Akalküloz akut kolesistit modelinde egb 761 ve diklofenak sodyumun, safra kesesi inflamasyonu ve kasılması üzerine etkileri
Effect of egb 761 and diclofenac sodium on gallbladder inflamation and contractility in a model of acalculous cholecystisis
  1. Tez No: 175292
  2. Yazar: SELÇUK GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akut akalküloz kolesistit, EGb 761, Diklofenak sodyum, Safra kesesi kontraksiyonu, Safra kesesi inflamasyonu, Acute acalculous cholecystitis, EGb 761, Diclofenac sodium, Contraction of Gallbladder, Inflammation of Gallbladder
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
11 ÖZET Akut akalküloz kolesistit safra kesesi taşı olmadan akut safra kesesi inflamasyonunu içeren klinik bir durumdur ve klinik olarak ateş, lökositoz ve sağ üst kadran ağrısıyla karakterizedir. Bu hastalığın patogenezi tam olarak anlaşılamamıştır. Bilier staz ile olan bozulmuş kas kontaktilitesi ve/veya safra kesesinin inflamasyonu ile sonuçlanan non-oklüziv iskemisi patojenik faktörler olarak ileri sürülmektedir. Ana safra kanalı ligasyonu (ASKL) safra kesesi distansiyonu yapan akalküloz kolesistitin hayvan modelidir ve akut inflamasyon insanlardaki akut akalküloz kolesistit ile benzerdir. ASKL ile akut safra kesesi inflamasyonunun safra kesesi kontraktilitesine etkisi, azalmış düz kas kontraktilitesi ve sinir ile uyanları kontraksiyonda azalma ile olur. Guinea pigdeki kas kontraktilitesi ASKL, ASKL+EGb 761, ASKL+Diklofenak sodyum, ve öpere sham gruplarında in vitro olarak çalışıldı. KC1, karbakol, histamin ve elektrik alan uyarımı (EAU) safra kesesi kas şeritlerini kasmak için kullanıldı. Papaverin ve sodyum nitoprussid ise safra kesesi kas şeritlerini gevşetmek amacıyla kullanıldı Hematoxylin eozin boyama ile kas şeritlerinin inflamasyon skorları tespit edildi. Çalışmamızda karbakol, histamine ve EAU' ya bağlı bağlı kasılma cevaplarında, akut kolesistit grubunda kontrol grubuna göre azalma olduğu görüldü. Tedavi gruplarında ise kontraksiyon cevaplan akut kolesistit grubuna göre daha iyiydi ancak fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Papaverin gevşeme cevaplannda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0.05). Safra kesesi kas şeritlerinin SNP cevaplan bifazik olarak alındığı için değerlendirmeye alınmadı. Bu bulgular ışığında, diklofenak sodyumun akut kolesistitte görülen inflamasyonu kısmen azalttığı, EGb 761 ve diklofenak sodyumun akut kolesistitte kas kasılma cevaplannı kısmen düzelttiği sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
iii SUMMARY Effect of EGb 761 and Diclofenac Sodium on Gallbladder Inflamation and Contractility in A Model of Acalculous Cholecystisis Acute acalculous cholecystitis is a clinical condition consisting of acute gallbladder inflammation in the absence of gallstones and is characterized clinically by fever, leukocystosis, and right upper quadrant abdominal pain. The pathogenesis of this disorder is not fully understood. Biliary stasis from impaired smooth muscle contractility and/or nonocclusive ischemia of the gallbadder with resultant inflammation have been suggested as pathogenic factors. Common bile duct ligation (CBDL) is an animal model of acute acalculous cholecytitis producing gallbladder distension and acute inflammation similar to human acute acalculous cholecytitis. CBDL with its acute gallbladder inflammation affects gallbladder contractility by decreased smooth muscle contactility, and decreased neurally mediated contractions. Gallbladder muscle contractility was studied in vitro in CBDL, CBDL+EGb 761, CBDL+Diclofenac sodium, and. sham- operated guinea pigs. KC1, Carbachol, histamine, and electic field stimulation (EFS) were used to contact the gallbladder muscle strips. Papaverine and sodium nitroprusside were used to relax the gallbladder muscle strips. Hematoxylin and eosin-stained slides of muscle strips were scored for inflammation. In our study, the contraction responds to carbachol, histamine and EFS in acute cholecystitis were decreased as compared to sham-operated group. In treatment groups the contraction responds were better than acute cholecystitis but results were not statistically different (p>0.05). The relaxation responds to papaverine in all groups were not statistically different (p>0.05). The responds of gallbladder muscle strips to SNP were not taken into consideration because its' respons were bifazic. In conclusion, the results indicate that, diclofenac sodium partly decreased the inflammation score in acute cholecystitis, EGb 761, and diclofenac sodium partly reversed the muscle contactility responds in acute cholecystitis.