İlaç aşırı kullanımı baş ağrısında nosiseptinin rolü
  1. Tez No: 175299
  2. Yazar: AHMET YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANER ÖZBENLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: ilaç aşırı kullanımı baş ağrısı, nosiseptin, serebral dural vazodilatasyon, trigeminovasküler sistem. ıı, MOH, nociceptin, cerebral dural vasodilatation, trigeminovascular system. m
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, parasetamol veya kafeinle kombine parasetamol kullanımına bağlı ilaç aşırı kullanımı baş ağrısı (İAKB) olgularının, ağrılı ve ağrısız dönemde plazma nosiseptin düzeylerinin ölçülmesi ve serebral dural vazodilatasyon ile ilişkisinin araştırılmasıdır. lAKB'ye yol açan mekanizmalar belirsizdir. Epizodik baş ağrılarının kronikleşmesi, olaslıkla, trigeminal nöronların duyarlılaşmasının bir sonucudur. Trigeminovasküler sistemin aktivasyonu calcitonin gene-related peptide (CGRP) ve P maddesi gibi vazoaktif maddelerin salınmasına yol açar. Büyük serebral arterler ve kortikal yüzeyin pial arteriollerinde bulunan sinir uçları CGRP, P maddesi ve nosiseptin kapsar. Nosiseptin, CGRP ve P maddesi ile birlikte trigeminovasküler sistemin belirleyicilerindendir. Nosiseptin, çeşitli ağrı durumlarında farklı roller oynar. Yöntemler: Çalışmaya, 17-54 yaşları arasında, Uluslararası Baş Ağrısı Derneği'nin gözden geçirilmiş 2006 kriterlerine göre İAKB tanısı konulan 30 hasta ile 22 sağlıklı, gönüllü birey alındı. Hastalarda, ağrı kesici aşırı kullanımının ve günlük baş ağrılarının olduğu dönem ile aşırı kullanılan ilacın kesilmesinden iki ay sonra olmak üzere, iki kez plazma nosiseptin düzeyleri ölçüldü. Perfüzyon manyetik rezonans yöntemi ile, orta meningeal arter proksimal parçasının serebral kan volümü hesaplandı. Kontrol grubunda ise bu incelemeler bir kez yapıldı. Bulgular: Hastaların ağrılı ve ağrısız dönemde ölçülen kan nosiseptin değerleri, kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük bulundu. Serebral kan volümü değerleri, hastaların ağrılı ve ağrısız dönemlerinde, istatistiksel olarak anlamlı olmayan düzeyde, kontrol grubuna göre yüksek bulundu Sonuç: lAKB'de trigeminovasküler sistemin disinhibisyonu, nosiseptin düzeylerindeki düşüklükle bağlantılı olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The purpose of the study is to determine the plasma levels of nociceptin and the cerebral dural vasodilatation in the paracetamol or paracetamol combined caffeine related medication overuse headache (MOH) patients in headache and headache-free periods. The mechanisms of the MOH is unclear. The transformation of episodic to chronic headache probably is a result of sensitization in the trigeminal neurons. Activation of the trigemiovascular system allows the release of vasoactive peptides such as calcitonine gene-related peptide (CGRP) and substance P. The major cerebral arteries and pial arterioles of the cortical surface are invested with nerve fibers that contain CGRP, substance P and nociceptin. Nociceptin is a marker of trigeminovascular system with CGRP and substance P. Behavior of nociceptin variates according to the pain model. Methods: In the study, we enrolled 30 MOH patients diagnosed according to the International Headache Society II (IHS-II) revised criteria and 20 healthy, volunteers. In patients, the level of the plasma nociceptin is measured in the daily headache period while analgesic overusing and after two months in headache free period and the cerebral blood volume is measured in the proximal portion of the middle meningeal artery using perfusion magnetic resonance imaging. These measurements are made once in the control group. Results: The patients have significantly lower plasma nociceptin levels according to the control group, in both headache and headache-free periods. Although the cerebral blood volume was higher than healthy volunteers, it was not statistically significant. Conclusion: These results may be interpreted as the disinhibition of the trigeminovascular system is related with low nociceptin levels.