Profesyonel sürücülerin trafik işaret levhalarının algılanmasındaki farkındalık düzeyinin ölçülmesi: Ankara ili örneği
Measuring the awareness level of professional drivers in perception of traffic signs: The case of Ankara province
  1. Tez No: 799622
  2. Yazar: BEYTULLAH İSMAİL ÖZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OZAN KAVSIRACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Trafik, Ulaşım, Traffic, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Traffic signs, Traffic safety, Professional drivers, communication, transport safety
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Trafik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ulaşım Güvenliği ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Trafik, günlük hayatın kendi olağanı içinde akan bir sistemdir. Bu sistemi insan, araç ve çevre oluşturmaktadır. Sistemin bir bütün halinde işleyişi gerekmektedir ve bunun için belirli kurallara uyak ve bu kuralları doğru algılamak oldukça önemlidir. Ülkemizde her yıl maddi hasarlı, yaralanmalı ve ölümlü kazalar meydana gelmektedir. Kazaların çoğunluğunun sürücü kaynaklı olduğu bilinmektedir. Bu sebeple günlük yaşantısının içinde sürücülüğü meslek edinmiş kişilerin bu kuralları daha iyi bilmesi ve doğru algılaması beklenmektedir. Trafik güvenliğinin sağlanmasında en önemli etkenlerden biri olan trafik işaret levhalarının profesyonel sürücüler tarafından doğru algılanması oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmada, trafik, trafik işaret levhaları, trafik güvenliği ve profesyonel sürücülerin trafik işaret levhalarını algılaması konularına değinilmiştir. Ankara ilinden üç farklı sürücü grubu (otobüs/taksi/dolmuş şoförleri) seçilerek anket ile veri toplama yoluna gidilmiştir. Katılanların eğitim, yaş, Sürücü Belgesi ve hangi sürücü grubuna ait oldukları belirleyici unsur olmuştur. Bu çalışma ile profesyonel sürücülerin trafik işaret levhalarını hangi düzeyde bildikleri irdelenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Trafik İşaretleri, Trafik Güvenliği, Profesyonel Sürücüler, Ulaşım, Ulaşım Güvenliği
Özet (Çeviri)
Traffic is a system that flows in its own ordinary way of daily life. This system consists of people, vehicles and the environment. The system's functioning as a whole is required and for this reason it is important to comply with the certain rules and perceive these rules correctly. In our country , accidents with material damage, injury and death ocur in every year. It is known that the majority of accidents are caused by the drivers. For this reason, it is expected that people who have acquired driving as a profession in their daily life, know these rules better and perceive them correctly. The accurate perception of traffic signs by professional drivers, which is one of the most important factors in ensuring traffic safety, occupies a very important place. In this study, traffic, traffic signs, traffic safety and professional drivers' perception of traffic signs are mentioned. Three different driver groups (bus/taxi/minibus drivers) were selected from the Ankara province and data were collected by a survey. The participants' education, age, driving license duration and which driver group they belong to are the determining factor. In this study, the level of professional drivers' knowledge of traffic signs was examined.