Sol ventrikül fonksiyonları bozulmuş koroner arter baypas cerrahisi uygulanacak hastalarda preoperatif profilaktik levosimendan (simdax) tedavisinin postoperatif etkileirnin değerlendirilmesi
Evaluation of postoperative effects of preoprative prophylactic levosimendan treatment on patients with poor left ventricule functions who underwent coronary artery surgery
  1. Tez No: 175217
  2. Yazar: ELİF KUZGUN ÇETİNKANAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT YAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük Debi Sendromu, İskemi reperfüzyon hasarı, Kalp Cerrahisi, Levosimendan 82, Cardiac Surgery, ischaemia reperfusion injury, levosimendan, low cardiac output syndrome 83
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Sol Ventrikül Fonksiyonları Bozulmuş Koroner Arter Baypas Cerrahisi Uygulanacak Hastalarda Preoperatif Profilaktik Levosimendan (Simdax®) Tedavisinin Postoperatif Etkilerinin Değerlendirilmesi Giriş: Kalp cerrahisindeki gelişmeler sayesinde kardiyak performansı daha bozuk hastalar operasyona alınmaktadır. Bu tip hastalarda açık kalp cerrahisi sonrası klasik inotropik ajanlara yeterli yanıt ahnamayabilmekte ve yeni inotropik ajanlara gereksinim duyulmaktadır. Bu çalışmanın amacı operasyona bağlı mortalite ve morbidite riski yüksek, ventrikül fonksiyonları bozuk ve preoperatif inotrop tedavisi ihtiyacı olan iskemik kardiyomiyopatiye sekonder kalp yetmezliği gelişmiş hastalarda levosimendan kullanımının postoperatif kardiyak fonksiyonları, yoğun bakım ünitesinde ve hastanede kalış süreleri, mortalite ve morbiditede oranlan üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesidir. Materyal Metod: Yirmi hasta, preoperatif kullanılan inotropik tedavilerine göre levosimendan verilen hastalar (Grup A) ve sadece klasik inotropik tedavi başlanan hastalar (Grup B) olarak gruplandı. Levosimendan tedavisi 0,05-0,2 [Ag/kg/dk dozundan intravenöz infüzyon şeklinde uygulandı. Sonuç: iki hasta grubu arasında, demografik ve kardiyolojik özelliklerinde, operatif verilerinde, postoperatif komplikasyon insidansında fark görülmedi. Grup A' da, kreatinin, laktat, beyaz küre sayısı, CK-MB düzeyleri arasında çeşitli zaman aralıklarında anlamlı sonuçlar elde edildi. Hemodinamik ölçümlerde CVP beklenildiği gibi A grubunda belirgin olarak düşük bulundu. Grup A'da, hastaların DAP, MAP, PCWP, SVR değerleri istatistiksel olarak anlamlı olmasa da düşük bulundu. CQ ve CI değerleri de daha yüksek ve zaman aralıklarında artış yüzdeleri A grubunda daha fazla idi. Hastaların birden fazla inotrop ve IABP kullanım ihtiyacı, gruplar arasında farklı bulunmasa da, levosimendan grubunda daha az ve kullanım sürelerininde daha kısa olduğu gözlendi. Hastalarda aritmi, kalp hızı, EKG değişiklikleri açısından farklılık görülmedi. Hastanede ve yoğun bakımda kalış sürelerinde fark izlenmedi. 3 hasta erken postoperatif dönemde kaybedildi. Yorum: Levosimendanın kötü ventriküllü, yüksek morbidite ve mortalite riski taşıyan hastalarda özellikle operasyon sırasında ve sonrasında gelişen düşük debi sendromunun tedavisinde veya engellenmesinde etkili ve güvenilir bir tedavi seçeneği olduğunu düşünülebilir. Levosimendan hemodinamik, fonksiyonel, biyokimyasal, ekokardiyografik açılardan faydalı etkilere sahiptir. Levosimendamn erken dönemde preoperatif veya peroperatif başlanması daha iyi sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Evaluation of postoperative effects of preoperative prophylactic Levosimendan treatment on patients with poor left ventricule functions who underwent coronary artery bypass surgery Introduction: By the help of the new improvements of the cardiac surgery, it is possible to operate the patients with decreased cardiac performance. After open heart surgery of these kind of patients, it is not commonly possible to have an enough response to classical inotropic medication which requires new inotropic agents. The aim of this study is to evaluate the effects of levosimendan on postoperative cardiac functions, the hospital and intensive care unit stay, mortality and morbidity rates of the patients with poor ventricule functions, who have secondary heart failure due to ischemic cardiomyopathy which requires preoperative inotropic medication and have high mortality and morbidity risk rates due to high risk cardiac operation. Materials and Methods: Twenty patients were classified into two groups according to preoperative inotropic medication applied. The patients who treated with levosimendan were classified as group A and others who were treated with only classical inotropic agents were classified as Group B. Levosimendan therapy were infused as a dose of 0,05~0,2|Ag/kg/min intravenously. Results: There were no significant differences in the demographic characteristics, cardiologic status, operative datas and the insidence of postoperative complications of both groups. The changes in white blood cell count, creatinine, lactate, CK-MB levels of the patients in Group A were statistically signifiant in different time intervals. According to hemodynamic measurements the CVP levels were remarkebly decreased as it is expected in group A. Diastolic arterial blood pressure, mean arterial blood pressure, PCWP, SVR were also decreased in group A, however they were not statistically significant. Cardiac output and cardiac index values and the augmentation of the rates according to time intervals were higher in group A then group B. The need for inotropic treatment with more than one agents ad the need for intraaortic balloon pump were not significant in both groups but it seemed lesser in group A and the time for treatment were shorter in group A then group B. There were no difference between two groups according to risk of arrithmia, heartbeat rates and changes in the ECGs. The hospital and ICU stay were close in both groups. Three patients were dead in early postoperative period. Conclusion: Levosimendan could be an effective and safe alternative treatment of the patients who have poor ventricule functions and have higher morbidity and mortality risks during the treatment or prevention of low cardiac output during peri or postoperative period. Levosimendan has advantegous effects on hemodynamic, functionel, biochemical, echocardiographic parameters. The use of levosimendan in the early period of preoperative or perioperative period, helps to achieve better results.