Kronik antidepresan kullanımı sonucu gelişen kullanımı sonucu gelişen cinsel işlev bozukluğunda sildenafil sitratın etkinliği
- Tez No: 175119
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Antidepresanlar, sildenafil, ejakülasyon
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Antidepresan ilaç kullanımına bağlı olarak sıklıkla cinsel işlev bozuklukları meydana gelmektedir. Yan etkilerinin azlığı nedeniyle en çok tercih edilen antidepresan ilaçlar olan Seçici serotonin gerialım inhibitörleri de (SSRI) değişik derecelerde ejakülasyon bozukluklarına neden olabilmektedir. Sildenafil, erektil disfonksiyon tedavisinde kullanılan, cGMP'ye özgü fosfodiesteraz tip 5 enziminin seçici inhibitörüdür. Sildenafilin SSRI'lara bağlı gecikmiş ejakülasyonda tedavi edici etkileri olduğu görülmüştür. Bu çalışmanın amacı, SSRI ilaçların kullanımı sonucu gelişen ejakülasyon bozukluklarında sildenafil sitratm etkinliğini araştırmaktır. Kontrol grubundaki sıçanlara 15 gün boyunca lml/kg serum fizyolojik (SF) intaperitoneal (i.p) injeksiyonla uygulandı. SSRI gruplarına 14 gün boyunca fluoksetin (20mg/kg), sertralin (10mg/kg) ya da sitalopram (10mg/kg) verildi. 15. gün SF uygulandı. SSRI'lann sildenafil ile birlikte verildiği gruplarda, 14 gün boyunca SSRI, 15.gün sildenafil (10mg/kg) uygulandı. Sildenafil grubundaki sıçanlara ise 14 gün boyunca SF, 15. gün sildenafil uygulandı. Sıçanlar zorunlu yüzdürme testine tabi tutuldu. Testi takiben vaz deferensleri çıkarılarak organ banyosuna yerleştirildi ve elektriksel alan stimülasyonu (EAS) uygulanarak kasılma yanıtlan alındı. Sildenafil SSRI'larla birlikte veridiğinde sertralin ve sitalopramın oluşturduğu antidepresan benzeri etkiyi önlerken, fluoksetinin etkisini önlemedi. SSRI'lar EAS sonucu oluşan kasılma yanıtlarını baskıladı. Sildenafil, fluoksetin ve sitalopram ile birlikte verildiğinde bu baskılanma azalırken; sertralin ile birlikte verildiğinde değişiklik olmadı. Serotonerjik taşıyıcı moleküller (5-HTT), serotonerjik nöronlarda uyanma bağlı olarak 5-HT geri alımını sağlarlar. SSRI'lar bu taşıyıcılan inhibe ederek sinaptik aralıkta 5-HT seviyesini artırırlar. Sildenafilin ise SSRI'lara zıt bir mekanizma ile serotonerjik taşıyıcı moleküllerin 5-HT geri alımım artırdığı bilinmektedir. SSRI'lann 5-HTT'ye bağlanma güçleri birbirinden farklıdır (sertralin> sitalopram> fluoksetin). Bu durumda sildenafil, serotonerjik taşıyıcı moleküllere bağlanma gücü daha düşük olan fluoksetin ve sitalopramın sinaptik aralıkta 5-HT artırıcı etkilerini sınırlamış, fakat daha güçlü bağlandığı için sertralinin bu etkisini smırlayamamış olabilir. Sonuçlar sildenafilin fluoksetin ve sitaloprama bağlı olarak gelişen ejakülasyon gecikmesini önleyebileceğini göstermiştir Sildenafilin antidepresanlara bağlı bozulan vaz deferens kasılmalarını düzenlediğini gösteren bu çalışmanın sonuçlarının kliniğe yansıması önemlidir. Depresif bozukluk nedeniyle antidepresan ilaçla tedaviye başlayan hastalann önemli bir çoğunluğunun tedaviyi bırakma nedeni yan etkilerdir. Bu da depresyonun yinelemesine, artmasına, iş gücü kaybına, hatta hayati kayıplara neden olabilmektedir. Yan etkilerin tedavi edilebilmesi, antidepresan tedavinin de sorunsuz olarak tamamlanabilmesine olanak sağlayacaktır. Depresyon sıklığının giderek arttığı günümüzde bu daha da önem kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Antidepressant medication is associated with a high incidence of sexual dysfunction. SSRIs, the most common used antidepressants for their low incidence of side effects, may cause ejaculation problems in varying ranges. Sildenafil using in erectile dysfunction is a selective inhibitor of cGMP spesific phosphodiesterase type 5. It has been seen that sildenafil is effective in treatment of delayed ejaculation induced by SSRIs. In the present study, it was aimed to evaluate the efficacy of sildenafil on delayed ejaculation induced by Selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs). Saline (10ml/kg) is administered chronically to the control group rats for 15 days intraperitoneally. Fluoxetine (20 mg/kg), sertraline (10 mg/kg) or citalopram (10mg/kg) were administered chronically to the rats of SSRI groups for 14 days intraperitoneally. At 15th day, 10 ml/kg saline was administered to these groups of rats. SSRIs were administered chronically to the rats of SSRI and sildenafil combination groups for 14 days intraperitoneally. But 15th day, 10 ml/kg sildenafil sitrat was administered. Saline (10ml/kg) was administered chronically to the rats of sildenafil group for 14 days intraperitoneally and at 15th day, 10 mg/kg sildenafil sitrat was administered. Rats were exposed to the forced swimming test. After the forced swimming test rats vas deferens were removed and placed in organ baths and the contraction responses induced by electrical field stimulation (EFS) were recorded. Antidepressant-like effects of sertralin and citalopram was inhibited by sildenafil when administered with SSRIs while fluoxetine effect was not inhibited . The contraction responses induced by electrical field stimulation (EFS) were inhibited by SSRIs. This inhibition effect was antagonized by sildenafil when administered with fluoxetine or citalopram but not with sertraline.The serotonin (5-hydroxtryptamine, 5-HT) transporter (SERT) provides 5- HT reuptake depending on the induction of the serotonergic neurons. SSRIs increase 5-HT levels in synaptic cleft by inactivation of SERT. It is known that sildenafil , with an opposite mechanism to SSRIs, increases the 5-HT reuptake of the SERT. The potency of SSRIs for binding to SERT varies.(sertraline > citalopram> fluoksetin). Under this circumstances, sildenafil could have limited the increasing effects of fluoksetin and citalopram, having lower potency for binding to the SERT in synaptic cleft whereas could not have limited this effect of sertraline, having more potency for binding to the SERT. Results have shown that sildenafil may inhibit the delayed ejaculation induced by fluoxetine and citalopram. Consequence of this study where sildenafil organized the disordered contractions of vas deferens due to SSRIs are of importance for clinical use. Side effects are the reasons for discontinuance of treatment in the most of the patients treated with antidepressant drugs for depressive disorder. This results in relaps or increase of depressive disorder, lost in labour force eventhough suicides.Treating the side effects would give an opportunity to complete the antidepressant treatment without any problem. This is getting more important in nowadays as the incidence of depression increases. Key words : Antidepressants, sildenafil, ejaculation