İlköğretim düzeyindeki bazı başarı ölçülerinin ortaöğretim kurumları öğrenci seçme sınavını yordama gücü
Prediction power of achievement measures of elementary school on secondary school entrance exam
  1. Tez No: 174916
  2. Yazar: AYŞİN VERİM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SELAHATTİN GELBAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Academic achievement, private education institutes trial tests, Examination of Selection and Placement of Secondary Education Institutions, predictive validity
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada, 2005 yılında Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavına (OKS) girmiş olan öğrencilerin 6, 7 ve 8. sınıflardaki Türkçe, matematik, fen bilgisi, sosyal bilimler (sosyal bilgiler, vatandaşlık, inkılap tarihi) dersleri başarı ölçülerinin ve dersane deneme sınavları alt testleri puanlarının OKS alt testlerindeki başarıyı yordama gücü saptanmaya çalışılmıştır. Araştırma, 2004-2005 öğretim yılında Devrek ilçesindeki bir dersanenin 8. sınıfına kayıtlı 118 öğrenci üzerinden yürütülmüştür. İlköğretim ders başarı ölçülerinin OKS'yi yordama gücü hesaplanırken 118 kişi analize dahil edilmiştir. Dersane deneme sınavlarının OKS'yi yordama gücü hesaplanırken veri kayıpları nedeniyle 91 kişinin bilgileri kullanılmıştır. Verilerin analizinde, çoklu regresyon analizi adımsal tekniği kullanılmıştır. Bu araştırma sonunda: 7. sınıf Türkçe, 6. sınıf matematik ve 8. sınıf sosyal bilimler derslerine ait yılsonu başarı notlarının ilgili alt testlerdeki değişkenliği anlamlı olarak açıklamadıkları görülmüştür. Yıllar ayırt edilmeksizin ilgili alt testlerdeki değişkenliğin Türkçe dersi %43,7'sini, matematik dersi %32,4'ünü, fen bilgisi dersi %50,1'ini ve sosyal bilimler dersi %40,4'ünü açıklamaktadır. Dersane deneme sınavlarından ekim ayında uygulanan deneme sınavının alt testleri OKS alt testlerindeki değişkenliği anlamlı olarak açıklamamaktadır. Diğer sınavlara bakıldığında, OKS ilgili alt testlerdeki değişkenliğin deneme sınavı Türkçe testi %67,5'ini, matematik testi %65,5 ini, fen bilgisi testi %60,1'ini ve sosyal bilgiler testi %57,4'ünü açıklamaktadır. Bu araştırmada, dersane denemeleri OKS hakkında bilgi vermesi bakımından oldukça yordayıcı bir değişkendir. Öğrencilerin deneme sınavlarına bakılarak öğrencilerin eksik olduğu konular belirlenip, bunlar giderilmeye çalışılabilir. İlköğretimin bazı kademelerinde başarı ölçülerinin OKS'yi yordamadığı ortaya çıkmaktadır. Bunun için de OKS'nin kapsamının her yıla dengeli olacak şekilde dağıtılması yoluna gidilebilir.Anahtar Sözcükler Akademik başarı, dersane deneme sınavı, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı, yordama geçerliği
Özet (Çeviri)
In this study, the prediction power of achievement levels of the 6th, 7th and 8th grade Turkish, Mathematics, Science, Social Sciences (social studies, citizenship, history of revolutions) lessons of the students who entered selection and placement exam of students in secondary education institutions in 2005, and the achievement of the subtests of private education institute tests predicting the subtests of the selection exam are tried to be determined. Research was carried out with 118 students who were enrolled at 8th grade in a private education institute in the academic year 2004-2005. 118 students were included in analyzing primary school class achievement measures' prediction power of selection exam of students in secondary education institutions. 91 students' information is used when computing dersane tests' prediction power because of the missing data. Multiple regression analysis stepwise technique was applied to the data. As a result of this research: It is seen that at the end of 2004-2005 academic year the achievement scores of 7th grade Turkish, 6th grade mathematics and 8th grade social sciences lessons cannot explain variability of related tests significantly. Without making discrimination in years; variability in related subtests is explained by 43,7 % of Turkish, 32,4 % of mathematics, 50,1% of science and 40,4% of social sciences. Trial subtests of private education institute trial tests, which were performed in October cannot explain the variability of subtests of the selection and placement exam significantly. Regarding to other variables; the selection exam explains variability of inferior tests' for Turkish 67,5%, for mathematics 65,5%, for science 60,1% and for social sciences 57,4%. Private education institute trial tests fairly predict the selection exam of secondary education institutions. According to students' trial tests; students' inadequate subjects can be learned and the inadequacy of the students can be tried to be healed. In some years, it is appeared that some grades of primary education achievement scales don't predict selection exam of students in secondary education institutions. Therefore content of selection and placement exam of secondary education institutions can be distributed to each year moderately.