Cumhuriyet Üniversitesi'nin medikosoyal sağlık merkezine başvuran öğrencilerde depresyon ve sigara ilişkisi
  1. Tez No: 175293
  2. Yazar: BİLAL KEŞKEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. R. EROL SEZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, sigara, üniversite öğrencileri, Depression, cigarette, university students
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
IV ÖZET Biz bu çalışmada depresyon prevelansım, sigara kullanımı ve depresyon ilişkisini araştırmayı amaçladık. Bu çalışma Cumhuriyet Üniversitesi Medikososyal Sağlık Merkezine 15 Aralık 2004 - 15 Şubat 2005 tarihleri arasında başvuran 232' si (%50.8) kadın, 225 'i (%49.2) erkek toplam 457 üniversite öğrencisinde yapılmıştır. Cumhuriyet Üniversitesi Medikososyal Sağlık Merkezine gelip çalışmamıza gönüllü katılan öğrencilere uygulanan ankette; yaş, cinsiyet, fakülte, sınıf, nerede yaşadığı, sosyal güvence durumu gibi sosyodemografik bilgiler, kişide ve ailesinde psikiyatrik hastalık ve depresyon öyküsü, alkol ve sigara kullanım davranışları, önemli yaşam olayı öyküsü, okul başarısı, nikotin bağımlılık düzeyi ile ilgili sorular yer aldı. Depresyon için Türkiye'de geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılmış bulunan Beck Depresyon Envanteri'ni uyguladık. Beck Depresyon Envanterine göre (17 puan ve üzeri) depresyon oranını %38.3 (kadınlarda %46.1, erkeklerde %30.2) bulduk. Bu çalışmaya katılanlardan %40.9 (kadınlarda %36.2, erkeklerde %45.8) öğrenci halen sigara içiyordu. Ayrıca öğrencilerden %6.3'ü sigarayı bırakmıştı, %52.7'si de içmemişler grubundaydı. Bu çalışmada, günlük 20 adet ve daha fazla sigara içenlerde depresyon sıklığını istatistiksel olarak önemli düzeyde daha fazla bulduk. Cinsiyet ve önemli yaşam olayı varlığı ile depresyon arasında da anlamlı bir ilişki bulundu. Ebeveynlerin sağ beraber veya ayrı olması, sınıf, sene kaybı, halen ikamet ettikleri yer (aile yanı, öğrenci yurdu ve öğrenci evi) ve alkol kullanımı ile depresyon arasında anlamlı bir istatistiksel ilişki bulunamadı. Bizim çalışmamızda öğrencilerde depresyon oranının yüksek olması psikiyatrik bozukluklar yönünden tanı, tedavi ve destek çalışmalarının kuvvetlendirilmesi gereğini düşündürmektedir. Sigara ve depresyon arasındaki ilişkinin tabiatı ve yönünün anlaşılabilmesi için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, we planned to investigate the depression prevalanee, and the connection between cigarette smoking and depression. This study has been designed in total 457 university students, 232 women (50.8%) and 225 men (49.2%), who applied to Cumhuriyet University Medicosocial Health Center between December 15, 2004 and February 15, 2005. In the questionnaire which applied to the students who joined voluntary to our study in Cumhuriyet University Medicosocial Health Center; the questions associated with sociodemographic informations as age, gender, faculty, class, where he/she lived, social insurance state, and the history of psyciatric disease and depression in the family and himselfilierself, the behaviour of alcohol and cigarette consumption, important life event history, school success and nicotine dependence level took part. For depression, we applied the Beck Depression Inventory for which the study of validity and reliability was made in Turkey. We found the depression rate as 38.3% (46.1% in women, 30.2% in men) according to the Beck Depression Inventory (17 point and over). Of the study group, 40.9% (36.2% in women, 45.8% in men) students were current smokers, 6.3% of former smokers, 52.7% never smokers. In this study, we found a significantly higher prevalanee of depression in smokers who smoked daily 20 cigarettes a day or more. Also, a significant association was found between depression and the presence of important life event and gender. Significant statistically association between depression and the parents' living together or divorced, class, missing year, the place of residence (near the family, dormitory and student home) and alcohol consumption were not found. The higher frequency of depression in our study group suggests that interventional work of toward depression be strengthened. New studies is warrented to understanding of the nature and aspects the connection between cigarette and depression.