Sosyal bilgiler öğretmenlerinin web 2.0 araçlarını kullanım yetkinliklerinin ve web 2.0 araçlarına yönelik görüşlerinin belirlenmesi
Determination of social studies teachers' competencies in using web 2.0 tools and their opinions on web 2.0 tools
  1. Tez No: 777457
  2. Yazar: SEYFETTİN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DÖNDÜ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Eğitim Teknolojileri, Web 2.0, Web 2.0 Araçları, Social Studies, Educational Technologies, Web 2.0, Web 2.0 Tools
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu araştırmada sosyal bilgiler öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarını kullanım yetkinliklerinin ve Web 2.0 araçlarına yönelik görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nicel ve nitel veri toplama süreçlerinin eş zamanlı olarak ya da kısa zaman aralığı ile yürütüldüğü yakınsayan paralel desen kullanılmış ve Kütahya ilinde görev yapan sosyal bilgiler öğretmenlerinden veri toplanmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda sosyal bilgiler öğretmenlerine Çelik (2021) tarafından geliştirilen“Web 2.0 Araçları Kullanım Yetkinliği Ölçeği (WAKYÖ)”uygulanmış ve öğretmenlerin Web 2.0 araçlarını kullanım yetkinliği belirlenmiştir. Araştırmanın nicel boyutunda 130 sosyal bilgiler öğretmeninden elde edilen veriler kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda ise sosyal bilgiler öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarına yönelik görüşleri, araştırmacı tarafından geliştirilen form doğrultusunda yapılan“yarı yapılandırılmış görüşmeler”aracılığıyla toplanmıştır. Bu kapsamda dokuz öğretmen ile görüşme yapılmıştır. Araştırmanın nicel verileri SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Nicel verilerin analizinde parametrik olmayan testlerden Mann Whitney-U ve Kruskal Wallis testleri kullanılmıştır. Nicel verilerin analiz sonucunda ölçekten alınabilecek en yüksek ve en düşük puanlar ölçüt olarak alındığında, öğretmenlerin Web 2.0 araçlarını kullanma yetkinliğinin düşük düzeyde olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin WAKYÖ puanlarına ait varyansa cinsiyet, mezuniyet, öğrenim durumu, günlük internet kullanma süresinin etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan testin sonuçlarına göre yaş ve kıdem ilerledikçe öğretmenlerin WAKYÖ puanları sıra ortalamalarının düştüğü gözlenmiştir. Bilgi ve iletişim teknolojileri kullanmaya yönelik beceri düzeyleri yüksek olan, Web 2.0 hakkında eğitim alan, bilgisayar kullanımı ile ilgili eğitim alan, eğitimde kullanılabilecek yeni teknolojileri sıklıkla takip eden ve Web 2.0 araçlarını tanıma ve bilme durumu yüksek olan öğretmenlerin WAKYÖ puanları sıra ortalamalarının yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin büyük bölümünün Web 2.0 araçlarının eğitimde etkili olduğu ve sıklıkla kullanılması gerektiğine inandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda elde edilen sonuçlara bakıldığında ise, öğretmenlerin Web 2.0 araçlarına yönelik olumlu bir bakış açısı geliştirdikleri görülmüştür. Web 2.0 araçlarının sosyal bilgiler dersine karşı öğrencilerin ilgi ve isteklerini arttırdığı, öğrenmeyi kolaylaştırdığı, kalıcılığı sağladığı, konuları pekiştirdiği, motivasyonu arttırdığı, öğrenmeyi eğlenceli hale getirdiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde, araştırmanın nitel bulgularının nicel bulguları desteklediği ve tamamladığı görülmektedir. Araştırma bulguları ile bağlantılı olarak öğretmenler, Web 2.0 araçlarının kullanımı sırasında karşılaştıkları problemlere ilişkin mesleki gelişim programlarının artırılması, altyapı ve donanımının geliştirilmesi, öğrenci ve öğretmen imkanlarını geliştirme, uygulamaların ücretsiz kullanımı için protokol ve anlaşmaların yapılabileceği gibi öneriler getirmişlerdir. Son olarak eğitimde Web 2.0 araçlarının kullanımı esnasında karşılaşılan en önemli sorunlar teknik ve altyapı eksikliği, öğretmenlerin uygulamaları kullanmada isteksiz olması, yeterli hizmet içi eğitim verilmemesi, uygulamalara yönelik bilgi eksikliği, ekonomik imkansızlıklar, kalabalık okul ve sınıflar olarak sıralanmıştır. İlgili öneriler ise öncelikle bu sorunların giderilmesine yönelik olmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aimed to examine social studies teachers' competencies in using Web 2.0 tools and their opinions about Web 2.0 tools. In the study, a convergent parallel design was used, in which quantitative and qualitative data collection processes were carried out simultaneously or within a short time interval, and data was collected from social studies teachers working in Kütahya. In the quantitative dimension of the research, the“Web 2.0 Tools Usage Competency Scale (WAKYÖ)”developed by Çelik (2021) was applied to social studies teachers and the teachers' competency in using Web 2.0 tools was determined. In the quantitative dimension of the research, data obtained from 130 social studies teachers were used. In the qualitative dimension of the research, social studies teachers' opinions about Web 2.0 tools were collected through“semi-structured interviews”conducted in line with the form developed by the researcher. In this context, nine teachers were interviewed. The quantitative data of the research were analyzed using the SPSS package program. Mann Whitney-U and Kruskal Wallis tests, which are non-parametric tests, were used in the analysis of quantitative data. As a result of the analysis of quantitative data, when the highest and lowest scores that could be obtained from the scale were taken as criteria, it was determined that teachers' competence in using Web 2.0 tools was at a low level. It was concluded that gender, graduation, education level, and daily internet usage time did not affect the variance of teachers' WAKYÖ scores. According to the results of the test, it was observed that as age and seniority increased, teachers' WAKYÖ scores rank averages decreased. It was concluded that teachers who have high skill levels in using information and communication technologies, who received training on Web 2.0, who received training on computer use, who frequently follow new technologies that can be used in education, and who have a high level of familiarity with Web 2.0 tools, have high WAKYÖ score rank averages. It was concluded that the majority of teachers believe that Web 2.0 tools are effective in education and should be used frequently. Looking at the results obtained in the qualitative dimension of the research, it was seen that teachers developed a positive perspective towards Web 2.0 tools. It has been concluded that Web 2.0 tools increase students' interest and desire in the social studies course, facilitate learning, ensure permanence, reinforce the subjects, increase motivation, and make learning fun. Moreover, when the results are evaluated in general, it is seen that the qualitative findings of the research support and complement the quantitative findings. In connection with the research findings, teachers made suggestions such as increasing professional development programs regarding the problems they encountered during the use of Web 2.0 tools, improving infrastructure and equipment, improving student and teacher opportunities, and making protocols and agreements for free use of applications. Finally, the most important problems encountered during the use of Web 2.0 tools in education are listed as lack of technical and infrastructure, teachers' reluctance to use the applications, lack of adequate in-service training, lack of knowledge about the applications, economic impossibilities, and crowded schools and classrooms. The relevant recommendations were primarily aimed at eliminating these problems.