Ratlarda anterior ve posterior anastomotik ven oklüzyonu sonrasında oluşan venöz iskeminin tedavisinde MK-801'in etkinliğinin histopatolojik olarak araştırıması
- Tez No: 175125
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KERAMETTİN AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Venous ischemia, MK-801, stereology
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Serebral ven oklüzyonu klinik pratikte sık görülen bir olaydır. Venöz akımın oklüzyonundan sonra beyin ödemi ve karşı tarafa şift, serebral infarkt, intraparankimal kanama sık görülen patolojik bulgulardır. Bu patolojik olaylar serebral arteryel oklüzyonda görülen bulguların bir uzantısı gibi değildir. Bu nedenle tedavi şekilleride arteryel oklüzyondan farklıdır. Deney hayvanlarında venöz iskemi oluşturmanın güçlüğü nedeniyle, venöz iskeminin patofizyolojisinin ve tedavi şekillerinin araştırılması yeterli düzeyde olmamıştır. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki, serebrovenöz oklüzyon dan sonra beyinde büyük alanlar şeklinde fonksiyonel ve metabolik bozulmalar görülebilir fakat geri dönüşümsüz hasar olmaz. Serebral venöz sistem içinde iyi gelişmiş kollateral sirkülasyon venöz oklüzyonun erken dönemlerinde önemli derecede kompensasyon sağlar. Eğer erken tanı konulup uygun tedavi edilirse, reversibl değişiklikler içerir. Etkilenen beyin bölgesindeki hücrelerin hala fonksiyonel ve irreversibl hasarlanmamış olabileceği ve bu nedenlede düzelme potansiyeline sahip oldukları bilinmelidir. Bu çalışma Ondokuz Mayıs Üniversitesi Cerrahi Araştırma Merkezi Laboratuarında etik kurulun iznini takiben gerçekleştirildi. Çalışmada denek hayvanı olarak kullandığımız 10 adet ratın hepsine venöz iskemi modelini uyguladık. Beş hayvana ise nöroprotektif etkinliğini araştırdığımız MK-801'i intraperitoneal olarak enjekte ettik. Yedinci günün sonunda ise tüm hayvanları sakrifiye ettik. Rat beyninden elde ettiğimiz kesitlerde hipokampusun girus dentatus bölgesindeki sağlam nöron sayısını her iki grupta ayrı ayrı stereolojik sayım tekniği ile hesapladık ve sonuçları istatistiksel olarak analiz ettik. Yapmış olduğumuz çalışmada venöz iskemi sonrası kullanılan MK-801'in rat girus dentatusunda nöroprotektif etkili olduğu gözlendi. Bu sonuç bize MK-801'in klinik uygulamalarda da kullanılabileceği konusunda ümit vermektedir. Anahtar kelimeler : Venöz iskemi , MK-801, stereoloji
Özet (Çeviri)
Cerebral vein occlusion is a relatively common neuropathology event in the clinical practice. Brain edema and swelling with midline shift, cerebral infarction and intraparenchymal haemorrhage are common pathological findings following occlusion of venous outflow. These pathological events have not been subjected to the same extent of investigation as those resulting from cerebral arterial obstruction. Because of difficulty of creating venous ischemia on animals, pathopsyhology and treatment of venous ischemia haven't reached to desired levels. Past investigations had shown that functional and methabolic disorders can be seen in brain after cerebrovenous occlusion but those are reversible disorders. Well developed collateral circulation in cerebral venous system causes an important compensation in early states of venous occlusion. If it is early diagnosed and treated , the changes can be reversible. It must be known that cells in effected brain area can still be functional and irreversibly damaged. This study was done after permission of Ondokuz Mayis University Surgical Investigation Center Ethic Committee. We used 10 rats in this study and we applied venous ischemia model to all of them. We injected MK- 801intraperitoneally to 5 of rats for investing neuroprotective effect of MK-801. We sacrified all rats after 7th day by decapitation. We calculated the number of intact neurons on dentate gyrus area of hyppocampus in two groups that got from sections of rat brain by different sterological technique and we statistically analizied the results. We observed in this study that MK-801 has neuroprotective effect after venous ischemia on rat dentate gyrus. We hope that we can use MK-801 in clinical treatments in future after this study.