Vücut genel çalışma gücünden kayıp oranlarının (maluliyet oranlarının) belirlenmesi istemiyle mahkemelerce gönderilen olgularda; travma sonrası dönemde gözlenmen psikolojik belirtilerin kısaa semptom envanteri (KSE) ile ölçülmesi
The measure of the psychological stmptoms observed in the post-traumatic intervals with the brief symptom inventory for the intention to identify the loss of body?s total work capasity in the cases sent by the courts
- Tez No: 175237
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜROL CANTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli Tıp, Adli Bilimler, Maluliyet, Semptom, Kısa Semptom Envanteri
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Vücut Genel Çalışma Gücünden Kayıp Oranlarının (Maluliyet Oranlarının) Belirlenmesi İstemiyle Mahkemelerce Gönderilen Olgularda; Travma Sonrası Dönemde Gözlenen Psikolojik Belirtilerin Kısa Semptom Envanteri (KSE) ile Ölçülmesi. Bu çalışma vücut genel çalışma gücünden kayıp oranlannın (maluliyet oranlarının) belirlenmesi istemiyle mahkemelerce gönderilen olgularda; travma sonrası dönemde gözlenen psikolojik belirtilerin kısa semptom envanteri ile belirlenmesi ve psikolojik belirtilere etki eden faktörlerin saptanması amacıyla planlanmıştır. Araştırma Ankara ilinde, 15 yaşm üzerinde 206 çalışma ve 206 karşılaştırma grubu olmak üzere toplam 412 kişi ile yüriimlmüştür. Araştırmada veriler Genel Bilgi Formu ve Kısa Semptom Envanteri kullanılarak toplamıştır. Kısa semptom envanteri' nin somatizasyon, depresyon, anksiyete, hostilite (öfke- saldırganlık) ve olumsuz benlik olmak üzere beş boyutu bulunmaktadır. Araştırmanın istatistiksel değerlendirilmesinde Tek Yönlü Yaryans Analizi, Çift Yönlü Varyans Analizi, Scheffe Testi ve Korelasyon Katsayısı Önemlilik Testi kullamlmıştrr. Araştırma sonucunda; çalışma ve karşılaştırma grubundaki bireyler arasında Kısa Semptom Envanteri' nin somatizasyon, depresyon, anksiyete, hostilite, olumsuz benlik boyutları ve toplam puanlan arasında anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur. Buna ek olarak cinsiyet, travmadan sonra geçen süre, mahkeme süresi, travma sonrası psikolojik sorun yaşama durumu, travmadan sonra psikiyatrik tedavi alma durumu ve kullandığı ilaç, mahkeme türü, maluliyet oram ve iş görmezlik süresi değişkenlerinin, Kısa Semptom Envanteri' nin bazı boyutlarında anlamlı bir farklılık yarattığı görülmektedir. Bu bulgular ışığında; travma sonrası dönemde bireylere profesyonel psikolojik destek verilmesinin ve hukuki sürecin kısaltılması nin bireylerde uzun dönemde gözlenebilecek ruhsal sorunların önlenmesinde.önemli olduğu vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Measure of the Psychological Symptoms Observed in the Post-Traumatic Intervals with The Brief Symptom Inventory for the Intention to Identify the Loss of Body's Total Work Capasity in the Cases Sent by the Courts. This study aimed to determine the post traumatic psychological symptoms according to“Brief Symptom Inventory”and to determine the factors effecting these symptoms in cases that were sent to Ankara University, School of Medicine, Forensic Medicine Department by courts to be investigated for the loss of body's total work capasity. The investigation included a number of 412 individuals (206 individuals for comparison group and 206 individuals for study group) over 15. The data were collected via the General Information Form and The Brief Symptom Inventory. The Brief Symptom Inventory has five dimensions as somatization, depression, anxiety, hostility (anger-aggressiveness), negative self-perception. Statistical evaluations were made by using Two Way Variance Analysis, One Way Variance Analysis, Scheffe Test and Correlations Coefficient Significant Test. At the end of the research, a significant difference between the comparison and study groups were found according to Brief Symptom Inventory dimensions of somatization, depression, anxiety, hostility (anger-aggressiveness) and negative self- perception. Furthermore, the study indicated that some dimensions of Brief Symptom Inventory are influenced by variables as, gender, period after trauma, trail spell, experience of psychologic problems after trauma, having psychiatric therapy after accident, drug use, type of trail, disability range and loss of body's total work capasity. According to these findings we emphasize the importance that individuals should receive psychologic support after trauma and also legal process should be shorten in order to prevent long term psychiatric problems. Key Words : Forensic Medicine, Forensic Science, Disability, Symptom, The Brief Symptom Inventory 88