Hava fotoğrafından yarı otomatik olarak çizgisel detayların belirlenmesi
Semi automatic extroction of line features from aerial photographs
  1. Tez No: 175170
  2. Yazar: OKTAY EKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN ZAFER ŞEKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Oksidatif Stres, Sıçan Modeli, Preeclampsia, Oxidative Stress, Rat Model
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
XI SIÇAU MODELİNDE PREEKLAMPSİ BULGULARI VE PLASENTAL OKSlDATİF STRES BELİRTEÇLERİ ÖZET Bu çalışmanın amacı preeklampsinin maternal ve fetal bulguları ve plasental oksidatif stres belirteçlerini araştırmaktır. Preeklampsi gebelik günü belirlenmiş Sprague-Dawley sıçanlarda, uterin perfüzyon basıncının azaltılması tekniği (UPBAT) modeli ile oluşturulmuştur. Gebeliğin 14. gününde renal arter seviyesinin altına aorta çevresine ve sağ ve sol ovaryan arterlere gümüş klips yerleştirilmiştir. UPBAT modelindeki hayvanlar (n=15) normotansif grupla (n=15) karşılaştırdığında, gebeliğin 19. gününde UPBAT modelindeki sıçanlarda (151.73 ± 17.65 mmHg) normal gebelere göre tansiyonları (113.87 ± 11.44 mmHg).anlamli olarak yüksekti. UPBAT modelindeki sıçanlarda normal gebelere göre artmış protein atılımı izlendi (0.28 ± 0.04 vs 0.47 ± 0.07) (p < 0.05). UPBAT modelindeki sıçanlarda hipertansiyonla beraber malondiaidehid (2.42 ± 0.25'e karşın. 1.60 ± 0.21 umol/gm doku), protein karbonil (1.42 ± 0.29"e karşın 0.90 ± 0.26 nmol/mg protein) düzeylerinde artış, ve süperoksit dîsmutaz (0.03 [0.01-O.40] vs 0.42 [0.03-020] U/mg protein) ile glutatyon peroksidaz (1.04 ± 0.31 'e karşın 0.76 ± 0.22 U/g protein) düzeylerinde azalma görüldü. Canlı fetus sayısı (6.6 ± 3.13'e karşın 9.93 ± 2.02) ve toplam fetus ağırlığı (17.37 ± 7.73'e karşın 22.86 ± 6.70 g) preeklamptik grupta daha düşük olarak izlendi. Tam kan sayımı ve biyokimyasal değerlerden sodyum ve klor hariç preeklamptik grupta anlamlı fark izlenmedi.
Özet (Çeviri)
xii PREECLAMPTIC PARAMETERS AND PLACENTAL OXİDATÎVE STRESS MARKERS IN A RAT MODEL ABSTRACT The aim of the study was to investigate maternal and fetal parameters of preeclampsia and placenta! oxidative stress markers in a rat model. Preeclampsia was induced experimentally in timed-pregnant Sprague- Dawley rats using the reduced uterine perfusion pressure (RUPP) model. On day 14 of gestation, silver clips were placed around the aorta below the renal arteries and on the left and right uterine arcade at the ovarian artery. The RUPP model animals (n=15), when compared with the normotensive controls (n=15), arterial pressure at day 19 of gestation was significantly higher in the RUPP rats (151.73 ±17.65 mmHg) as compared to normal pregnant rats (113.87 ±11.44 mmHg). The RUPP rats showed a significant increase in protein excretion when compared with the normal pregnant rats (0.28 ± 0.04 vs 0.47 ± 0.07) (p < 0.05). Associated with the hypertension in RUPP rats placental levels of malondialdehyde (2.42 ± 0.25 vs. 1.60 ± 0.21 umol/gm tissue), protein carbony! (1.42 ± 0.29 vs. 0.90 ± 0.26 nmol/mg protein) were increased and superoxid dismutase (0.03 [0.01-0.40] vs 0.42 [0.03-020] U/mg protein) and glutathione peroxidase ( 1.04 ± 0.31 vs 0.76 ± 0.22 U/g protein) were decreased. Pup number (6.6 ± 3.13 vs. 9.93 ± 2.02) and litter weight (17.37 ± 7.73 vs. 22.86 ± 6.70 g) were lower in the preeclamptic group. None of the complete blood count and biochemical values except sodium and dor were significantly different in preeclamptic group.