İlköğretğim ve lise öğrencilerinin hepatit-B ve AIDS hastalıklarına ilişkin bilgilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of primary and high school students? knowledge about hepatitis B and AIDS
  1. Tez No: 175198
  2. Yazar: AYSUN ÇALTIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ BAŞKAN GÜLNAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan AİDS, Hepatit B 85, Adolescent, AIDS, Hepatitis B 86
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET İlköğretim ve Lise Öğrencilerinin Hepatit B ve AİDS Hastalıklarına İlişkin Bilgilerinin Değerlendirilmesi Dünya da olduğu gibi ülkemizde de toplumun önemli bir kısmım adölesanlar oluşturmaktadır Son yıllarda giderek artan sayıda adölesanın cinsel olarak aktif olması AİDS ve Hepatit B gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların görülme sıklığım arttırmaktadır. Bu çalışma cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından risk altında bulunan gençlerin AİDS ve Hepatit B hakkındaki bilgi ve tutumlarımn değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma için farklı sosyoekonomik özelliklere sahip olduğu düşünülen Çankaya ve Abidinpaşa ilçeleri seçildi. Öğrencilere, sosyoekonomik özellikler, AİDS ve Hepatit B hastalıkları hakkında bilgi ve tutumlarım sorgulayan eğitim öncesi ve sonrası anket uygulandı. Her ilçeden bir ilköğretim ve lise çalışmaya alınarak birbirleriyle karşılaştırıldı. Bu tez çalışmasında Hepatit B ve AİDS hastalıkları hakkında ilköğretim ve lise öğrencilerinin bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu, özellikle bulaşma yollarının yeterince bilmedikleri, korunma hakkında tutum ve davramşlanmn yanlış olduğu sonucuna varılmıştır. İlköğretim öğrencilerinin lise öğrencilerine göre bilgilerinin daha eksik olduğu ancak verilen eğitimden lise öğrencilerine yakın düzeyde yararlandıkları görülmüştür. Hepatit B ve AİDS hastalıkları hakkında verilen eğitimden Abidinpaşa ilçesindeki öğrencilerin daha yüksek oranda faydalanmış olması, bilgi edinmek için sosyoekonomik düzeyin belirleyici olmadığım düşündürmüştür. Bizim çalışmamızda AİDS ve Hepatit B hastalıkları ile ilgili ilköğretim ve lise öğrencilerinin bilgi düzeyi üzerinde anne ve baba eğitim düzeyi, annenin çalışıyor ya da ev hanımı olması ile toplam aylık gelir miktarının istatistiksel olarak anlamlı farklılık oluşturmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışma sonucunda AİDS ve Hepatit B hastalıkları ile mücadelede başarılı olmanın en önemli yollarından birinin, ilköğretim ya da lise döneminde verilecek eğitim olduğu gerçeği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Evaluation Of Primary And High School Students' Knowledge About Hepatitis B And AIDS In our country, as well as many countries in the world, adolescents constitute a remarkable part of the community. Increasing sexual activity among adolescents has led to an increased incidence of sexually transmitted diseases like AIDS and hepatitis B. The aim of our study was to evaluate the adolescents under risk, their knowledge and attitudes about AIDS and Hepatitis B. Two districts (Abidinpaşa and Çankaya), thought to have different socioeconomic characteristics, were choosen. Students' socioeconomic levels and knowledge about AIDS and Hepatitis B were examined by a questionnaire. After an education program, the questionnaire was repeated. A primary and a high school from both districts were participated and results were compared. The results of our study showed that both primary and high school students lack of knowledge about AIDS and Hepatitis B, especially their transmission ways and protection. Primary school students were worse than high school attenders, however they benefitted from education program as much as others. In Abidinpaşa region, the education program seemed to be more effective. This made us think that socioeconomic level is not an indicative factor in learning. No significant association found between the cases' knowledge about AIDS and Hepatitis B and the education levels of parents, mothers' working outside and monthly income. In conclusion, we suggest that education of primary and high school students about AIDS and Hepatitis B is one of the most important ways to succeed against these diseases.