Erişkin çağda görülen mediastinal kist ve kitlelerin retrospektif incelenmesi
Retrospective evaluation of mediastinal CYST and masses in ADULTS
- Tez No: 735930
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL AKKAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: göğüs cerrahi, histopatolojik tip, mediastinal kompartmanlar, thoracic surgery, histopathological type, mediastinal compartments
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Mediastende çok sayıda ve farklı yapıda organ olması nedeni ile geniş bir yelpazede benign ve malign lezyon saptanmaktadır. Bu lezyonların mediastende en çok görüldüğü kompartmanlar belirlenmiştir. Bu çalışmada kliniğimizde opere edilen mediastinal kist ve kitlelerin histopatolojik tiplerine göre köken aldığı mediastinal kompartmanların literatür ile uyum gösterip göstermediğinin araştırılması amaçlanmaktadır. Mediasten kist ve kitleleri tüm yaş gruplarından hastaları etkilemektedir. Tamamen asemptomatik olabilecekleri gibi hayatı tehdit eden ciddi ve yaşamsal semptomlarla da ortaya çıkabilmektedir. Mediastende asemptomatik benign lezyonlardan agresif seyirli malignitelere kadar çok değişik yelpazede histopatolojik tip görülebilmektedir (2). Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Ankara Numune Hastanesi, Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi ve Ankara Şehir Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dallarında Ocak 2012 – Aralık 2021 tarihleri arasında mediastinal kist ve kitle nedeniyle opere edilen 194 olgu incelendi. 62 vaka hastane veri sisteminden bilgilerine eksiksiz ulaşılamadığı için çalışmaya dahil edilmedi. Tüm olgular yaş, cinsiyet, semptom,lezyonun yer aldığı mediastinal kompartman, operasyon şekli, yapılan rezeksiyon ve histopatolojik tanı açısından retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Lezyonun bulunduğu kompartmana göre histopatolojik tanılar incelendiğinde %65,2 (n=86) ile en sık ön mediastende, %18,9 (n=25) ile 2.sırada posterior mediastende ve 3.sırada %15,9 (n=21) ile visseral kompartmanda yer aldığı saptandı. Ön mediastende kist ve kitle nedeniyle opere edilen 86 hastadan 45(%52,3)'inde timik lezyonlar saptandı. Timik lezyonları 21(%24,4) hasta ile mediastinal tiroid,paratiroid tümör ve hastalıkları izlemektedir. Orta mediastende kist ve kitle nedeniyle opere edilen 21 hastadan 10 (%47,6)'unda mediastinal kistler saptandı. Mediastinal kistleri 5(%23,8) hasta ile mediastinal mezenkimal tümörler izlemektedir. Arka mediastende kist ve kitle nedeniyle opere edilen 25 hastadan 13 (%52)'ünde nörojenik tümörler saptandı. Nörojenik tümörleri 6(%24) hasta ile mediastinal kistler izlemektedir. Sonuç: Mediastendeki kitlenin büyüyerek çevresindeki yaşamsal yapılara bası yapabilmesi ve önceden benign natürde olan lezyonun zamanla maligniteye dönüşebilmesi nedeniyle bu hastalarda erken tanı ve tedavi zorunludur. Bu nedenle de en etkin yaklaşım halen cerrahi rezeksiyondur.
Özet (Çeviri)
Aim: A wide range of benign and malignant lesions are detected in the mediastinum, due to the large number of organs with different structures. The compartments where these lesions are most common in the mediastinum were determined. In this study, it is aimed to investigate whether the mediastinal compartments, in which the mediastinal cysts and masses operated in our clinic originate, according to their histopathological types, are compatible with the literature. Mediastinal cysts and masses affect patients of all age groups. They can be completely asymptomatic or present with life-threatening serious and vital symptoms. A wide range of histopathological types can be seen in the mediastinum, ranging from asymptomatic benign lesions to malignancies with an aggressive course (2). Materials and Methods: In our study, 194 patients who were operated for mediastinal cyst and mass in Ankara Numune Hospital, Ankara Yüksek İhtisas Hospital and Ankara City Hospital Thoracic Surgery Departments between January 2012 and December 2021 were examined. 62 cases were not included in the study because their information could not be reached from the hospital data system. All cases were evaluated retrospectively in terms of age, gender, symptom, mediastinal compartment with the lesion, type of operation, resection performed and histopathological diagnosis. Results: When the histopathological diagnoses were examined according to the compartment in which the lesion was located, it was found that it was most commonly located in the anterior mediastinum with 65.2% (n=86), in the posterior mediastinum in the second place with 18.9% (n=25), and in the visceral compartment with 15.9% (n=21) in the third place. Thymic lesions were detected in 45 (52.3%) of 86 patients who were operated for cysts and masses in the anterior mediastinum. Thymic lesions are followed by mediastinal thyroid, parathyroid tumors and diseases in 21 (24.4%) patients. Mediastinal cysts were detected in 10 (47.6%) of 21 patients who were operated for cysts and masses in the middle mediastinum. Mediastinal cysts are followed by mediastinal mesenchymal tumors in 5 (23.8%) patients. Neurogenic tumors were detected in 13 (52%) of 25 patients who were operated for cysts and masses in the posterior mediastinum. Neurogenic tumors are followed by mediastinal cysts in 6 (24%) patients. Conclusion: Early diagnosis and treatment is mandatory in these patients because the mass in the mediastinum can enlarge and press on the surrounding vital structures, and the previously benign lesion can turn into malignancy over time. Therefore, the most effective approach is still surgical resection.