İlköğretim okulu yöneticilerinin bilgi yönetimi yeterlilikleri (Ankara ili Çankaya ilçesi örneği)
Competences of elementary school administrators on knowledge management (A case study for the district of Çankaya in the city of Ankara)
- Tez No: 175025
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BERRİN BURGAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, Örtük Bilgi, Açık Bilgi, Bilgi Yönetimi, İlköğretim Okulu Yöneticilerinin Yeterlikleri, İlköğretim Okulu, Knowledge, Tacit Knowledge, Explicit Knowledge, Knowledge Management, Competence of Elementary School Administrator, Elementary School
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 279
Özet
Yönetim bilimi alanında yüzyılın en önemli iki kavramı bilgi ve teknolojidir. Bilgi, örgütlerin yeni üretim etkeni, teknoloji ise onun vazgeçilmez unsurudur. Bilgi yönetimi, zihinsel sermayeyi yönetilebilir bir değer olarak ele alan en önemli örgütsel yönetim alanıdır. Örgütsel etkinlikler, yönetim modelleri ve teknoloji bilgi yönetiminde kullanılan araçlardır. Bilgi toplumuna geçişte eğitim büyük önem taşımaktadır. Eğitimin etkililiği büyük oranda etkili okullara, etkili okul geliştirmek de bilgi yönetimi alanında yetkin, etkili okul yöneticilerine bağlıdır. Bu araştırmanın amacı, ilköğretim okulu yönetirilerinin bilgi yönetimi alanındaki yeterlik düzeylerini belirlemektir. 'Bilgi yönetimi' kavramı, 'bilgi ve belge yönetimi' olarak boyutlandınlmış ve bu boyutlar bilgi yönetimi süreçlerinin alt boyutlarına göre değerlendirilmiştir. Toplam sekiz alt boyutta okul yöneticilerinin yeterlikleri kendilerinin ve öğretmenlerin görüşlerine göre tarama modeli ile araştırılmıştır. Okul yöneticilerinin yeterlik düzeyleri, araştırmacı tarafından geliştirilen“Bilgi Yönetimi ÖlçeğT'nin okul yöneticileri ve öğretmenlere uygulanması ile belirlenmiştir. Araştırma evreni Ankara ili Çankaya ilçesindeki resmi ilköğretim okullarında görev yapan okul yöneticileri ve öğretmenleridir. Örneklem olarak 129 okul yöneticisi ve 232 öğretmenden veri toplanmıştır. Bu veriler; betimleyici istatistikler, t Testi, F Testi ve Shefe? Testi teknikleri kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmada şu bulgulara ulaşılmıştır: 1. Okul yöneticileri kendilerini; ”örtük bilginin; üretilmesi ve geliştirilmesi, kullanılması ve değerlendirilmesi“, ”açık bilginin; aktarılması ve paylaşılması, kullamlması ve değerlendirilmesi“ alt boyutlarında ”en üst düzeyde yeterli“, diğer boyutlarda ”üst düzeyde yeterli“ görmektedirler. Öğretmenler ise okul yöneticilerini; ”örtük bilginin; üretilmesi ve geliştirilmesi, sımflandırılması ve saklanması, kullanılması ve değerlendirilmesi“, ”açık bilginin; aktarılması ve paylaşılması, kullanılması ve değerlendirilmesi“ alt boyutlarında ”üst düzeyde yeterli“, diğer boyutlarda ”orta düzeyde yeterli“ görmektedirler. 2. Okul yöneticilerinin görüşleri arasında; ”kıdem“ değişkenine göre anlamlı bir farklılık yoktur. ”Yönetim alanında eğitim almış olma“ değişkenine göre ”örtük bilginin; üretilmesi ve geliştirilmesi, aktarılması ve paylaşılması, kullanılması ve değerlendirilmesi“, ”açık bilginin; üretilmesi ve geliştirilmesi, aktarılması ve paylaşılması“ alt boyutlarında anlamlı bir farklılık vardır. ”Bilgisayar kullanma düzeyleri“ değişkenine göre ”örtük bilginin aktarılması ve paylaşılması, kullanılması ve değerlendirilmesi“ alt boyutlarında bilgisayar bilgisi iyi düzeyde olanlarla, çok az düzeyde olan gruplar ve bilgisayar bilgisi orta düzeyde olanlarla, çok az düzeyde olan gruplar arasında, ”açık bilginin aktarılması ve paylaşılması“ alt boyutunda bilgisayar bilgisi iyi düzeyde olanlarla, çok az düzeyde olan gruplar arasında; bilgisayar bilgisi daha iyi olanların kendilerini daha yeterli gördükleri yönünde anlamlı bir farklılık vardır. ”Okullardaki bilgisayar altyapısı“ değişkenine göre tüm alt boyutlarda anlamlı bir farklılık vardır. 3. Öğretmenlerin görüşleri arasında; ”kıdem“, ”yönetim alanmda eğitim almış olma“, ”bilgisayar kullanma düzeyleri“ değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık yoktur. ”Okullardaki bilgisayar altyapısı“ değişkenine göre ”örtük bilginin; üretilmesi ve geliştirilmesi, sımflandırılması ve saklanması, aktarılması ve paylaşılması, kullanılması ve değerlendirilmesi“, ”açık bilginin; üretilmesi ve geliştirilmesi, kullanılması ve değerlendirilmesi" alt boyutlarında anlamlı bir farklılık vardır.
