Çam kese böceği predatörü olan Calosoma sycophanta L.'nın yumurta verimine ve beslenmesine sıcaklığın etkisi
The effects of temperature on egg yield and feeding of Calosoma sycophanta L., the predator of pine processionary caterpillar
- Tez No: 176664
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAKİN VURAL VARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: C. sycophanta L, Çam Keseböcegi, Yumurta Verimi, Beslenme, Sıcaklık, Calosoma sycophanta L, Pine Processionary Caterpillar, Egg Yield, Feeding, Temperature
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalısma, Çam Keseböceginin predatörü olan Calosoma sycophanta L.'nın yumurta verimine ve beslenmesine sıcaklıgın etkisini incelemek amacıyla yapılmıstır. C. sycophanta L. Erginleri, Balıkesir 9li Ayvalık 9lçesinden toplanmıstır. Çalısma, 2005-2006 yılları arasında Balıkesir 9li Burhaniye Orman 9sletme Sefligi ve Edremit Meslek Yüksek Okulu'nda sürdürülmüstür. Deney 2 asamadan olusmaktadır. Deneyin birinci asamasında toplanan 30 ergin böcek, her grupta 5 erkek 5 disi olacak sekilde üç kaba yerlestirilmistir. Kaplardan birincisi 23°C'deki odaya (kontrol grubu), ikincisi 18°C'deki odaya (deney grubu) ve üçüncüsü de, 28°C'deki odaya (deney grubu) yerlestirilmistir. Her üç gruptaki böcekler 10 gün süre ile gözlenmistir. Deneyin ikinci asamasında ise yukarıdaki islemeler tekrarlanmıstır. Ayrıca, deneyin ikinci asaması esnasında 18 ergin böcekle deneyler yapılmıstır. 18 ergin böcek, 1 erkek 1 disi olmak üzere 9 ayrı kaba konulmustur. Kaplardan 1 tanesi 23°C'deki odaya (kontrol grubu), dört tanesi 18°C'deki odaya (deney grubu) ve kalan dört tanesi de 28°C'deki odaya (deney grubu) yerlestirilmistir. 18 böcekle yapılan deneyler 5 gün sürmüs ve bes günün sonunda islemler tekrarlanmıstır. Arastırma sonucunda, 18°C'de C. sycophanta L.'nın beslenmenin ve yumurta veriminin azaldıgı, 28°C'de ise beslenme ve yumurta veriminin arttıgı saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigae the effects of temperature on yield of egg and feeding of the predator of Pine processionary caterpillar Calosoma sycophanta L. Adults of Calosoma sycophanta L. Were collected from Ayvalık town of Balıkesir. This study was conducted in Burhaniye Forestry Headquarters in Balıkesir and in Edremit College in Balıkesir beetween 2005 and 2006. Experiments involved two steps: In the first step 30 adult insects collected were put into three boxes as 5 male and 5 female insects in each box. The first box was put into room had 23°C (control group), the second box was put into room had 18°C (experimental group), and the third box was put into room had 28°C (experimental group). They were observed during 10 days. In the second step of the experiments, these processes were repeated. While the second step of the experiment was conducted, seperate experiments were done with 18 adults too. These adults were put into nine boxes as 1 male and 1 female insects in each box. One box were attained as control group (23°C), four boxes were attained as experimental group (18°C), and the other four boxes were attained as experimental group (28°). Experiments with 18 adult insects took five days and they repeated for five days more. According to the results of the study, while egg yield and feeding of the predator of Pine processionary caterpillar Calosoma sycophanta L. decreased in 18°C, they increased in 28°C.