Cerrahi evreleme yapılmuş endometrium kanseri olgularında dokudaki CD44V6 ekspresyonunun hastalığın evresi ile korelasyonu
Correlation between CD44V6 expression in endometrial samplae and stage of endemetrium canser in surgically staged patients
- Tez No: 175216
- Danışmanlar: PROF. DR. METE GÜNGÖR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: CD44V6 ekspresyonu, endometrium kanseri, immunohistokimya, evre, histolojik tip. 54, CD44V6 expression, endometrium cancer, immunohistochemistry, stage, histologic type. 56
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Cerrahi Evreleme Yapılmış Endometrium Kanseri Olgularında Dokudaki CD44V6 Ekspresyonunun Hastalığın Evresi İle Korelasyonu Çalışmanın amacı kliniğimizde endometrium kanseri nedeni ile öpere olmuş ve cerrahi evrelemesi yapılmış hastalarda hyaluronan reseptörü olan CD44V6'nın dokudaki ekspresyonunun hastalığın evresini ve prognozunu tahmin ettirmedeki yerini araştırmaktır. Çalışmaya 2000-2006 yıllan arası, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı onkoloji servisine endometrium kanseri tanısı ile yatırılan hastalardan cerrahi evrelemesi tam olarak yapılmış 60 hastanın ve kontrol grubu olarak jinekolojik kanser dışmda herhangi bir nedenden dolayı normal endometriuma sahip 28 hastanın histerektomi materyalleri dahil edilmiştir. Hastaların parafin doku örneklerinde irnmunohistokimyasal inceleme yapılmış ve CD44V6 ekspresyonu incelenmiştir. Membranöz ve sitoplazmik boyanmaya göre değerlendirme yapılmıştır. Sonuçlar boyanma var veya yok şeklinde rapor edilmiştir. İleri evre ve erken evre grubundaki m-skora göre boyanma sıklığı, kontrol grubuna nazaran istatistiksel anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (sırası ile p0,05). Erken evre grubu içerisinde m-skora, s-skora ve genel skora göre boyananlarla boyanmayanlar arasında yaş, grade, evre ve myometrial invazyon ortalamaları yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir (p>0,05). Kontrol grubu içerisinde m-skora, s- skora göre değerlendirildiğine boyananlarla boyanmayanlar arasında tam dağılımı yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir (p>0,05). Fakat sitoplazmik skora göre boyananların sekretuar endometrium olma ihtimali 53istatistiksel olarak anlamlı olmasa da klinik olarak daha yüksek bulunmuştur (p=0.127) Çalışmada agresif histolojik tiplerden olan seröz papiller endometrium kanseri ve clear cell endometrium kanseri vakalarında boyanma gösterilememiştir. Ayrıca, ileri evre grubu içerisinde m-skor'a göre boyanma görülmeyen olgulardaki lenf nodu tutulumu yaygınlığı, boyanma görülen olgulardaki lenf nodu tutulumunun yaygınlığına göre daha yüksek olmasına karşın, bu sonuç istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0,673). M-skor'a göre boyanma görülmeyen olgularda 3C-4B evresine sahip olma oranının, boyanma göstergelerine göre istatistiksel olarak (p=0,673) anlamlı olmasa da klinik olarak anlamlı olabileceği düşünülmektedir. Bizim çalışmamızda ile endometrium kanseri olgularında CD44V6 ekspresyonu ile evre, grade, histolojik alt grup, lenf nodu tutlumu, myometrial invazyon, sitoloji, adneksiyal turulum, servikal tutulum ve omentum tutulumu arasında istatistiksel anlam saptanamamıştır. Fakat CD44V6 ekspresyonu yokluğu, agresif histolojik alt tiplerin varlığı ile ilişkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Correlation Between CD44V6 Expression in Endometrial Samplae and Stage of Endometrium Cancer in Surgically Staged Patient's The main pupose of this study is, to evaluate the value of expression of CD44V6; hyaluronan receptor; to predict the stage and prognosis of endometrium cancer patients who were operated and staged in our clinic. The study goup included 60 endometrium cancer patients staged whose surgical staging was done between 2000-2006 in Oncology Clinic in Obstetrics and Gynecology Department in Ankara University, Ankara. As the control group, 28 patients who were done total abdominal hysterectomy and bilateral salpingooopherectomy for a gynecological reason other than malignancy. Immunohstochemical research was held and expression of CD44V6 was evaluated in paraffin blocks of the materials. Memranous and cytoplasmic staining was evaluated. The results were graded as staining exists or not. Advanced stage and early stage staining m- scores were statisticlly high when compared with control group (p0,05). In early stage group, there was not a statistically important difference among m-scores, c-scores and general scores in means of age, grade, stage and myometrial invasion (p>0,05). There was not any statistical difference among m-scores and c-scores of staining in groups of different diagnosis, in control group (p>0,05). But cytoplasmic staining in secretory endometrium in control group was clinically higher although the difference was not important statisitically (p=0.127) There was not any staining in agressive histological subgroups such as serous papillary and clear cell. Besides, in advanced group, lymph node involvement in m-score stained specimens was higher than m-score unstained 55specimens, although difference was not found important statistically (p=0,673). Specimens not stained according to m- score included higher advanced stage disease (stage 3C-4B), compared to stained specimens, not important statistically, but may have clinic importance (p=0,673). In this study there was not any significant statisticall difference between CD44V6 expression and stage, grade, histologic subtype, lymph node involvement, myometrial invasion, cytology, adnexial involvement, cervical involvement and omental disease. But absence of CD44V6 expression was correlated with presence of agressive histological subtypes.