Bilgisayar öğretmenlerinin okulda karşılaştıkları sorunların belirlenmesi
Identification of computer teachers' problems at schools
  1. Tez No: 176660
  2. Yazar: AYSEL OKAY KARABULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN NAKİBOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Ögretmeni, Okul Yöneticisi ve Bilgisayar Ögretmenlerinin Sorunları, Computer Teachers, School Managers, Computer Teachers Problems
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalısmada, bilgisayar ögretmenlerinin görevleri sırasında okul yönetimi, okulun diger ögretmenleri ve ögrenciler açısından karsılastıkları sorunlar belirlenmeye çalısılmıstır. Bu amaçla, 2006-2007 egitim-ögretim yılında zmir ve Balıkesir illerinde görev yapmakta olan 35'i bayan ve 35'i erkek olmak üzere toplam 70 ögretmen ile çalısılmıstır. Arastırmanın verilerini toplamak için arastırmacı tarafından bir anket gelistirilerek uygulanmıstır. ki bölümden olusan anketin, Cronbach güvenirlik katsayısı 0.773 olarak bulunmustur. Arastırma kapsamında ana problemden yola çıkarak alt problemlere çözümler aranmaya çalısılmıstır. Arastırma sonucunda, okul yöneticilerinin teknolojinin egitimde kullanılması konusunda yeteri kadar bilgi sahibi olmadıkları, bilgisayar ögretmenlerinin görevleri okul yönetimi ve diger brans ögretmenleri tarafından yanlıs anlasıldıgı, okul yöneticileri ve diger brans ögretmenlerinin gerek hizmet öncesi, gerekse hizmet içi egitimlerde hem bilgisayar kullanımı hem de bilgisayar destekli egitim konusunda yeterli derecede yetistirilmedigi, egitim ve ögretim materyallerinin günün sartlarına uygun olarak saglanamadıgı, ögrencilerin büyük bir çogunlugunun bilgisayar dersine gereken önemi vermedigi sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, problems of computer teachers about the school managers, the other teachers and students have been tried to identify. In that case 70 teachers- 35 male 35 female- who work in zmir and Balıkesir in 2006-2007 Academic Year have been studied. Researcher has prepared and used a survey to verifying data. Cronbach reliable ration of the survey which has two parts has been found 0.773. In the study begining with main problem it has been tried to search the solution to the sub-problems. At the end of the study it has been found that school managers do not have enough knowledge about the using tecnology in education, that the duty of computer teachers have been misunderdstood by the other teachers and the school managers, that school managers and the other teachers have not been progreessed efficiently about using computer and computer based learning in their pre-duty and on duty education, that education materials cannot be modernize efficiently, that most of the students do not interested in computer lesson importantly.