Hemoptizilerde endovasküler tedavinin etkinliği
Effectiveness of endovascular treatment in hemoptysis
  1. Tez No: 839144
  2. Yazar: ELİF ARZU ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BEYAZAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hemoptizi, bronşiyal arter embolizasyonu, pulmoner vazooklüzyon, bilgisayarlı tomografi anjiyografi, Hemoptysis, bronchial artery embolization, pulmonary vasoocclusion, computed tomography angiography
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Giriş ve Amaç: Hemoptizi akciğer alveolü veya alt solunum yolundan kaynaklanan kan ekspektrasyonu olarak tanımlanmaktadır. Hemoptizi nedenleri coğrafi bölgeye ve ilgili sağlık kuruluşuna bağlı değişmekle birlikte en sık nedenler bronşektazi, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, tüberküloz ve kanserdir. Günümüzde hemoptizide endovasküler tedaviler en sık tercih edilen etkin ve güvenilir tedavi yöntemleri olarak yerini almaktadır Bu çalışmada hemoptiziye neden olabilecek hastalıkları, hemoptizinin kaynağı olabilecek vasküler yapıların değerlendirilmesi ve uygulanabilecek endovasküler tedavi yöntemlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 01.01.2015-01.08.2023 tarihleri arasında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölümü'nde hemoptizi nedeni ile endovasküler tedavi uygulanmış hastalar çalışmaya dahil edildi. Belirtilen tarihler içerisinde 50 hastaya ulaşıldı. Dışlama kriteri sonrasında 43 hasta ile çalışma gerçekleştirildi. Hastaların demografik bilgileri, komorbid hastalıkları, sigara kullanımı, fiberoptik bronkoskopi (FOB) gibi ek tanısal işlemlerin uygulanıp uygulanmadığı, girişimsel işlem sonrası klinik takip verileri kaydedildi. Hastaların Toraks BT, Toraks BT Anjiyografi görüntüleri elde olundu. Toraks BT, Toraks BT Anjiyografi ve Dijital substraksiyon anjiyografi (DSA) bulguları, endovasküler tedavide kullanılan embolizasyon yöntemleri, kullanılan embolizan ajanlar, işlem sonrası komplikasyonlar, teknik başarı, 1 ay içerisinde ve sonrasında rekürrens, ilk 24 saat ve ilk 1 ay içerisindeki klinik başarı durumları kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 64,1 ± 12,0 olan 43 hasta dahil edilmiştir. Etiyolojide en sık karşılaşılan hastalıklar tüberküloz (%23,3), bronşektazi (%23,3), akciğer kanseri (%16,3) idi. Masif kanaması olanlarda kaviter lezyon sıklığı anlamlı derecede daha fazla idi (p=0,043). Toraks BT anjiyografide kanamadan en sık sorumlu arterlerin sağ bronşiyal arter, sol bronşiyal arter ve ektopik sağ bronşiyal arter olduğu görüldü. Tüm hastalarda endovasküler tedavi başarılı bir şekilde uygulanmıştı. İlk bir ay içerisinde klinik başarı oranı %94,7 idi. Anjiyografi görüntülerinde en sık karşılaşılan bulgular arasında dilate bronşiyal arter, hipervaskülarite ve arteriovenöz şant yer almaktaydı. Hastaların %81,4'ünde komplikasyon izlenmişti. Mortalite ve morbiditeye neden olan komplikasyon saptanmadı. Rekürrens izlenen 2 hastada tekrar bronşiyal arter embolizasyonu (BAE) gerçekleştirildi. Sonuç: Günümüzde hemoptizide endovasküler tedaviler en sık tercih edilen etkin ve güvenilir tedavi yöntemleri olarak yerini almaktadır. Kliniğimizde hemoptizi olgularının tedavisinde arter embolizasyonları ciddi komplikasyonlara neden olmadan hemoptizinin kontrolünde etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
Objectives: Hemoptysis is defined as the expectoration of blood from the lung alveoli or airways of the lower respiratory tract. The most common causes of hemoptysis vary based on the level of the medical care facility and the geographic location of the patient. The most common causes of hemoptysis are acute respiratory tract infections, chronic obstructive pulmonary disease, malignancy, and bronchiectasis. Today, endovascular treatment are the most preferred effective and reliable treatment methods in hemoptysis. In his study, it is aimed to reveal the diseases that may cause hemoptysis, the evaluation of vascular structures that may be the source of hemoptysis, and the endovascular treatment methods that can be applied. Materials and Methods: Patients who underwent endovascular treatment for hemoptysis in the Department of Interventional Radiology at Recep Tayyip Erdoğan University Faculty of Medicine Training and Research Hospital between 01.01.2015 and 01.08.2023 were included in the study. 50 patients were reached within the specified dates. After the exclusion criteria, the study was conducted with 43 patients. Demographic information of the patients, co-morbidities, smoking, whether additional diagnostic procedures such as fiberoptic bronchoscopy (FOB) were applied, and clinical follow-up data after the interventional procedure were recorded. Thorax CT and Thorax CT Angiography images of the patients were obtained. Thorax CT, Thorax CT Angiography and Digital subtraction angiography (DSA) findings, embolization methods used in endovascular treatment, embolization agents used, complications after the procedure, technical success, recurrence within and after 1 month, clinical success in the first 24 hours and in the first 1 month were recorded. Results: 43 patients with a mean age of 64.1 ± 12.0 years were included in the study. The most common diseases in etiology were tuberculosis (23.3%), bronchiectasis (23.3%), and lung cancer (16.3%). The frequency of cavitary lesions was significantly higher in patients with massive bleeding (p=0.043). Thorax CT angiography revealed that the most common arteries responsible for bleeding were the right bronchial artery, left bronchial artery and ectopic right bronchial artery. Endovascular treatment was successfully applied in all patients. The clinical success rate was 94.7% in the first month. The most common findings on angiographic images included dilated bronchial artery, hypervascularity, and arteriovenous shunt. Complications were observed in 81.4% of the patients. No complications causing mortality and morbidity were detected. Bronchial artery embolisation (BAE) was performed again in 2 patients with recurrence. Conclusion: Today, endovascular treatment are the most frequently preferred effective and reliable treatment methods in hemoptysis. In the treatment of hemoptysis cases in our clinic, artery embolization has been effective in controlling hemoptysis without causing serious complications.