Özet (Çeviri)
Two most important concepts of the century in management science are knowledge and technology. Knowledge is the new production factor of the organizations while the technology is the vital part of it. Knowledge management is the most important area of organisational management which deals with intellectual capital as a manageable value. Organisational activities, management models and technology are the tools that are commonly used in knowledge management. Education is seen as the key to knowledge ecology. The effectiveness of education heavily depends upon effective schools, which themselves rely on effectiveness and competency of school administrators on knowledge management This research is aimed at determining the level of competences of elementary school administrators on knowledge management. The concept of“knowledge management”is considered to have two dimensions as“knowledge and information management”and these two dimensions are evaluated according to sub-dimensions of knowledge management processes. The competences of elementary school administrators are explored depending on their own and teachers' perceptions using a survey method in a total of eight sub-dimensions. The level of competences of elementary school administrators is determined through the application of“Knowledge Management Scale”developed by the researcher himself to school administrators and teachers. The population of research consists of state elementary school administrators and teachers in District of Çankaya of Ankara. Data is collected from 129 school administrators and 232 teachers which consist of the sample of the research. This data is evaluated by using descriptive statistical techniques, t-test, F-test and Shefe? Test techniques. The results of this research can be summarized as follows: 1. School administrators see themselves as“competent at the highest level”in the sub- dimensions of“production and development, usage and benefiting of tacit knowledge”,“transfer and sharing, usage and benefiting of explicit knowledge”and“competent at high level”in other sub-dimensions. Teachers see the school administrators as“competent at high level”in the sub-dimensions of“production and development, classification and storage, usage and benefiting of tacit knowledge”,“transfer and sharing, usage and benefiting of explicit knowledge”and“competent at mid level”in other sub-dimensions. 2. There is no meaningful difference among the views of school administrators based on the variable of“seniority”while the differences are meaningful according to the variable of“being trained in management”in the sub-dimensions of“production and development, transfer and sharing, usage and benefiting of tacit knowledge”and“production and development, transfer and sharing of explicit knowledge”. Based on the variable of“level of computer usage”there exist meaningful differences in respect of being more competent in compute usage towards higher levels between those with high and low level of computer usage and those with mid and low level of computer usage in the sub-dimensions of“transfer and sharing, usage and benefiting of tacit knowledge”; between those with high and low level of computer usage in the sub- dimensions of“transfer and sharing of explicit knowledge”. Meaningful differences are determined in all sub-dimensions according to variable of“computing facilities in schools”. 3. There is no meaningful difference among the views of teachers based on the variables of“seniority”,“being trained in management”and“level of computer usage”in any sub-dimensions. Meaningful differences are determined in the sub- dimensions of“production and development, classification and storage, transfer and sharing, usage and benefiting of tacit knowledge”and“production and development, usage and benefiting of explicit knowledge”according to variable of“computing facilities in schools”.