Lomber disk cerrahisinde genel anestezi ve spinal anestezinin nöroendokrin ve hemodinamik etkileirnin karşılaştırılması
The effect of spinal and general anesthesia on hemodynamics and neuroendocrine response in lumbar disc surgery
- Tez No: 175250
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL KEÇİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Lomber disk cerrahisi, stres yanıt, spinal anestezi, genel anestezi, ilk mobilizasyon zamanı. 62, Lumbar disc surgery, stress response, spinal anesthesia, general anesthesia, first mobilisation time. 63
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
7. ÖZET LOMBER DİSK CERRAHİSİNDE GENEL ANESTEZİ VE SPİNAL ANESTEZİNİN NÖROENDOKRİN VE HEMODİNAMİK ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Bu çalışmanın amacı lomber disk cerrahisi geçirecek hastalarda spinal anestezi ve genel anestezinin hemodinamik ve stres yanıt cevabının karşılaştırılmasıdır. Bu amaçla 56 ASA I-II grubu 18 -65 yaş arası hastalar çalışmaya dahil edildiler. Hastalar genel anestezi (GA) ve spinal anestezi (SA)olmak üzere 2 gruba ayrıldılar. Kalp hızı, ortalama, sistolik ve diyastolik kan basınçları takip edildi. Genel anestezi grubunda tiyopental 5 mg/kg, fentanil 1-2 [A/kg, vekuronyum 0,1 mg/kg ile indüksiyon sağlandıktan sonra %5-6 desfluran ile idame edildi. Spinal anestezi grubunda 15 mg heavy bupivakain ile spinal yapılıp, blok seviyesi T 10 'a ulaşınca hastalar pron pozisyona çevrildi. Hemodinamik takip yanında stres yanıt için bazal insizyonun 30. dakikası,6. saati ve 24. saatinde kan örnekleri alındı. Komplikasyonlar takip edildi. 2 grup arasında demografik veriler bakımından fark saptanmadı. Hemodinamik takip parametreleri de 2 grup arasında benzer seyretti, idrar retansiyonu ve bulantı kusma spinal grubunda daha az görülürken, başağrısına spinal grubunda daha sık rastlandı. Spinal grubunda hastanede kalış daha kısa iken, mobilizasyon zamanlan benzer bulundu. Stres yanıt bakımından ise 2 grup arasında anlamlı fark saptanmadı. Spinal anestezinin ve genel anestezinin birbirlerine farklı üstünlükler vardır ve spinal anestezi lomber disk cerrahisinde genel anesteziye alternatif bir yöntem olabilir.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY THE EFFECT OF SPINAL AND GENERAL ANESTHESIA ON HEMODYNAMICS AND NEUROENDOCRINE RESPONSE IN LUMBAR DISC SURGERY This study was designed to compare the hemodynamic and stress hormonal responses between spinal anesthesia and general anesthesia techniques in patients undergoing lumbar disc surgery. 56 ASA I-n patients ranging in age from 18 to 65 years, undergoing elective lumbar spinal surgery for one level were enrolled for the prospective, randomized study. Patients were allocated to Group GA (general anesthesia) or Group SA (spinal anesthesia). Before induction of anesthesia heart rate and systolic, diastolic and mean blood pressure were assessed by repeated intervals before and after induction for one hour. Anesthesia was induced with thiopental (5mg/kg), fentanyl (lp.gr/kg) and vecuronium (0.1mg/kg) in Group GA and maintained with %50 N2O in oxygen and % 5-6 desflurane. Spinal anesthesia was obtained using 15 mg heavy bupivacaine in Group SA, and patients were rolled into the supine position until a stable spinal level at T 10. Once the adequate block was achieved, the patients were turned into the prone position. Blood samples for glucose, Cortisol and ACTH collected basal, 30 minutes and 6 and 24 hours after the first incision. First voiding, mobilization and analgesic requirement times were noted. There was no difference between the two groups with the regard to demographic data. There was no group difference in terms haemodynamic. First voiding time and discharge time were significantly lower in Group SA. There was no difference in stress response between groups. Our study show that both general and spinal anesthesia has advantages over each other, but spinal anesthesia would be a good alternative to general anesthesia in lumbar disc surgeries.