Bilişim sistemlerinin örgüt yapılarına etkileri
Effects of information systems on organizational structure
  1. Tez No: 174894
  2. Yazar: KAMİL SERKAN AKINCI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZNUR AŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim Sistemleri, Örgüt Yapıları, Information Systems, Organizational Structure
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bilişim sistemleri günümüzde ekonomiden iletişime, sanattan spora, tasarımdan üretime kadar pek çok alana nüfuz ederek, bu alanlarda değişimi ve yeni oluşumları gündeme getirmiştir. Artık çağımız,“bilgi çağı”olarak adlandırılmaya başlanmıştır. Hayatın her alanında meydana gelen bu değişim doğal olarak toplumsal yaşamın ayrılmaz bir parçası olan örgütleri de etkilemiştir. Örgütlerde bilişim sistemlerinin kullanımı, örgütsel ihtiyaçların önceliğine göre zaman içinde değişmekle birlikte, bugün tüm örgütler için vazgeçilmez araçlar olmuşlardır. Bilişim sistemleri örgütte en alt düzeyde veri girişi, işlenmesi, depolanması gibi görevleri yerine getirirken en üst düzeyde yöneticinin alacağı kararlara destek olarak, örgütün her düzeyinde kullanılmaktadır. Günümüzde örgütsel çevrede karmaşıklık ve belirsizlik önemli boyutlara ulaşmıştır. Bilişim sistemleri örgütte veri, bilgi, model ve karar desteği sunarak örgütsel etkililiği artırmakta, diğer taraftan ise bu sistemler girdikleri örgütlerin yapılarını değiştirmektedirler. Literatürde ise bu sistemlerin örgüt yapısını ne yönde değiştirdiklerine dair net bir sonuca ulaşılamamış, birbirine zıt söylemleri destekleyen sonuçlara varılmıştır. Bu çalışmada, öncelikle bilişim sistemi kavramı anlatılmaya çalışılmış daha sonra bilişim sistemlerinin türleri tanıtılmıştır. Bundan sonra örgüt yapısı kavramı açıklanmış ve bilişim sistemlerinin örgüt yapılarına etkileri incelenmiştir. Araştırma bölümünde ise öncelikle TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Malzeme Enstitüsü ve bu enstitüde kullanılan bilişim sistemleri tanıtılmış ve kullanılan sistemlerin örgüt yapılarına etkileri incelenilmiştir.
Özet (Çeviri)
Information Systems penerating various areas such as economics, communication, fine arts, sports, design and production, bringing about changes and new developments in these areas. Therefore, this new age is called as“information age”. These changes has effected organizations like other things. The usage of information systems in organizations changes according to organizational priorities with time and they can not be abandon for all of organizations. Informtation systems can be used by all staffs in organizations, form the lowest level for entering, processing and saving data to uppest level for supporting decisions. Todays uncertainity and chaos rule organizational environment. Also information systems supports organization with data, information, model, and by decisions. On the other side these systems change organization structures. In literacy the question“ How these changes effect organizational strucutre?”can not be answered clearly and opposite opions can be supported by findings. In these study, firstly the definiton of information systems is made and then the types of information systems are introduced. After it, organization strucutre and the effects of information systems to organizational strucutre examinated. In research part; firstly TÜBİTAK Marmara Research Centre Materialls Institut and information systems which are used in this institut are introduced and the effectes of information systems on organizational structure is studied.