İki yönlü kafa grafilerinde frontal sinüs değerlendirilmesi ve antropometrik ölçümler ile cinsiyet tayini
Evaluation of frontal sinus in bi-directonal cranial x-rays and determination of gender with anthropometric measurements
  1. Tez No: 175239
  2. Yazar: HACER YAŞAR TEKE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İ. HAMİT HANCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometrik ölçümler, Cinsiyet teşhisi, Frontal sinus, Kimliklendirme, Radyografi. 84, Anthropometric measurements, Gender determination, Frontal sinus, Identification, Radiography. 88
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET İKİ YÖNLÜ KAFA GRAFİLERİNDE FRONTAL SİNÜS DE?ERLENDİRİLMESİ VE ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER İLE CİNSİYET TAYİNİ Yaşayan ya da ölü bir kişinin tanımlanması ve diğer kişilerden ayırt edilmesini sağlayacak özelliklerin ortaya çıkarılmasına“kimlik tespiti”denir. Kimlik tespitinin aşamalarından biri cinsiyet teşhisidir. Cinsiyet teşhisi çalışmaları insan kemiklerinin çoğunda mevcut olan dimorfizmi temel alır. Frontal sinusların bilinmeyen insan kalıntılarında kimlik tespitinde kullanılabileceğine ilk dikkati çeken çalışma ise Schuller tarafından oldukça geniş bir toplumda yapılmıştır. Frontal sinuslar her bireyde farklılıklar göstermektedir. Tek yumurta ikizlerinin dahi frontal sinuslarının farklı olduğu bildirilmektedir. Bu çalışmada amaçlarımız; ucuz, her yerde kolaylıkla ulaşılabilecek bir tetkik vasıtasıyla kimlik tespitin önemli aşamalarından biri olan cinsiyet teşhisinin yapılabileceğini göstermek, frontal sinusların bireyler arası farklılıklarından yararlanarak kimlik tespiti için olduğu kadar cinsiyet teşhisi için de kriterler belirlemek, toplumumuza özgü frontal sinus özelliklerinin ortaya çıkarılması için bir ön çalışma yapmak, Türkiye'de adli radyoloji ve adli antropoloji alanında olası ilerlemelere katkı sağlanmak olarak sıralanabilir. Çalışmaya alman 50 kadın 50 erkek toplam 100 kişinin tek çekim merkezinde aynı teknisyen tarafından iki yönlü kafa grafileri çekildi. Daha sonra röntgen grafilerinin negatoskop vasıtasıyla ve ölçek kullanılarak fotoğrafları çekildi. Çekilen dijital fotoğraflar bilgisayar ortamına aktarıldıktan sonra frontal sinus değerlendirilmesi ve antropolojik ölçüm aşamasına geçildi. Frontal sinusların alan ölçümü için Afşin metodu uygulandı. Her bir grafiden 10 adet Posterior- anterior (P- A) grafide, 10 adet yan grafiden olmak üzere toplam 20 antropometrik ölçüm alındı. Ölçümler Sante Dicom Viewer bilgiysayar programı kulanılarak alındı. Elde edilen veriler SPSS 13.0 bilgisayar programı ile istatistiksel olarak değerlendirildi. 82Frontal sinusların boyutlarından cinsiyet teşhisi amacıyla yapılan diskriminant analiz sonucunda üç formül ortaya çıkmıştır. 1. Sol frontal sinus lineer ölçümlerinden; Cinsiyet: -1,835 + 0,098 x SOFEDYS 2. Sağ frontal sinus lineer ölçümlerinden; Cinsiyet: -1,945 - 0,121 x SAFSY + 0,155 x SAFSG 3. Tüm frontal sinus lineer ölçümlerinden; Cinsiyet: - 3,158 + 0,058 x HİFSBG - 0,126 x SAFSY + 0,087 x SAFSG Bu formüllere göre sol frontal sinus ölçümleri kullanılarak ortalama olarak % 67. 0; sağ frontal sinus ölçümleri kullanılarak ortalama olarak % 69. 2 ; tüm frontal sinus ölçümleri kullanılarak ortalama olarak % 68. 1 doğrulukla cinsiyet teşhisi yapılabildiği anlaşıldı. Frontal sinus alan ölçümleri kullanılarak yapılan diskriminant analiz sonucunda aşağıdaki formül bulundu: Cinsiyet: -1,131- 0,0001 1 x SAFSA + 0,00027 x SOFSA Alan ölçümleri kullanılarak ortalama olarak % 51. 7 doğrulukla cinsiyet teşhisi yapılabilmektedir. Araştırmamızda total yüz endisi erkeklerde 89. 03 ± 7. 22; kadınlarda 86. 88 ± 7. 22 olarak bulundu. Çalışmamızda nazal endis ortalaması 65. 