Polipropilen mesh greftin vasküler yapılar üzerindeki etkisi; sıçanlarda deneysel çalışma
The effect of polypropylene mesh prosthesis on vascular structures; an experimental study on rats
- Tez No: 175225
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCÜMENT KUTERDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: cerrahi meshler, fıtıklar, femoral arter, femoral ven, polipropilen. 49, surgical meshes, hernia, femoral artery, femoral vein, polypropylene. 51
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Polipropilen Mesh Greftin Vasküler Yapılar Üzerindeki Etkisi; Sıçanlarda Deneysel Çalışma Amaç. Fıtık onamında en sık kullanılan biyomateryal polipropilen mesh greftin vasküler yapılar üzerindeki etkisini araştırmak. Materyal ve metod. 30 adet, erkek, 250 ila 350 gram ağırlığında Wistar albino cinsi sıçanlar 10'ar adet, A, B, C olarak 3 gruba ayrıldı. Denekler uygun anestezi ile uyutulduktan sonra tüm deney gruplarında lazer dopler akımölçer kullanarak öncelikle her iki ayak dorsal yüzeyinde deride kan akımı ölçüldü. Deneklerin kasık bölgesi derisi ve yüzeyel fasyası açıldı ve A. ve V. Femoralis, N. Femoralis dallan serbestleştirilerek femoral arter ve vendeki akımlar ölçüldü. Uyluk orta kısmına sağ femoral damarlar üzerine 0,5X1,0 cm ebadında polipropilen mesh greft serildi ve 5/0 polipropilen sürürle iki kenardan kaslara tespit edildi. Sağ tarafta bütün gruplarda bu aşamalar benzer şekilde yapıldı. Sol tarafta ise her grupta ilk 5 hayvanda sham operasyonu yapıldı. Deri ve fasya açıldı, femoral damarlar serbestleştirildi, arter ve vende akım ölçüldükten sonra polipropilen 5/0 sürürle deri kapatıldı. Diğer 5 deneğin sol kasık bölgesinde hiçbir işlem yapılmadı. A grubuna postoperatif 14. günü, B grubuna 28. günü ve C grubuna 90. gününde lazer dopler akımölçer ile her iki ayak dorsal bölgede deride, daha sonra kasık bölgesi diseke edilerek femoral arterdeki kan akımı greftten 5 mm distalde, vende ise 5 mm proksimalde ölçüldü. Sol tarafta sham grubu olan ilk 5 hayvanda femoral damarlar ortaya konuldu, arter ve vendeki akımlar ölçüldü. 6-10 hayvanlara sol tarafta sham operasyonu yapılmadığı için damarlarda kan akımları ölçülmedi. Sağ ve sol kasık bölgesinden histolojik araştırma için damarlar ve greft içeren materyaller alındı ve %10 tamponlanmış formaldehit içine konuldu. Bilinen histolojik doku takibi yöntemleriyle parafin bloklar elde edildi. Bloklardan 3-5^ım kalınlığında alman kesitler rutin H.E. boyama protokolüyle boyandı. 48Sonuç. Vasküler yapıların üzerine mesh greft yerleştirildikten sonra etraftaki dokularda geçmiş zamana göre değişik derecede enflamasyon ve fibrozis gelişti. Oluşan fibroz doku damarların histolojik yapısını değiştirmedi. Greft yerleştirildikten bir süre sonra küçük çaplı damarlarda oluşan fibroz dokunun baskısı nedeniyle hem arteriyel hem de venöz kan akımında azalma görüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effect of Polypropylene Mesh Prosthesis on Vascular Structures; An Experimental Study on Rats Aim. To study the effects of polypropylene; the most widely used biomaterial in hernia surgery on vascular structures. Material and Method. 30 male Wistar albino rats, weighing between 250- 350 grams were grouped A, B, and C each consisting 10. The subjects were properly anaesthetized ad blood flow on the dorsal skin of both legs using a laser doppler flowmeter. Then inguinal skin and superficial fascia was opened and femoral artery, vein and nerve were dissected and flows were measured on artery and vein. Polypropylene mesh graft measuring 0,5X1,0 cm was placed on right femoral vessels at middle section of thigh and secured to muscles with a 5/0 polypropylene. This step was repeated in same fashion on the right leg in all groups. We performed sham operation to the left inguinal region of the first 5 subjects of each group. Skin and fascia was opened, femoral vessels were dissected, flows were measured and skin was sutured using a 5/0 polypropylene. Other 5 subjects were not subjected to any intervention. Blood flows were measured on both legs at dorsal skin at 14th day on group A, at 28th day in group B, and at 90th day on group C. The measurements were repeated on femoral artery and vein on same days. Blood flows on 5 mm proximal of the graft in arteries and 5 mm distal of graft in veins were measured. The left vessels of subjects that underwent sham operation were dissected and measurements were made on left thigh. The remaining subjects were not underwent direct arterial measurement since they were not operated. Specimens that included vessel and graft were taken from right and left inguinal region for histological examination and placed in 10% buffered formaldehyde. Paraffin blocks were obtained with known histological tissue follow up techniques. Sections that are 3-5um thick were stained with routine H.E protocol. 50Conclusion. After mesh graft was placed on vascular structures, inflammation and fibrosis develops on a varying degree depending on the time passed. Fibrosis do not change the histological structure of vessels. After some time the graft was placed, a decrease in both arterial and venous circulation develops due to fibrosis in small-diameter vessels that is the result of the pressure of the graft.