Kadın ve göç ilişkisi: Sığınan ve sığınmacı kadınlar örneği
Women and migration relation: Case of refugee and asylum
- Tez No: 175026
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİL ATAUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: kadın ve göç ilişkisi, sığınan kadınlar, sığınmacı kadınlar, sığınan erkekler, sığınmacı erkekler, feminist sosyal hizmet, Women and migration relation, refugee women, asylum seeker women, refuge men, asylum seeker men, feminist social work
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmanın amacı kadın ve göç ilişkisini sığınan ve sığınmacı kadın boyutunda çok yönlü irdelemektir. Bu anlamda araştırmanın temel iddiası, göç ve sığınma durumlarından kadınların erkeklerden daha olumsuz etkilendikleridir. Bu etkilenmeye rağmen sığınma boyutunda kadın deneyimi yeterince görünür değildir ve bu çalışmada feminist kuram aracılığıyla kadınların deneyimi görünür kılınmaya çalışılmıştır. Çalışmada Iran, Somali ve Irak'tan gelen 20 kadın ve Iran, Somali, Afganistan, Irak, Çin/Uygur Bölgesi ve Moritanya'dan gelen 20 erkek sığınan ve sığınmacı ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Çözümleme sığınma alanındaki erkek egemen yaklaşımın kadınlar için sonuçlan, sığınan ve sığınmacı kadınların göçten etkilenme dinamikleri ve göç sürecindeki farklı kadınlık durumlarının neler olduğuna dayalı olarak yapılmıştır. Bu çalışmada sığman ve sığınmacı kadınların göçünün kadınların kendi adlarına yola çıktıkları, aktif oldukları bağımsız bir göç süreci şeklinde yaşandığı görülmüştür. Buna ek olarak kadınlar, göçü, erkek temelli kurumsallaşmış şiddet ya da toplumsal cinsiyetlerinden kaynaklanan nedenlerden kaçmak için“bir baş etme”stratejisi olarak kullanmaktadır. Son olarak her bir kadının göç sürecindeki deneyimlerinin doğru anlaşılması ve doğru sunulmasının önemi ortaya çıkmıştır. Çalışma, politika, uygulama ve feminist sosyal hizmet müdahalesine dayalı birtakım önerilerle son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose of this study is to multidimensionaly examine the women and migration relation within the dimension of refugee and asylum seeking women. In this sense, the basic argument of the research is the fact that women are influenced negatively by the cases of migration and asylum more than men do. Despite this influence, women's experience in the asylum dimension is not visible enough, and this study tries to make women's experience visible via feminist theory. In the study, in debt interviews were done with 20 women refugee and asylum seekers from Iran, Somali and Iraq, and 20 men refugee and asylum seekers from Iran, Somali, Afghanistan, Iraq, China/Uighur region and Mauritania. Analysis was based on the results of the patriarchal approach to the field of asylum for women, the dynamics of how refugee and asylum seeker women are influenced from migration, and different states of womanhood. In this study, it appeared out that the migration of the refugee and asylum seeker women is an independent one in which they move on their own will and are active. In addition, women make use of migration as a“coping strategy”in order to escape the reasons originating from man-based institutionalized violence or gender. Finally, it appears that it is very important to correctly understand and present the experiences of each woman in the migration process. The study ends up with several recommendations based on politics, practice and feminist social work intervention.