Trafik cezası alan ve almayan sürücülerde öfke düzeyinin değerlendirilmesi
Driving anger evaluation of drivers who were fined and not fined
- Tez No: 175238
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU EŞİYOK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Trafik cezası, Öfke, Sürücü Öfkesi, Sürücü Öfke Ölçeği, Çok Boyutlu Öfke Ölçeği 80, Fine, Anger, Driving Anger, Driving Anger Scale, Multidimensional Anger Scale 82
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET TRAFİK CEZASI ALAN ve ALMAYAN SÜRÜCÜLERDE ÖFKE DÜZEYİNİN İNCELENMESİ Bu çalışmanın amacı, trafik kurallarını ihlal eden sürücülerin öfke düzeyinin araştırılmasıdır. Ülkemizde trafik kazalarının % 90'dan fazlasının sürücü kusuruna bağlı olduğu göz önüne alındığında, sürücü faktörünün irdelenmesi, Türk sürücülerinde ceza alma ile öfke arasında ilişki olup olmadığının, varsa ilişkinin boyutunun ortaya konması ve çözümü için öneriler geliştirilmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Araştırma Ankara ilinde oturan, aktif olarak araç kullanmakta olan ve gelişigüzel yöntemle seçilen 23-73 yaş arası, 400 gönüllü sürücü ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan kişilere Sürücü Öfke Ölçeği (SÖÖ) ve Çok Boyutlu Öfke Ölçeği (ÇBÖÖ) uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda eğitim değişkeni açısından ilk ve ortaöğretim grubunun, yükseköğretim grubundan pek çok alt boyutta daha yüksek puan aldığı görülmüştür. Cinsiyet değişkeni açısından kadınların öfkelerini daha üstü kapalı yöntemlerle göstermeyi seçtikleri, sakin davranış alt grubunda daha fazla puan aldıkları, erkeklerin ise öfkelerini saldırgan davranışlarla dışa vurdukları anlaşılmıştır. Yaş değişkeni bakımından gençlerin trafikte kendine aşın güvendiği ve saldırgan sürücülük gösterdikleri, öfkelerini bedenle ve araçla ifade ettikleri, ileri yaşlarda ise öfkeye yol açan durumların ve tepkilerinin azaldığı görülmüştür. Kat edilen yol değişkenine göre, en az yol kat edenlerin aldıkları puanların daha düşük olduğu, en fazla yol kat edenleri puanlarının yüksek olduğu görülmüştür. Sakin davranış alt boyutunda ise bunun tam tersi sonuçlar elde edilmiştir. Kat edilen yol miktarı arttıkça yaşanılan streslerin ve dolayısıyla öfkenin artmasının doğal olduğu düşünülebilir. Aktif olarak araç kullanma süresi değişkenine göre trafikte araç kullanma süresi daha fazla olan kişilerin deneyimleri arttıkça araca olan 79hakimiyetlerinin de arttığı, daha az öfke yaratan durumlarla karşılaştıkları gibi aynı zamanda öfkelerini kontrol etmede de ustalaştıklarım görülmüştür. Çalışmamızda, içe dönük tepkileri yüksek olan trafik cezası almış sürücülerin almayanlara göre trafik zabıtasının varlığından daha fazla rahatsızlık duydukları ve saygısızca davranışlara karşı pasif-agresif tepkiler verdikleri görülmüştür. Ceza alma değişkeni açısından aynı türde birden fazla ceza almaktan çok, farklı türde cezalar almanın yol öfkesi açısından daha ön plana çıktığı görülmüştür. Genel öfke, güvenli olmayan sürücülük davranışları ve yol öfkesi arttıkça trafik kurallarına uyumun azaldığı izlenmiştir. Sonuçta trafik ortamında sürücülerde öfkeye neden olan durumlarla ve ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya çıkmıştır. Bu sonuçların, özellikle trafikte daha fazla öfke yaşayan bunu kendisini ve diğer sürücüleri tehlikeye atarak gösteren sürücülerin saptanmasında ve bu kişilere psikolojik yardım verilmesinde yol gösterici olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY DRIVING ANGER EVALUATION of DRIVERS WHO WERE FINED and NOT FINED The purpose of this study is to investigate the anger level of the drivers who violate the traffic rules. In our country when it is considered over than %90 of the traffic accidents depend on the driver's fault, the investigation of the driver factor reveals whether there is a relationship between receiving punishment and anger among Turkish drivers; if any, the dimension of this relationship and the necessity of developing some suggestions for its solution are introduced. 400 volunteer drivers who are between the ages of 23-73 and who live in Ankara and use a vehicle actively are chosen randomly for this study. Driving Anger Scale (DAS) and Multidimensional Anger Scale (MAS) are applied to the people who participate in this study. According to the analysis, it is seen that in the aspect of education variable primary and secondary education group gets a higher point than high education group in most of the sub-dimensions. According to the gender variable it is understood that women prefer showing their anger more implicitly and get higher points in the sub- dimension of calm manner, and men show their anger through aggressive manners. According to the age variable, it is seen that teenagers show aggressive manners and confide in themselves excessively in traffic, they express their anger through body and vehicle, in older ages the reactions and conditions that result in anger decline. When the covered route is considered, it is seen that the ones who intersect the lest get the lower points and the ones who intersect the most get the higher points*. In the sub-dimension of calm manner converse results are seen. It can be inferred that the more the quantity of route that is covered, the more the stress and the anger that the drivers have. According the variable of the period of using a vehicle actively, it is seen that as the experiences of the people who have more period of using a vehicle in 81traffic increase, the dominance over the vehicle also increases, and they come across situations which cause less anger, also they become skilled in controlling their anger. In our study, it is seen that the drivers who receive a traffic ticket and have higher internal reactions feel more indisposed of the existence of the traffic police and they give passive-aggressive manners against rude behaviours. According to the variable of receiving punishment, it is understood that receiving different type punishments is in more close-up than receiving the same punishment more than once in the aspect of road anger. As the general anger, the driving manners which are not secure and the road anger increase, it is seen that complying with the traffic rules decline. In conclusion, it appears striking results about the situations that cause anger in drivers in traffic. It is thought that these results will be helpful in determining especially the drivers who have more anger in traffic and endanger both themselves and the other drivers and also in giving psychological support.