Erken tavuk embriyolarında dihidrofolat redüktaz inhibitörlerinin orta hat kapanmasına etkisi
Effect of dehydrofolat reductase inhibitors on midline closure in early chick embryo?s
- Tez No: 175224
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AĞAHAN ÜNLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Aminopterin, Folic acid, Neural tube defect, Chick embryo, Teratogene 39
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET ERKEN TAVUK EMBRİYOLARINDA DIHIDROFOLAT REDUKTAZ İNHİBİTÖRLERİNİN ORTA HAT KAPANMASINA ETKİSİ Giriş ve Amaç: Tüm canlı doğumların yaklaşık olarak %3-4'ü bir doğum defektince etkilenir ve çoğunun etyolojisi bilinmemektedir. Nöral tüp defektleri (NTD), gelişim sırasında embriyonik nöral tüpün tamamen kapanamaması ile meydana gelir. Beyin ve omuriliğin gelişimsel malformasyonları olup, en sık olarak myelomenigosel ve anensefali görülür. Doğum defektine bağlı yenidoğan ölümlerinin %7'sini NTD oluşturur. Dihidrofolat redüktaz inhibitörleri, dihidrofolat redüktaz (DHFR) enzimine bağlanarak enzimi geri dönüşümlü olarak inhibe eder. Tetrahidrofolat sentezinin inhibisyonu, timidilat ve purin nükleotidlerinin biyosentezinin durmasına yol açar. Bu yapı taşlarının üretilememesi, hücre çoğalması için gerekli olan DNA, RNA ve enerji için gerekli olan adenozin trifosfat (ATP) sentezini inhibe eder. Biz bu çalışmamızda, dihidrofolat redüktaz inhibitörlerinin erken tavuk embriyolarında orta hat kapanması üzerine olan etkilerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı Nöroembriyoloji Laboratuvarın'da gerçekleştirildi. Fertil yumurtalar, 24 saatlik inkübasyon sonrası pencereleme yöntemi ile açıldı ve subblastodermik olarak sabit volümde (20 uL) ve artan konsantrasyonlarda aminopterin enjekte edildi. Yumurtalar steril drape ile kapatılarak, 24 saat daha inkübe edildi. Tüm yumurtalar 48. saate açılarak, embriyolar morfolojik ve histopatolojik olarak değerlendirildi. Sonuçlar: Çalışma sonucunda veriler değerlendirildiğinde, aminopterin dozu ile embriyo etkilenimi arasında bir korelasyon olduğu sonucuna varıldı. Bu bulgular ışığında, dihidrofolat redüktaz inhibitörlerinin kullanımının, erken 36tavuk embriyolarında orta hat kapanma kusurlarına yol açtığı ve bu etkilerinin doz bağımlı olduğu, yüksek dozların aynı zamanda belirgin mortalite ile ilişkili olduğu kanısına varıldı. Tartışma: Dihidrofolat redüktaz inhibitörleri, doz bağımlı olarak çeşitli derecelerde embriyoner anomalilere ve embriyonik ölümlere sebep olmaktadır. Yapılacak daha ileri çalışmalarla, embriyoner hasarlanmanm teratojen bağımlı etkileri ile genetik ve çevresel etmenlere bağlı etkileri arasındaki mekanizmaları ortaya koymak ve konjenital defektlerin oluşumunu en aza indirmek mümkün olabilecektir. Anahtar Kelimeler : Aminopterin, Folik asit, Nöral tüp defekti, Tavuk embriyosu, Teratojen 37
Özet (Çeviri)
SUMMARY EFFECT OF DEHYDROFOLAT REDUCTASE INHIBITORS ON MIDLINE CLOSURE IN EARLY CHİCK EMBRYO'S Introduction: %3-4 percent of live births is effected by birth defects overall and in most of them the etiology is unknown. While development of NTD (neural tube defect) occure because of embrionic neural tube closure defect. Some examples of these NTD's are developmental anomalies of brain and spinal cord and the most frequent ones are meningomyelocele and anencephaly. Neonatal deaths caused by birth defect consists %7 of NTD's. DHFRI (dehydrofolate reductase inhibitor's bind to DHFR enzyme and inhibit it in a reversible manner. Inhibition of tetrahydrofolate synthesis causes a breakage in timidilate and purine nucleotide synthesis. Failure of the production of these constitutional elements inhibits the synthesis of DNA, RNA and ATP which are essential for energy production in cell proliferation. Here within this study, we aimed to study the effects of dehydrofolate reductase inhibitors on midline closure in early chicken embryo's. Material and Method: This study was done at Ankara University Medical Faculty Neuroembriology Laboratory. The fertile eggs were opened by using the eggshell windowing procedure after a 24 hour incubation period and by injection of aminopterin by subblastodermic way in a constant volume (20uL) and increasing concentrations. The eggs were recapped with sterile drape and left for a 24 hour more incubation. All the eggs were opened and evaluated morphologically and histopatologically. Results: When the results of the study were revised there was a correlation between the aminopterin dose and affected amount of the embryo. In regard to these results we found that the use of dehydrofolate reductase inhibitors in 38early chicken embryos causes midline closure defects and this effect is dose dependent; high doses are more likely to cause mortality. Conclusion: Dehydrofolate reductase inhibitors cause different amount of embrionic anomalies or deaths in a dose dependent manner. Further study will lead to the knowledge of teratogene dependent effects of embrionic deterioration and to the influence between genetic and environmental forces and minimizing the occurrence of congenital defects will be possible.