Astımlı hastalarımızın sosyodemografik, klinik ve laboratuar özellikleri
Sociodemographic, clinical and laboratory characteristics of patients with asthma
- Tez No: 175196
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDAN İKİNCİOĞULLARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: astım, astım şiddeti, atopi, astım atağı, hospitalizasyon 67, asthma, asthma severity, atopy, astma exacerbation, hospitalization 69
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET ASTIMLI HASTALARIMIZIN SOSYODEMOGRAFİK, KLİNİK ve LABORATUAR ÖZELLİKLERİ Astım, çocukluk döneminin en sık rastlanan kronik hastalığıdır ve sıklığı zaman içerisinde artış göstermektedir. Bu artış sadece genetik nedenlerle açıklanamamakta, bireysel ve çevresel faktörlerinde önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Astım sıklığındaki artışın yanısıra, astıma bağlı morbidite ve mortalitenin de artma eğiliminde olduğu görülmektedir. Hastalığın genetik, bireysel ve çevresel risk faktörlerinin tanımlanması ve doğal seyrinin bilinmesi bu hastalara uygun tedavi yaklaşımının sunulmasını, belki de yeni vakaların ortaya çıkmaması için önlem alınmasını sağlayacaktır. Biz çalışmamızda, astım tanısı ile takip edilen olguların demografik ve klinik özellikleri, laboratuar sonuçlan ve bunlar arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amacıyla Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda ocak 1994- Aralık 2005 tarihleri arasında Allerji ve İmmünoloji Bilim Dalı polikliniğinde takip edilen astımlı 303 olgunun verileri dosyalan incelenerek toplandı. Sonuçlar özetlenecek olursa, olgulann %61,7'si erkekti. Ortalama tanı alma yaşlan erkeklerde 5,65±3,78(6 ay-15,3 yaş), kızlarda 5,84±3,525 (9 ay-15,4 yaş) 'di. Olgulann %26,3'sı 6 aydan az, % 73, 7 'si 6 aydan uzun süre anne sütü almıştı. Ortalama anne sütü alma süresi 12,9±7,87 aydı. 01gular,en fazla ilkbahar aylannda (%29,7), en az kış aylannda (%22,4) doğmuştu. Olgulann %69,2'si, izlemlerinin herhangi bir döneminde, egzersiz intoleransmdan yakınmıştı. Annesi gebelikte sigara içen olgular, daha fazla egzersiz intoleransmdan yakınmıştı. Olgulann %13,5'i evinde hayvan beslenmekteydi En fazla beslenen hayvan kuştu(%10,4). 66Olguların %58,4'ünde ailede allerjik hastalık öyküsü vardı. Olgulardan, cilt prick testi pozitif olanların %5 1,7 'sinde, spesifik Ig E testinde pozitiflik saptananların %5 1,4' ünde serum total Ig E seviyesi yüksek saptandı. Olguların %58,7'si atopikti ve Ankara içinden gelen olgularda en fazla atopik duyarlılık 4 tahıl polenlerine karşı saptandı (%59). Erkek cinsiyet, atopi için risk faktörü olarak saptandı. Prematurite, düşük doğum ağırlığı, anne sütü alma süresi, annenin gebelikte sigara içmesi, kardeş sayısı, annede ve babada astım ile atopi arasında ilişki saptanmadı. Allerjenlerden D.Pteronyssinus ve D.Farinae'ya duyarlılık olması astım ağırlık şiddetini artırmaktaydı. Olguların %73,6'sı izleminin herhangi bir döneminde atak geçirirken, %26,4'ü hiç atak geçirmemişti. Atak geçiren olgular yılda ortalama 1,67±1,72 kez atak geçirmişti. En fazla akut astım atağı sonbahar mevsiminde geçirilmişti. Kız olgular,erkeklere göre, daha fazla atak geçirmişti. Olguların %68,2'si 5 yaşından önce akut astım atağı nedeniyle hastaneye yatınlmıştı.200 1-2005 yıllan arasındaki akut astım atağı ile hastaneye yatış oranlan, 1994-1998 yıllan arasındaki hastaneye yatış oranlan ile kıyaslandığmda,yatış oranlan değişmemişti. Olgulardan %84,2'si kontrollere düzenli gelirken, %15,8'i kontrollere düzenli gelmemişti. Kontrollere düzenli gelmeyen olgularda takipten çıkma daha fazlaydı. Sonuç olarak biz, astım risk faktörlerini, astımlı olgulann astıma ait klinik ve laboratuar özelliklerini vurgulamak istedik. İnanıyoruz ki, astımın her yönüyle bilinmesi astımlı olgulara uygun tedavi yaklaşımının sunulmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY SOCIODEMOGRAPHIC, CLINICAL AND LABORATORY CHARACTERISTICS OF PATIENTS WITH ASTHMA Asthma is the most common chronic disease of childhood and its prevalence is increasing over time. This increase can not be explained only by genetic causes, it is suggested that individual and environmental factors also play an important role. In addition to increase in prevalence of asthma, it is seen that morbidity and mortality of asthma are tended to increase as well. Definition of the genetic, individual and environmental risk factors of the disease and knowing its natural course will provide appropriate treatment approaches to the patients, perhaps will provide preventive measures against occurence of new cases. In this study, we aimed to determine demographic and clinical characteristics, laboratory results of asthma cases and relationships among these variables. Information related to 303 asthma cases who are referred to Ankara University Department of Pediatrics, Allergy and Immunology Division between 1994 January and 2004 December were collected retrospectively from patient records. To sum up results; 61,7 % of the cases were boys. The mean diagnosis age 5,65+3,78(6 months-15,3 years) in boys, 5,84±3,525 (9 months -15,4 years) in girls. 26,3 % of the cases took breast feeding less than 6 months, 73,7 % more than this. The mean breast feeding duration was 12,9+7,87 months. Most of the cases (29,7%) were born in spring, least of them (22,4%) were born in winter. 69,2 % of the cases complained of exercise tolerance in any time of their follow up. The cases whose mothers smoked during pregnancy more complained of exercise tolerance. 13,5 % of the cases were breeding pets in their homes. The birds were the most common (10,4 %) pet that bred. In 58,4% of the patients, there was a faimilial allergic disease history. 68Total Ig E level in serum was high in 51,7 % of cases whose skin prick test was positive, and 5 1,4 of cases whose specific Ig E test was positive. 58,7 % of the cases were atopic and the most atopic sensitivity (59%) was detected against grain pollens in patients who come from inner Ankara. Male gender was detected as a risk factor for atopy. No relationship was detected between atopy and prematurity, low birth weight, breast feeding duration, maternal smoking in pregnancy, sibling number, asthma in parents. Sensitivity to D.Pteronyssinus and D.Farinae was related to increase in asthma severity. While 73,6 % of the cases had attacks during their follow up, 26,4 % of them did not. The mean attack number per year for cases who had attacks were 1,67±1,72. The most asthma attacks were experienced in autumns. The girls experienced more attacks than boys. 68,2 % of the cases were hospitalized because of asthma attack before the age of 5. The hospitalisation rate for acute asthma attacks did not change between 1994-1998 and 2001-2005 when compared. While 84,2 % of the cases attended to follow up visits regularly, 15,8 % of them did not. The drop out rate was higher in cases who did not come to follow up visits regularly. In summary, we want to emphasize asthma risk factors, clinical and laboratory charcateristics of asthma. We believe that knowing asthma with all of its aspects will provide appropriate treatment approaches to asthma patients.