Geri Dön

Ameliyat sonrası gelişen karın içi yapışıklıklarının önlenmesinde farklı farmakolojik ajanların koruyucu etkilerinin deneysel olarak araştırılması

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 58689
  2. Yazar: ABDURRAHMAN ÖNEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELÇUK OTÇU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, General Surgery, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 64

Özet

ÖZET Karın ameliyatlarının önemli bir komplikasyonu periton yapışıklıkları ve buna bağlı barsak tıkanıklıklarıdır. Yapışıklıkların oluşması için periton yüzeylerinde travma, iskemi, yabancı cisim, enfeksiyon v.b. etkenlere karşı bir enflamasyon reaksiyonunun başlaması ve bunun sonucunda onarım olayının gelişmesi gerekir. Onaran olayının ilk devrelerinde doku yüzeyinde fibrin eksudasyonu ile fîbrinöz yapışıklıkların başladığı ve bu fibrin liflerinin kalıcı yapışıklıklara bir yapı iskelesi gibi yardımcı olduğu ileri sürülmektedir. Fibrinöz yapışıklıklara engel olunabildiği takdirde kalıcı yapışıklıkların da önlenebileceği kabul edilmiştir. Yapışıklıkların önlenmesi için peritondaki onaran olayının çeşitli devrelerinde etkili olacak biyolojik temelli pekçok yöntem tarif edilmiş ancak bu çalışmaların hiçbiri çeşitli sakıncaları nedeniyle klasikleşmemiştir. Çalışmada, kontrol ve ürokinaz grubu 20'şer, diğer gruplar 10'ar denekten oluşan 4 grup oluşturuldu. Denek olarak, toplam 60 adet erkek, Spraque-Dawley cinsi rat kullanıldı. Çalışmamızda, ratlarda deneysel olarak intraperitoneal yapışıklık oluşturarak değişik koruyucu ajanların etkilerini araştırdık. Bu düşünce ile bir plazminojen aktivatörü olan ürokinazı ve bir kortikosteroid olan deksametazonu intraperitoneal olarak uygulayarak bu ajanların antiadezif etkilerini araştırdık. Meydana gelen yapışıklıklar, makromorfolojik olarak incelenip adezyon skalasına göre değerlendirildi ve visseral periton travması (mezotel harabiyeti) oluşturulan barsak yüzeylerinde ışık mikroskobu ile incelemeler yaparak histopatolojik olarak iyileşmelerine bakıldı. 57Deney hayvanlarında, periton yapışıklıklarını anlamlı biçimde azalttığını gördüğümüz Deksametazon (pO.001) ve özellikle Ürokinaz (p

Özet (Çeviri)

Özet çevirisi mevcut değil.

Benzer Tezler

  1. Ameliyat sonrası karın içi yapışıklıkların önlenmesinde klorheksidin glukonat,lornoksikam, seprafilm ve metilen mavisinin etkinliklerinin karşılaştırılması (deneysel çalışma)

    Comparison of the effectivenes of chlorhexidine gluconate, lornoxicam, seprafilm and methylene blue in prevention of postoperative adhesiones (an experimental study)

    SELAHATTİN SAYKILI

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    Genel CerrahiCumhuriyet Üniversitesi

    Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. METİN ŞEN

  2. Östrojenin intraperitoneal uygulanmasının postoperatif gelişen karın içi yapışıklıkların önlenmesinde etkisi

    Başlık çevirisi yok

    SERDAR BOZKURT

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    Genel CerrahiKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

    Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. İLHAMİ TANER KALE

  3. Ameliyat sonrası karın içi yapışıklıkların önlenmesinde seprafilm ve lornoksikamın etkinliklerinin karşılaştırılması(Deneysel çalışma)

    Comparison of postoperative intra-abdominal adhesion preventing efficiancy of lornoxicam and seprafilm

    YILMAZ ER

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    Genel CerrahiCumhuriyet Üniversitesi

    Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ÖMER TOPÇU