Mediastinal kitleler ve kistler
Masses and cysts of the mediastinum
  1. Tez No: 175213
  2. Yazar: LEYLA NESRİN ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET KAVUKÇU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Bronkojenik kist, mediastinal cerrahi, mediastinal kist, mediastinal kitle, timoma. 76, Bronchogenic cyst, surgery of the mediastinum, cyst of the mediastinum, mass of the mediastinum, thymoma. 77
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı'nda 1994-2006 yıllan arasında mediastinal kitle ve kist tanısı konulan (myastenia gravis tanısı nedeniyle timektomi uygulanan olgular dahil) 366 olgu değerlendirildi. Çalışmada olguların retrospektif olarak incelenerek literatür bilgileri ile karşılaştırılıp değerlendirilmesi amaçlandı. Olgular yaş, cinsiyet, şikayet, klinik bulgu, uygulanan tanısal işlemler, operatif yöntemler ve patolojik özellikleri açısından analiz edildi. Anterior mediastende en sık timik lezyonlar, lenfomalar ve intratorasik tiroid lezyonlan saptandı. Visseral kompartmanda en sık benign lenfadenopatiler, paravertebral sulkusta en sık nörojenik tümörlerin yerleştiği görüldü. Mediastinal kistler en sık anterior kompartmanda saptandı. Mezotelial kistler ise en sık görülen kistler idi. Mediastinal lezyonlarm lokalizasyonlanna göre ön tanılan konulabilmektedir. Ancak nadir bile olsa lezyonlar atipik yerleşimli ya da invazyon nedeniyle farklı kompartmanlarda saptanabilirler. Mediastinal lezyonlarm tedavisinde, lezyonun lokalizasyonu ve patolojik tanısı belirleyicidir. Sınırlı olgulann dışmda mediastinal lezyonlann tanı ve tedavisinde cerrahi önemli yer tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, 366 cases which were diagnosed as mass and cyst of the mediastinum (including myasthenia gravis cases treated with thymectomy) between 1994-2006 at Ankara University Medicine Faculty Thoracic Surgery Department were evaluated. Retrospectively evaluation and comparison of cases with literature was aimed. Cases were analysed for age, sex, clinic, surgical techniques and pathologic diagnose. The major lesions occurring in the anterior mediastinum are thymic lesions, lymphomas, intrathoracic thyroid. Benign lymphadenopathy was seen in the visceral compartment. Most lesions arising in the paravertebral sulci are tumors of neurogenic origin. Mediastinal cysts were seen in the anterior mediastinum. Mesothelial cysts were most common cysts. Preoperative diagnosis for each lesion frequently can be made by considering its location in the mediastinum. Rarely, lesions could be detected at atypical locations or different compartment because invasions. Localisation and pathological diagnoses of mediastinal disease is determining factor for treatment. Except some cases surgery take a big place in the treatment and diagnoses of the mediastinal diseases.