The use of literary texts in teaching writing a case study
  1. Tez No: 176028
  2. Yazar: ÖZAY ŞEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ERBORA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İçerik örgüsü, edebi metin merkezli okuma, dinleme konuşma veyazma aktiviteleri, yazma becerisinde geleneksel yaklaşım, yazmayı bir süreç olarakgören yaklaşım, Content schernata, skiıı activities, traditiona! approach towriting, process approach to writing
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmada, öğrencilerin yazacaklan kompozisyon konusuna ilişkinbilgilerinin aktif hale getirilmesinin , onlann kompozisyonlannda fikir zenginliğineyol açacağı öne sürülmüştür. Bu tezin amacı, öğrencilerin bir kompozisyon konusuhakkındaki bilgi ve bilinç düzeyini yükseltmeyi hedefleyen edebi metin bağımlıaktivitelerin kullanılmasının, bu öğrencilerin kompozisyonlarının içerik bakımındangelişmesine yol açıp açmadığını araştırmaktır. Bu çalışmayı uygulayabilmek içinİstanbul Kültür Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinde İleri ortadüzeyde öğrenim gören ve 'Plus Writing' isimli ders kitabını kullanan birinci sınıföğrencileri seçilmiştir. öncelikle, bu öğrencilere sadece kompozisyon konusu verilmişve onlardan bu konu üzerine bir kompozisyon yazmalan istenmiştir. Bu uygulamaaslında yazma becerisini geliştirme de uygulanan geleneksel yöntemdir. Birincikompozisyonlarını tamamladıktan sonra bu öğrenciler, konu hakkındaki bilgileriniaktif hale getirmek amacıyla uygulanan edebi metin merkezli okuma, dinleme,konuşma ve yazma aktivitelerine tabi tutulmuşlardır. Sözü edilen aktiviteler, yazmayıbir süreç olarak gören yaklaşımın 'yazma öncesi' aşaması olarak kabul edilebilir. Buaktivitelerden sonra ise öğrencilerden aynı konu hakkında ikinci bir kompozisyonyazmaları istenmiştir. Bu çalışma bir dönem boyunca ,her iki hafta da bir farklı birkonu kullanılmak üzere tekrarlanmıştır. İstatistiki verilerin elde edilmesinde,öğrencilerin birinci ve ikinci kompozisyonları değerlendirilmiş, aynca bir • öğrenci ,birde 'öğretmen' anketi uygulanmıştır. İstatistiki verilerin analizinde ise SPSSbilgisayar programındaki bazı testlerden yararlanılmıştır. Bu çalışma, programakatılan öğrencilerin yazma konusu hakkındaki bilgi düzeylerini aktif hale getirenedebi metin ( kısa hikaye) merkezli okuma, dinleme, konuşma ve yazma aktivitelerinetabi tutulduklarında daha fazla fikir üretebildiklerini ve dolayısıyla içerik bakımındandaha zengin ve başarılı kompozisyonlar yazdıklarını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
in this study, it was daimed that activation of students' contentschemata with the use literary text based skill activities would lead to enrichmentof ideas in their compositions. Therefore, the aim of this study was to determinewhether implementation of Hterary skill based activities with regard to theactivation of EFL leamers' content schemata was beneficial in developingstudents' writing in terms of content .To verify this, a group ofupper intermediatelevel freshman students using 'Plus Writing' as course book at İstanbul KültürUniversity were chosen as subjects. At fırst, selected students were just given thetopic and asked to write a composition on that topic, which , in fact , was theimplementation of the traditional approach to writing. Once having written theirfirst compositions, these students were exposed to literary text based skillactivities which were used as a means to activate their content schemata. A:fterbeing exposed to the Hterary text skill based activities, which can be regarded as apre-writing stage according to the principles of process approach to writing, thesestudents were asked to write a second composition on the same topic . The sameprocedure was repeated during the term with a different topic each week. Togather the statistical data, students' fırst and second compositions were evaluatedadministered. To ana!yse the statistical data, several tests in the SPSS programwere rnade use of. The study revea!ed that the EFL leamers involved in the studyattained a higher level of success in writing on the part of the content aspect oftheir cornpositions when they were exposed to the literary text based skiııactivities which activated their content schernata because being exposed to thesesactivities enabled thern to generate rnore ideas about the topic.