Türklerde silah ve techizât: Başlangıçtan XIV. yüzyıla kadar
Weapon and equipment at Turks: From beginning until XIV. century
- Tez No: 176070
- Danışmanlar: PROF. DR. KÂZIM YAŞAR KOPRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türkler, Silah, Teçhizat, Savaş, Sembol, Turk, Weapon, Equipment, War, Symbol
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
?Türklerde Silah ve Techizât (Başlangıçtan XIV. Yüzyıla Kadar) konulu tez çalışmamız, önsöz, giriş, iki bölüm, sonuç, kaynakça, ekler ve özetten oluşmaktadır.Çalışmamızın giriş bölümünde, savaş, silah ve techizât kavramları ile ilgili genel bilgi verilmiş olup, Türk toplumunda silahın yeri, toplum üzerindeki üç temel fonksiyonu üzerinde durulmuştur. Aynı zamanda çalışmamızda kullanılan, kaynaklar hakkında bilgi verilmiştir.Birinci bölümde; Türklerin kullandıkları silah ve techizâtın neler olduğu ve nasıl kullanıldığı hakkında eldeki veriler dâhilinde bilgi verilmiştir. İkinci bölümde; Türk siyasi ve sosyal hayatında silah ile techizâtın yeri ve önemi alt başlıklar altında değerlendirilmeye çalışılmıştır. Türk tarihinde Silah ve techizâtın sadece bir savaş unsuru olmadığı aynı zamanda muhtelif alanlarda sembol olarak da Türk kültür hayatında önemli bir yere sahip olduğu anlaşılmıştır.Sonuçta; Türkler hakkında bilgi veren muasır kaynakların büyük kısmından istifade edilmek suretiyle hazırlanan ?Türklerde Silah ve Techizât (Başlangıçtan XIV. Yüzyıla Kadar) adlı bu çalışma, tarihî Türk silahlarının yapı ve teknik özellikleri hakkında bilgi vermek suretiyle, Türk savaş gücünün, büyük ölçüde kullanılan silahların üstünlüğü ile tahakkuk ettiğini ortaya koymaktadır. Bununla beraber, silahın Türk siyasi ve toplum hayatındaki yerine dikkat çekilerek Türk kültürünün ihmal edilmiş bir cephesine de ışık tutulmuştur. Buradaki ifadeler bir beşeri bilim çalışması sınırlılıkları ve metodolojisi içinde, yargılayıcı değil açıklayıcı olarak verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Thesis study named“Weapon and Equipment At Turks (From Beginning until XIV. Century) is composed of preface, introduction, two chapters, conclusion, bibliography, appendices and abstract.In introduction part our study are given general information about the concepts of weapon and equipment, focused on weapon place ve in Turkish society and three basic functions on the community. Also Primary sources of the subject which were used in thesis were presented. İn the first chapter are given information within the available data about what weapon and equipment to be used by the Turks, how and what condition they are used.In the second place and significance of weapons and equipment in Turkish political and social life assessed under sub-headings. It is understood that Weapon and equipment are not only an element of war in Turkish history, Weapon and equipment are not only a war element of Turkish history, but also as a symbol in various areas, had an important place in the cultural life of the Turks. As a result, This study named ”Weapon and Equipment At Turks (From Beginning Until XIV. Century ) which had prepared benefiting from the large bulk of the contemporary resources by providing information about Turks, reveals Türkish war power largely accrued with superiority of used weapons by providing information about structure and technical features.