Genre-based approach to writing instruction for students at English Language and Literature department
İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencileri için metin türü-odaklı yazma öğretimi
- Tez No: 454397
- Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL OKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Metin türü-odaklı akademik yazma, üst bilişsel tür-farkındalığı, akademik ve edebi metin analizi, öğrenci motivasyon ve tutumları, Genre-based academic writing instruction, metacognitive genre awareness, analysis of academic and literary texts, and motivation and attitudes towards writing
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Öğrenciler kendi alanları ve bu alanlarla ilgili konular çerçevesinde çalışmalarını yerine getirmek ihtiyacında oldukları için öğrenci gereksinimlerinin farkında olmak öğretmenler için çok önemlidir. Metin türü-odaklı pedagoji, her seviyeden öğrencinin başarılı bir şekilde okumasını ve yazmasını amaçlamaktadır. Bu nedenle, öğrencilerin akademik çalışmalarında ihtiyaç duyacakları yazım türlerini ve yazma becerilerini bilmek öğretmenler için büyük önem taşımaktadır. Metin türü-odaklı yazma öğretimi, bu amacı gerçekleştirebilmek için sistematik ve net olan bir yol sunar. Öğrenci ihtiyaçlarının analizi ile metin türü-odaklı pedagoji, yazma eğitiminden etkin ve pozitif sonuçlar elde etmek için müfredat tasarımında kullanılabilir. Öğrenci ihtiyaç ve görüşlerinin analizi uygun ders tasarımı ve içeriği geliştirmede genellikle çok önemli olarak kabul edilir. Özel amaçlı İngilizce eğitimine (ESP) dayalı ders tasarımı ile metin türü-odaklı yazma öğretimini temel alarak yapılan ihtiyaç analizi, yazma öğretiminin yapı taşlarından biri olarak görülmelidir. Özel amaçlı İngilizce eğitimine (ESP) dayalı metin türü-odaklı yazma öğretimi ile öğretme ve öğrenmenin, hem öğrenciler hem de öğretmenler için birçok açıdan fayda ve rahatlık sağladığı savunulabilir. Örnek olarak, yazma uygulamalarının eleştirel farkındalığı, öğrencilerin çalışma alanlarına uygun özgün metinler ve yazarların metinleri nasıl düzenledikleri, bu tür bir yazma öğretimini uygulamak ve desteklemek ve de“istenilen hedef ve amacı karşılamak”(Kay & Dudley-Evans, 1998) sıralanabilir. Bu çalışma, metin türü-odaklı akademik yazma öğretimi çerçevesinde üst bilişsel tür-farkındalığı oluşturma sürecini ve bu farkındalığın, İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencilerinin akademik metinleri yorumlama ve oluşturma becerilerini nasıl etkilediğini araştırmayı amaçlamaktadır. Buna ek olarak, edebiyat öğrencileri için bu tür bir ders içeriği uygulayarak bu yaklaşımın, öğrenci-öğretmen ilişkisi, öğrencilerin yazmaya karşı tutum ve motivasyonları ve akademik yazma alanındaki başarıları üzerindeki etkilerine odaklanma da amaçlanmaktadır. Bu çalışma, olgu incelemesi türünde tasarlanmıştır. Çalışmanın veri toplama ve analizinde hem nitel hem de nicel yaklaşımlar uygulanmıştır. Bu nedenle, çalışmada, birden çok veri toplama aracı kullanılmıştır (Silverman, 2000): sınıf içi gözlem, öğrencilerin yazılı metinleri (yazım dosyaları), öğrencilerle söyleşi, öğretmen ve öğrenci günlükleri, anketler ve öğrencilerin yazma dersi sınav notları. Çalışma, 2014 – 2015 akademik yılı süresince Gaziantep Üniversitesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü birinci sınıfında eğitim gören 110 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonunda, metin türü-odaklı akademik yazma öğretiminin, İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencilerinin üst bilişsel tür-farkındalığı geliştirebilmelerine katkıda bulunup bulunmadığının; bu üst bilişsel tür-farkındalığının öğrencilerin akademik ve edebi metin analizlerini ve de yazma başarılarını nasıl etkilediğinin ortaya konulması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Being aware of their students' needs is very crucial for teachers because students need to accomplish tasks within their respective disciplines and subject areas. The aim of the genre-based pedagogy is to focus on students' academic needs and enable them to read and write successfully (Martin, 1993, 2009). Therefore, it is imperative for teachers to understand the range of written genres and other writing skills that students need to use in their academic studies. In order to achieve this aim genre-based writing instruction suggests a systematic and explicit way of teaching writing. Genre-based pedagogy together with the analysis of students' needs might function as a basis for curriculum design to have effective and positive results from writing education. An analysis of student needs is generally considered crucial in developing appropriate course design and content; such an analysis using genre-based writing instruction in ESP based course design should also be regarded as a building block of teaching writing. Learning and teaching in ESP genre-oriented writing pedagogy can provide a lot of advantages and convenience to both students and teachers in many ways. For instance, critical awareness of writing practices, suitable discipline-specific texts for students and how writers organize texts can be listed to employ and manipulate this type of writing instruction and“to meet the anticipated goal and purpose”(Kay & Dudley-Evans, 1998). The present study attempts to investigate the process of building metacognitive genre-awareness within genre-based academic writing instruction and show how it influences English Language and Literature students' ability to interpret and compose academic texts. Moreover, by applying a genre-based writing syllabus for literature students, the researcher aims to focus on the effects of this approach on students' interpersonal relationship with the teacher, their attitudes and motivation towards writing and achievement in academic writing. The present study is designed as a case study and both qualitative and quantitative approaches to data collection and analysis have been adopted. For this reason, multiple tools of data collection have been employed in this study (Silverman, 2000): classroom observation, students' written texts (portfolios), interview with the students, teacher's journal, students' diaries, questionnaires and students' writing exam scores. Research has been conducted with 110 undergraduate students who have attended the first year of English Language and Literature Department at Gaziantep University during 2014 – 2015 academic year. It aims to reveal whether genre-based academic writing instruction contributes raising metacognitive genre awareness in English Language and Literature students, how this metacognitive genre awareness affects the students' analysis of academic and literary texts and how it affects their writing performance.