Probiyotiklerin (Lactobacillus rhamnosus GG) endotoksemide deneysel kolon anastomuzu iyileşmesi üzerine etkisi
- Tez No: 175114
- Danışmanlar: PROF. DR. METE KESİM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Probiyotik, LGG, anastomoz, iyileşme, endotoksin, lipopolisakkarid, Probiotics, LGG, anastomosis, healing, endotoxin, lipopolisaccharide
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, bir probiyotik olan Lactobacillus rhamnosus GG'nin, endotoksemide deneysel kolon anastomozu iyileşmesi üzerine etkisinin ortaya konmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Sprague-Dawley türü, ortalama ağırlıkları 200-250 gr. olan 40 adet dişi rat üzerinde uygulandı. Ratlar, herbiri 10 rattan oluşan kontrol (K), Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), lipopolisakkarid + Lactobacillus rhamnosus GG (LPS + LGG) ve lipopolisakkarid (LPS) olmak üzere 4 gruba ayrıldı. LGG ve LPS + LGG gruplarına preoperatif 7 gün süresince gavaj yoluyla LGG (1 kapsül/gün) verildi. LPS ve LPS + LGG gruplarına preoperatif 24 saat önce intraperitoneal lipopolisakkarid (0.5 mg/kg) uygulandı. Ketamin-HCL (30-50 mg/kg, ip) ile sağlanan anesteziyi takiben LPS + LGG grubundan 1 adet rat asfiksi nedeniyle preoperatif exitus oldu. Tüm gruplara sol kolon transeksiyonu ve anastomozu yapıldı. LGG ve LPS + LGG grubuna postoperatif 7. güne kadar LGG (1 kapsül/gün) verilmeye devam edildi. Postoperatif 7. gün tüm ratlar sakrifiye edildi. Anastomoz patlama basmcı, doku hidroksiprolin düzeyi ve anastomoz iyileşme skoru değerlendirildi. Bulgular: En düşük anastomoz patlama basmcı, doku hidroksiprolin düzeyi ve anastomoz iyileşme skoru, LPS grubunda saptandı ve LGG, LPS + LGG ve kontrol gruplarıyla arasındaki farklar istatistiksel açıdan anlamlıydı. LGG'nin tüm iyileşme parametreleri üzerinde pozitif etkisi olduğu saptandı. LGG grubunda, anastomoz patlama basmcı, doku hidroksiprolin düzeyi ve anastomoz iyileşme skoru LPS ve kontrol gruplarına göre istatistiksel açıdan anlamlı derecede yüksekti. Tartışma ve Sonuç: LGG'nin, deneysel kolon anastomozu iyileşmesini hem septik hem septik olmayan koşullarda artırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effect of probiotic Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) on experimental colonic anastomotic wound healing in the precense of endotoxin. Materials and Methods: The experiments were performed 40 Sprague - Dawley female rats, weighing 200-250 gr. The animals were divided into four groups (10 each) as control (K), Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), lipopolisaccharide + Lactobacillus rhamnosus GG (LPS + LGG) and lipopolisaccharide (LPS) groups. LGG (1 capsule/day) were administered via gavage to LGG and LPS + LGG groups during 7 days prior to surgery. LPS ve LPS + LGG groups were pretreated by lipopolisaccharide (0.5 mg/kg) intraperitoneally 24 h prior to operation. Rats were anaesthetized with ketamine -HCL (30-50 mg/kg. ip) and following ketamin administration one of the rats in LPS + LGG group died because of asfixia. Left colon transection and anastomosis were performed to all groups. Administration of LGG (1 capsule/day) to LGG and LPS + LGG groups continued until postoperative day 7. All rats sacrificed on postoperative day 7. Anastomotic bursting pressure, tissue hydroxyproline concentration and anastomotic wound healing score were measured. Results: LPS group had the lowest anastomotic bursting pressure, tissue hydroxyproline concentration and anastomotic wound healing score and the differences with LGG, LPS+ LGG and control groups were statistically significant. LGG was found to have positive effects on both parameters of healing. The anastomotic bursting pressure, tissue hydroxyproline concentration and anastomotic wound healing score of LGG group was higher than LPS and control groups and these differences were statistically significant. Conclusion: LGG increases experimental colonic anastomotic healing under both septic and nonseptic conditions.