Tip 2 diabetiklerde akciğer fonksiyonunun karnitin düzeyi ve kas gücü ile ilişkisi
- Tez No: 175288
- Danışmanlar: PROF. DR. FERHAN CANDAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Type II diabetes mellitus, carnitine, pulmonary function, respiratory muscle performance
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
En sık görülen endokrin hastalık olan diabetes mellitusta (DM) çeşitli solunum fonksiyon anormallikleri tanımlanmış olmasına karşın bazı araştırmaların sonuçlan birbirleriyle çelişir durumdadır. Bazı araştırmacılar normal bireylerle karşılaştırıldığında diyabetik bireylerde akciğer volümlerinde azalma bulmuşken diğerleri akciğer volümlerinde herhangi bir değişiklik olmadığım göstermişlerdir. Diyabetiklerde otopsi bulgularında pulmoner kapiller bazal lamina ve alveoler epitelde kalınlaşma olduğunun gösterilmesi bu hastalarda difuzyon parametrelerinin etkilenebileceği düşüncesini ortaya çıkarmıştır. Diyabetin pulmoner fonksiyonlar üzerine olan etkisine benzer olarak karnitin düzeyleriyle ilgili sonuçlar da tartışmalıdır. Karnitin mitokondrial yağ asidi oksidasyonunda hayati fonksiyona sahiptir. Sağlıklı yetişkinlerde endojen sentezin yeterli olması nedeniyle besin ile alman karnitin önemsizdir. Sentez kapasitesindeki azalma, doku ihtiyacının artması veya artan kayıp nedeniyle karnitinin besinle alınmasının önemli hale geldiği bazı klinik durumlar vardır. Karnitin eksikliği yağ asidi metabolizmasında bozukluğa ve kas güçsüzlüğüne yol açabilir Bu çalışmada tip 2 diyabetiklerde akciğer fonksiyonunun karnitin düzeyi ve kas gücü ile ilişkili olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Cinsiyet, ağırlık ve yaşları uyumlu 49 tip 2 diyabetik hasta ile 35 sağlıklı bireyde solunum fonksiyonları, karnitin ve kas gücü incelendi. Hastaların ve kontrol grubunun tamamı sigara içmiyordu. Diyabetik grupta FVC, FEV] ve karnitin kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşüktü. Respiratuvar kas gücünde iki grup arasında anlamlı fark yoktu. Karbon monoksit difuzyon kapasitesi her iki grupta normaldi fakat hasta grubunda süre arttıkça %DLCO, DLCO/VA ve %DLCO/VA azalmaktaydı. Karnitin açlık kan şekeri ve tokluk kan şekeri ile zıt ilişkiliydi ancak HbAıC veya diyabetin süresiyle ilişkisi yoktu. Diyabetik grupta karnitin ile %FVC, % FEVı ve FEV/ FVC arasında pozitif korelasyon vardı. Yine bu sonuca benzer olarak hasta grubunda karnitin düzeyi ile inspiratuvar kas gücü arasında pozitif korelasyon vardı. Yapmış olduğumuz çalışmanın sonuçları bize akciğerin de diyabetin hedef organlarından biri olabileceğini göstermiştir. Anahtar kelime: Tip 2 diyabetes mellitus, karnitin, solunum fonksiyonları, solunumsal kas gücü.
Özet (Çeviri)
Several respiratory function abnormalities have been identified in diabetes mellitus (DM) which is the most common endocrine disease. Nevertheless, results of some reports are contradictory. Some researchers found reduced lung volumes among diabetic patients as compared with those of normal individuals , whereas others were unable to demonstrate any changes in lung volume. Pulmonary capiller basal lamina and alveolar epithelial thickness is shown in diabetic patient autopsies which suggestes us that the diffusional parameters of lung can be influenced. Carntine has a vital function in mitochondrial fatty acid oxidation. In healthy adults, carnitine is nutritionally dispensable because of adequate endogenous synthesis. Several clinical conditions exist in which carnitine acts as a conditionally essential nutrient due to a diminished synthetic capacity, increase tissue requirement, or increased losses. Carnitine deficiency can lead to impairmant in fatty acid metabolism and muscle weakness. This present study has been aimed to determine whether association between carnitine and muscle strenght with pulmonary function in type 2 DM. Pulmonary function, carnitine and respiratory muscle strenght were examined in 49 type 2 diabetic patients and in age, sex, and weight matched 35 control subjects. All patients and control subjects were non-smokers. Forced vital capacity, forced expiratory volume in 1. second and carnitine were significantly lower in the diabetic patients according to control group. No significant difference in respiratory muscle strength was noted between the two groups. Carbon monoxide diffusion capacity (DLCO) was normal in both groups but the %DLCO, DLCO/VA and %DLCO/VA rate decreased with the progression time of the disease. Carnitine had an inverse correlation with fasting plasma glucose and postprandial plasma glucose but there were no correlations between the duration of DM or HbAiC. There were positive correlations between FEVV FVC, %FVC, % FEVi and carnitine in diabetic patients. Similaryl to this results, there was a positive correlation between the carnitine level and inspiratory muscle strength in patient group. Our study results has shown us that lung can be a target organ in diabetic patients .