81 olarak bulundu. İki yönlü kafa grafilerinden alman antropometrik ölçümler kullanılarak yapılan adımsal diskriminant analiz sonucunda aşağıdaki formül bulundu: Cinsiyet: - 34,172 + 0,095 x BGG + 0,052 x Ap-GnY + 0,120 x NY + 0,083 x NG + 0,019 x MKU - 0,045 x VMaM + 0,036 x Gl-BrM 83Kafatasından alman antropometrik ölçümleri kullanılarak ortalama olarak % 94. 0 doğrulukla cinsiyet teşhisi yapılabilir. Kafa radyografileri, antemortem kayıt kaynağı olarak özellikle geleneksel diş kayıtlan bulunmadığında önemi artan bir değere sahip olmasına rağmen kimliklendirme çalışmaları esnasında sıklıkla gözden kaçan verilerdir. Bu grafilerin potansiyeli araştırmacılar tarafından yeterince araştırılmamıştır. Frontal sinus paternlerinden kimliklendirme yapılabilmesi için kişide frontal sinüsün olması gerekir. Frontal sinus yokluğunun yüksek olduğu toplumlarda kimliklendirme çalışmalarında doğal olarak frontal sinus paternlerinin kulanım oranı azalacaktır. Genetik ve çevresel faktörlerin her toplumda frontal sinus konfigürasyonunu kontrol ettiği belirtilmektedir. Anatomistler; toplumlar ve bireyler arasında frontal sinus boyutları ve görünümünde geniş varyasyonlar olduğunu bildirmektedir. Frontal sinus alan ölçümleri için; bireysel farklılıkların fazla olmasından dolayı cinsiyet teşhisi için uygun veriler olmayabileceği söylenebilir. Kafatasından alman antropometrik ölçümler ile yapılan diskriminant analiz sonucunun önceki yapılan çalışmalara yakın bir değer olup cinsiyet teşhisi için kafatasının önemli bir parametre olduğunu bir kez daha ortaya koyduğu anlaşıldı. Bu çalışmada, kafa ön ve yan grafilerinden elde edile, frontal sinusa ve antropometriye ait veriler kullanılarak cinsiyet teşhisinin ne oranda yapılabileceği sorgulanmıştır. Sonuç olarak; grafilerden elde edilen verilerin bir kısmı cinsiyet teşhisi için yeterli bilgi vermemekle beraber önemli bir kısmı da yüksek oranlarda cinsiyet teşhisi yapılabileceğini göstermektedir. Çalışmamızın AM ve PM kafa grafilerini karşılaştırırken ve değerlendirirken; cinsiyet açısından özellikle dikkat etmemiz gereken noktalan ortaya çıkarması açısından bilime katkıda bulunduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY EVALUATION OF FRONTAL SINUS IN BI-DIRECTIONAL CRANIAL X- RAYS AND DETERMINATION OF GENDER WITH ANTHROPOMETRIC MEASUREMENTS Defining any living or dead person and finding out of the characteristics that will allow differentiating from others is called“identification”. One of the stages of the identification is the determination of gender. Gender identification takes dimorphism as the basis, which is present in most of the human bones. The first study indicating that frontal sinuses of unidentified human remnants could be used in identifications was performed by Schuller on a rather large population. Frontal sinuses display differences in each individual. It has been reported that frontal sinuses are different even in identical twins. Our purposes in this study can be listed as, showing that gender determination, which is an important step of identification, is possible with the help of an inexpensive technique that can be performed everywhere, to determine criteria for identification as well as gender determination making use of inter-individual differences of frontal sinuses, to perform a preliminary study for the determination of frontal sinus characteristics unique for our population, and to contribute to the potential improvements in judicial radiology and judicial anthropology areas in Turkey. Bidirectional cranial x-rays of the 100 individuals, out of which 50 were females and 50 were males, included in the study were taken in the same x-ray center by the same technician. Then, photographs of the radiograms were taken by using a negatoscope and a scale. Digital photographs taken were transferred to computer media, and evaluation of frontal sinuses and anthropologic measurements were commenced. Afşin method was used for the area measurements of frontal sinuses. Total 2 anthropometric measurements were taken from each graph, 10 from posteroanterior (P-A) graphs, and 10 from lateral graphs, respectively. Measurements 85were taken using the S ante Dicom Viewer computer program. Data obtained were statistically evaluated using SPSS 13.0 computer program. Three formulas were obtained at the end of the discriminating analysis performed to make gender determination from the dimensions of frontal sinuses. 