Dizgeli öğretimin etkililiği
The effectiveness of the systematic teaching
- Tez No: 175007
- Danışmanlar: PROF.DR. VEYSEL SÖNMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Systematic Teaching, Life Studies, Teaching Strategies
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırmanın amacı, Dizgeli öğretime göre işlenen ilköğretim 3. sınıf Hayat Bilgisi dersinin geleneksel öğretimle uygulanan yetişek karşısındaki etkinliğini ortaya koymaktır. Araştırmada, ilköğretim 3. sınıfta okutulan Hayat Bilgisi dersinin“dün, bugün yarın”temasının kazanımları iki farklı program kullanılarak öğretilmiştir. Programlarda gruplardan birisine geleneksel öğretim, diğerine ise dizgeli öğretim yöntemi uygulanarak öğrencilerin erişi düzeyleri ve erişilerinin kalıcılığı karşılaştırmıştır. Araştırma; öntest-son test kontrol gruplu desen üzerinde yürütülmüştür. Çalışma grubu olarak Ankara'da Atilla ilköğretim okulundaki 3. sınıf öğrencileri belirlenmiş ve 2005-2006 öğretim yılında uygulama yapılmıştır. Random atama yoluyla seçilen gruplardan biri deney, diğeri kontrol grubu olarak atanmıştır. Katılımcılar deneysel işlemden önce ve sonra bağımlı değişkenle ilgili olarak ölçüme tabi tutulmuşlardır. Deney gruplarında dizgeli öğretim uygulanırken, kontrol gruplarında aynı üniteye ilişkin geleneksel öğretim etkinliklerine yer verilmiştir. Erişinin kalıcılığını belirlemek amacıyla uygulamadan 3 hafta sonra kalıcılık testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda dizgeli öğretimin yapıldığı Deney grubu öğrencilerinin erişi puanları, Geleneksel öğretimin yapıldığı Kontrol grubu öğrencilerinin erişi puanlarından anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Yani öğrenciler geleneksel öğretime oranla, dizgeli öğretim etkinlikleri sonucunda“dün, bugün, yarın”temasıyla ilgili bilişsel davranışları daha yüksek düzeyde kazanmışlardır. Dizgeli öğretimin yapıldığı Deney grubu öğrencilerinin kalıcılık testi puanları, Geleneksel öğretimin yapıldığı Kontrol grubu öğrencilerinin kalıcılık testi puanlarından anlamlı düzeyde yüksektir. Yani öğrenciler geleneksel öğretime oranla, Dizgeli öğretim etkinlikleri sonucunda“dün, bugün, yarın”temasına yönelik bilişsel davranışları daha yüksek düzeyde kazanmışlardır ve bu davranışlar unutulmamış, kalıcı olmuştur.Anahtar Sözcükler Dizgeli Öğretim, Hayat Bilgisi, Öğretim Stratejileri
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effectiveness of the systematic teaching in comparison with the traditional methods carried out in the teaching of life studies in the 3rd grade of Elementary Education. In the study, the concepts of“yesterday, today and tomorrow”were taught using these two different curricula. In the curriculum the levels of students' acquisition and its retention were compared. The study was conducted according to the pre-test and post-test control groups' framework. The students from Atilla Primary School were chosen as the study group and the implementation was performed in the 2005-2006 schooling year. The groups were randomly determined as the experiment and control groups. The subjects were evaluated according to the dependent variable before and after the experiment. While the systematic teaching was being performed in the experimental groups, the traditional teaching methods were being used in the controls groups in the teaching of the same unit. An achievement test was administered 3 weeks after the implementation in order to determine the permanence of the acquisition. The results of the study showed that the success of the students in the experimental group was significantly higher than that of the students in the control group. This means that in the systematic teaching learners acquired the concepts of“yesterday, today, tomorrow”in a higher conscious level and more permanently in comparison with the learners in the tradition teaching.