, panel data
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Sermaye piyasasının tam etkinliğe sahip olmaması firmalar için bazı aksaklıklara sebep olmaktadır. Kısa vadeli borçlanmak ise vekalet maliyetlerini çözerek ve asimetrik bilgiyi azaltarak firmaların söz konusu aksaklıklara daha az maruz kalmalarını sağlamaktadır. Ancak, kısa vadeli borçlanmak firmalar için faiz oram, yeniden finanslama ve likidite risklerini yükseltmektedir. Dolayısıyla bu çalışmada kısa vadeli borçlanmanın söz konusu avantajları ve dezavantajları ışığında öncelikle borçlanma vadesinin belirleyicileri daha sonra da sermaye piyasasının etkin olmaması nedeniyle firmaların yatırım ve likidite davranışları ile olan etkileşimi araştırılmıştır. Öncelikle, borçlanma vadesinin kaldıraç oram ile eşzamanlılık ilişkisi içerisinde olmasından dolayı söz konusu unsurların belirleyicileri ile olan ilişkileri beraberce panel veri ve iki aşamalı en küçük kareler yöntemi ile tahmin edilmiştir. Sonuçlar borçlanma vadesi ile oranı arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunduğunu göstermektedir. Borçlanma vadesi; firma büyüklüğü, varlıkların vadesi ve firmadaki en büyük sermayedarın holding olmasıyla yükselmekte, büyüme fırsatları ve firmanın yaşının artmasıyla düşmektedir. Kaldıraç oranının ise firma büyüklüğü, maddi duran varlıklar, en büyük sermayedarın holding olması ve firma yaşmm artması ile pozitif ancak firma karlılığı ile negatif yönlü bir ilişki içinde olduğu tespit edilmiştir, ikinci olarak, daha kısa vadeli borçlanan firmaların yatırımlarının nakit akımlarına daha az duyarlı olduğu bulgusu borçlanma vadesinin piyasadaki aksaklıkları giderme gücünü ortaya koymuş olup söz konusu gücün kısa vadeli borçlanmanın vekalet maliyetlerini çözmesinden dolayı değil, asimetrik bilgi problemini azaltmasından kaynaklanmakta olduğu anlaşılmıştır. Son olarak, GMM tekniğiyle yapılan analizlerde, piyasadaki aksaklıklara daha fazla maruz kalmakta oldukları için optimum seviyeden daha fazla bünyelerinde nakit tutan firmaların daha uzun vadeli borçlandıkları ve Türkiye firmalannm hedef borçlanma vadelerine hızlı bir şekilde uyum göstermekte oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Capital market imperfections lead to some deficiencies for firms. Short term debt reduces exposure of firms to these deficiencies through diminishing asymmetric information and agency costs. Nonetheless, shorter maturities increase interest rates, refinancing and liquidity risks for firms. Hence in the light of disadvantages and benefits of shorter maturities, the investigation of debt maturity determinants will be followed by the study of the relationship between debt maturity and investment & liquidity behavior of firms caused by capital market imperfections. First of all, due to the simultaneity between debt maturity and leverage, their relationships with their determinants are estimated simultaneously with panel data and two stage least square methodologies. The results provide evidence for the direct relationship between leverage and debt maturity. Debt maturity increases with firm size, affiliation of firms and asset maturity but decresases with growth opportunities and age of firms. It is also found that leverage increases with firm size, age, affiliation and tangibility of assets but reduces with profitability. Furthermore, the finding that investment of firms, which have shorter maturity of debt, is less sensitive to cash flows reveales that short term debt reduces the capital market deficiencies. It is also found that this reduction is not caused by agency conflict mitigating role of short term debt but owed to its role in reducing the asymmetric information. Finally, the analyses conducted with the GMM technique show that firms which hold more cash than their optimum level due to their greater exposure to capital market imperfections also have longer maturity of debt. Moreover, it is found that Turkish firms display a speedy adaptation to their target debt maturity structure.