4. From left frontal sinus linear measurements: Gender: -1,835 + 0,098 x SOFEDYS 5. From right frontal sinus linear measurements: Gender: -1,945 - 0,121 x SAFSY + 0,155 x SAFSG 6. From the entire frontal sinus linear measurements: Gender: - 3,158 + 0,058 x HİFSBG - 0,126 x SAFSY + 0,087 x SAFSG According to these formulas, it was understood that gender determination was possible with an accuracy of 67.0% by using left frontal sinus measurements, with an accuracy of 69.2% by using right frontal sinus measurements, and with an accuracy of 68. 1 % by using the measurements of the entire frontal sinus. The following formula was found at the end of the discriminating analysis performed using the measurements of the entire frontal sinus area: Gender: -1,131- 0.0001 1 x SAFSA + 0,00027 x SOFSA It is possible to make gender determination using area measurements with an average accuracy of 51.7 %. Total face index in our study was found to be 89.03 ± 7.22 for males, and 86.88 ± 7.22 for females. Average nasal index in our study was found to be 65.81. 86The following formula was found at the end of the stepwise discriminating analysis performed using the anthropometric measurements on the bidirectional cranial graphs: Gender: - 34,172 + 0,095 x BGG + 0,052 x Ap-GnY + 0,120 x NY + 0,083 x NG + 0,019 x MKU - 0,045 x VMaM + 0,036 x Gl-BrM It is possible to make gender determination using the anthropometric measurements on cranial x-rays with an accuracy of 94.0%. Although cranial radiograms have an increasing value as antemortem record sources, particularly when there are no traditional tooth records, these are frequently overlooked data during identification studies. Potential of these graphs have not sufficiently been investigated by researchers. The individual must have frontal sinuses for identification studies on frontal sinus patterns. In populations with high frequency of lack of frontal sinuses, rate of using frontal sinus patterns in identification studies will be reduced, naturally. It has been reported that genetic and environmental factors control the frontal sinus configuration of frontal sinuses in every population. Anatomists report that there are wide variations in the size and appearance of frontal sinuses between populations and individuals. It can be said that frontal sinus area measurements are not suitable data for gender determination because of the wide individual differences. It was understood that the result of the discriminating analysis from the anthropometric measurements on cranial x-rays are comparable to those from previous studies, and cranium is an important parameter for the gender determination. In this study, to what degree gender determination can be possible using the data of frontal sinuses and anthropometry obtained from PA and lateral graphs of cranium was questioned. In conclusion, although some of the data obtained from graphs were not capable of giving satisfactory information for gender determination, an important portion indicate that gender determination is possible to high degrees. We believe that our study have contributed to science as regards issues that should particularly to be taken into consideration for gender when comparing and evaluating AM and PM cranial graphs. 87