1938-1960 yılları arası Türk-Alman ilişkileri
Turkish-German relations between 1938-1960
- Tez No: 886582
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Almanya, Osmanlı, Türk-Alman İlişkileri, 1938-1960, Türkiye, Germany, Ottoman, Turkish-German Relations, 1938-1960
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Almanya, güçlü ekonomisi ve canlı siyasi ortamıyla tanınan, dünya çapında önemli bir ülkedir. Avrupa Birliği içindeki birincil otorite figürü olarak önemli bir role sahiptir. Varlığı boyunca, kendisini dünyanın geleceğini etkilemede önemli bir belirleyici olarak etkin bir şekilde kanıtlamıştır. Almanya, her iki dünya savaşı sırasında da jeopolitik manzaralar ve güç dinamikleri üzerinde derin bir etkiye sahipti. Osmanlı İmparatorluğu, Birinci Dünya Savaşı boyunca Almanya'nın başlıca müttefiki olarak çok önemli bir rol oynamıştır. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra benzer bir kaderi yaşayan Almanya ile Türkiye arasındaki tarihsel bağlar köklüdür. Şu anda iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler zirveye ulaştı. Almanya, dünyadaki diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye Türklerinin en fazla nüfusa sahip olduğu bir ülkedir. Ayrıca Almanya, Türkiye'nin önde gelen ekonomik ortağı konumundadır. Almanya şu anda Türkiye'nin ikinci en önemli silah ve askeri teçhizat ithalatçısı konumundadır. Almanya'nın da Türkiye topraklarına yönelik, kökleri tarih Doğu Sorunu'ndan kaynaklanan bazı beklentileri var. Almanya'nın, Türkiye'deki terör örgütlerine destek sağladığı, Alman Vakıfları aracılığıyla yasa dışı faaliyetlere katıldığı ve Almanya'da yaşayan Türklere karşı asimilasyon ve ayrımcı yasaları aktif olarak uyguladığı iddia ediliyor. Bu çalışmanın temel amacı Almanya'yı ve ülkemizle olan tarihi bağlarını incelemektir. Çalışma kapsamında öncelikle Osmanlı-Almanya ilişkileri incelenmekte; daha sonra İttihat ve Terakki Cemiyeti dönemindeki ilişkilere bakılmakta; daha sonra ise çalışmanın ana odak noktası olan 1938-1960 yılları arasındaki ilişkiler ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Germany is a globally important country known for its strong economy and vibrant political environment. He has an important role as the primary authority figure within the European Union. Throughout its existence, it has effectively proven itself as an important determinant in influencing the future of the world. Germany had a profound impact on geopolitical landscapes and power dynamics during both world wars. The Ottoman Empire played a very important role as Germany's main ally throughout the First World War. The historical ties between Germany and Turkey, which suffered a similar fate after the First World War, are deep-rooted. Currently, diplomatic relations between the two countries have reached their peak. Germany is a country with the largest population of Turkey Turks compared to other countries in the world. Additionally, Germany is Turkey's leading economic partner. Germany is currently Turkey's second most important importer of weapons and military equipment. Germany also has some expectations for Turkish territory, rooted in the historical Eastern Question. It is alleged that Germany provides support to terrorist organizations in Turkey, participates in illegal activities through German Foundations, and actively implements assimilation and discriminatory laws against Turks living in Germany. The main purpose of this study is to examine Germany and its historical ties with our country. Within the scope of the study, firstly, Ottoman-German relations are examined; Then, the relations during the period of the Committee of Union and Progress are examined; Then, the relations between 1938 and 1960, which are the main focus of the study, are discussed.
Benzer Tezler
- Bir siyasal kişilik portresi olarak Dr. Tevfik Rüştü Aras
Tevfik Rüştü Aras as a political personality portrait
MELİH TINAL
- İsmet İnönü ve Adnan Menderes Dönemi dil ve tarih politikaları (1938-1960)
Ismet Inonu and Adnan Menderes Period language and history policies (1938-1960)
HATİCE TAMAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
TarihKırşehir Ahi Evran ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT BOLAT
- Türkiye'de Cumhuriyet Döneminde ilkokul programları kapsamında yetiştirilmek istenen insan modeli
Human model asked to be raised within the scope of elementary school curricula in the Republic Period of Turkey
FATİH DEMİR
Doktora
Türkçe
2018
Eğitim ve ÖğretimGazi ÜniversitesiEğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. TAYİP DUMAN
- Atatürk Dönemi faaliyetleri ile 1938-1960 Dönemi hükümetlerinin faaliyetlerinin mukayesesi
The comparison of the activities of Atatürk Period and the activities of the goverments on charge between 1938-1960
M. HAKAN ÖZÇELİK
Doktora
Türkçe
2010
Siyasal BilimlerMarmara ÜniversitesiAtatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MAHMUT İHSAN ÖZGEN