Development of the professional driver behavior questionnaire
Profesyonel sürücü davranışı ölçeğinin geliştirilmesi
- Tez No: 521226
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Profesyonel Sürücülük, Sürücü Davranışları, Ölçek Geliştirme, Professional Driving, Driver Behavior, Scale Development
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Çalışmanın amacı profesyoel sürücülerin sürücü davranışları ölçmek için kapsamlı bir ölçek geliştirmektir. Bu amaçla yarı yapılandırılmış mülakat formu hazırlanmış ve farklı profesyonel sürücü gruplarından sürücülerle görüşmeler yapılmıştır (Çalışma 1). Elde edilen davranış örnekleri Reason'un insan hatası sınıflandırmasına göre boyutlara ayrıştırılmıştır. Sonuç olarak Profesyonel Sürücü Davranışları Ölçeği (PSDÖ) geliştirilmiştir. PSDÖ, diğer iki sürücü davranışı ölçeği ile birlikte farklı profesyonel sürücülerin katılımıyla ana çalışmada uygulanmıştır (Ana Çalışma). PSDÖ maddeleri yapılan faktör analizi sonucu üç faktörlü bir yapı göstermiştir. Bu faktörler Uygunsuz Hareketlilik (hareketliliği devam ettirmeyi güvenli sürüşün üzerinde tutmak), Pozitif Profesyonel Sürücü Davranışları (diğer yol kullanıcılarını önemsemek, ihtiyaç halinde olanlara yardım etmek ya da onları uyarmak, trafik akışını desteklemek vb.) ve Uygunsuz Fayda (başkalarına risk teşkil etmesi pahasına trafikte avantaj kazanmaya çalışmak) olarak isimlendirilmiştir. Ayrıca farklı profesyonel sürücü gruplarını PSDÖ alt boyutlarına göre karşılaştırmak için üç ayrı ANCOVA yapılmıştır. Sonuçlara göre van ve kargo aracı sürücülerinin diğer yol kullanıcılarına risk teşkil etmesine karşın trafikte avantaj sağlamak için bir takım davranışlar sergilediği ortaya çıkmıştır. Çalışma bulguları, çalışmanın alanyazına katkıları ve geliştirilebilecek yönleri detaylı bir şekilde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to develop a comprehensive scale measuring professional drivers' driver behaviors. For this reason, a semi-structured interview form was prepared and applied to different professional driver groups in order to collect behavioral examples displayed in traffic context (Study 1). These examples were grouped based on Reason's taxonomy of human error and Professional Driver, Driver Behavior Scale (PDBQ) was developed. PDBQ along with some other behavior scales such as ODBQ and DBQ was applied to different professional drivers (Main Study). PDBQ items were factor analyzed, and 3-factor solution was found more appropriate. These factors were called as Incompliance Mobility (favor sustaining mobility over safe driving), Positive Professional Driver Behaviors (safe practices in traffic environment, such as caring about other road users, helping and/or warning others in need, supporting traffic flow etc.), and Inappropriate Benefits (gaining benefits in traffic by posing risk to other road users). Moreover, three different ANCOVA was conducted to compare a group of drivers in terms of the driver behaviors factors emerged in the PDBQ. Results revealed that the van and cargo drivers are more likely to want to gain benefits in traffic at the cost of performing lawless behaviors. Results of two studies were discussed in the light of literature, contributions and limitations of the study were mentioned in detail.