Eğitimciler için yeni bir web aracı
New web tool for lecturers
- Tez No: 176669
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TANER TANRISEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İçerik Yönetim Sistemleri, Eğitim Yönetim Sistemleri, Web Tasarım Aracı, Uzaktan Eğitim, Content Management System, Learning Management System, Web Design Tool, Distance Education
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Gelişen bilgisayar ve İnternet teknolojileri hayatın her alanını olduğu gibi eğitimi de etkilemektedir. Eğitimin vazgeçilmez öğesi olan eğitimcilerin de bu gelişmelere uyum sağlaması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda eğitimciler, web teknolojilerini kullanarak okuldaki eğitim ? öğretim faaliyetlerini çok daha verimli hale dönüştürme şansına sahip olmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı eğitimcilerin web sayfa tasarımındaki temel ihtiyaçlarını karşılayacak bir aracın geliştirilmesidir. Bu araç içerisinde kullanılan grafikler Adobe Photoshop, web sayfalarının görsel tasarımı Macromedia Dreamweaver ve kaynak kod yazımı da Quanta Plus uygulaması ile gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen web aracını eğitimcilerin kullanmaları sağlanmıştır. Web aracını kullanan eğitimcilerin görüşlerinin alınabilmesi için geliştirilen 20 maddelik Likert tipi anket uygulanmıştır. Web aracını kullanan ve anketi cevaplandıran 35 eğitimciden alınan dönütler çerçevesinde anket istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiş ve geliştirilen web aracının ortaya çıkan eksikleri giderilmiştir. Sonuç olarak, eksikleri olmasına rağmen genel anlamda kullanılabilir bir araç olduğu görüşü elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The development of computer and Internet Technologies affects education as it is in all parts of the life. It comes into existence that educators who are essential part of the education systems have to adopt these developments Thus; educators may have an opportunity to transform information more efficiently by using web technologies. The aim of this research is to develop a tool that meets educators? basic needs in web page design. The graphics of the tool was designed using Adobe Photoshop whereas for page design Macromedia Dreamweaver was used and the source code was written in Quanta Plus software. A 20 item Likert type questionnaire was administered to the educators who used the web tool in order to get their ideas. The data were collected from 35 educators who used and filled the questionnaire and analyzed statistically. The shortcomings of the web tool were removed according to the feedback received from the educators. As a consequence of collected opinions, it is decided that the web tool will have a contribution to the education.