Bakım yönetiminde bulanık çok amaçlı karar verme modeli
Fuzzy multiple criteria decision making model in maintenance managemenet
  1. Tez No: 176700
  2. Yazar: MAŞUK METE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM MANİSALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım yönetimi, bakım stratejileri seçimi, çok ölçütlü karar verme, ÇÖKV, bulanık mantık, bulanık çok ölçütlü karar verme AHP, Bulanık AHP, TOPSIS, bulanık TOPSIS, bulanık ÇÖKV yazılımı, maintenance management, maintenance strategy selection, multiple criteria decision making, MCDM, fuzzy MCDM, fuzzy logic, AHP, Fuzzy AHP, TOPSIS, fuzzy MCDM software
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Bu çalımada bakım yönetiminin önemli bir problemi olan bakım stratejilerinin seçilmesine bulanık çok ölçütlü karar verme modeli kullanılarak karar verilmitir. Bunun için öncelikle bakım yönetiminde çok ölçütlü karar verme, bakım yönetiminde bulanık karar verme ve bakım yönetiminde bulanık çok ölçütlü karar verme konularında daha önce yapılan çalımalar incelenmitir. Ülkemizde bakım sektöründe karar verme ve kullanılan bakım tekniklerini analiz edebilmek için bir anket çalıması yapılmı ve elde edilen anket verileri istatistiksel olarak analiz edilmitir. Bakım yönetimi, bakım stratejileri, bulanık mantık, çok ölçütlü karar verme, bulanık çok ölçütlü karar verme , analitik hiyerari prosesi (AHP), bulanık AHP ve TOPSIS konuları hakkında bilgi verilmitir. Klasik AHP-TOPSIS ve bulanık AHP-bulanık TOPSIS yöntemleri kullanılarak bakım stratejilerinin seçimi için bir model gelitirilmitir. Klasik AHP-TOPSIS yönteminde bakım stratejilerinin seçimi için Expertchoice yazılımı kullanılmı; bulanık AHPbulanık TOPSIS yönteminde ise bir bulanık çok ölçütlü karar verme yazılımı hazırlanmıtır. Hazırlanan yazılım kullanılarak bakım stratejileri seçilmitir.Her iki yöntemde de seçim ileminde maliyet, uygulanabilirlik, rekabet avantajı, emniyet ve çalıma morali ana kriterleri kullanılarak, düzeltici bakım, periyodik bakım, duruma dayalı bakım, kestirimci bakım, güvenilirlik merkezli bakım ve toplam verimli bakım alternatifleri sıralanmıtır. Klasik AHP-TOPSIS ve bulanık AHP-bulanık TOPSIS yöntemlerinde alternatifler, sıralandıktan sonra duyarlılık analizine tabi tutulmutur.
Özet (Çeviri)
In this study, selection of maintenance strategies that is an important problem of maintenance management is decided using the fuzzy multiple criteria decision making model. Therefore, primarily, previous studies made about multiple criteria decision making in maintenance management, fuzzy decision making in maintenance management and fuzzy multiple criteria decision making in maintenance management have been reviewed. A survey is conducted for analyzing to decision making and maintenance techniques used in our country and the collected data of the survey is analyzed statistically. The information is given about maintenance management, maintenance strategies, fuzzy logic, multiple criteria decision-making fuzzy, multiple criteria decision-making, analytical hierarchy process (AHP), fuzzy (AHP), and TOPSIS. A model has been developed for choosing maintenance strategies by using the classic AHP-TOPSIS and fuzzy AHP-fuzzy TOPSIS methods. Expert Choice software has been used for the selection of maintenance strategies at the method of the classic AHPTOPSIS but a fuzzy multiple criteria decision-making software has been developed for the method of fuzzy AHP-fuzzy TOPSIS. Maintenance strategies have been selected by using prepared software. In both of two methods; alternatives of corrective maintenance, periodic maintenance, condition based maintenance, predictive maintenance, reliability centered maintenance and total productive maintenance have been ordered by using main criteria of the elective procedure?s cost, applicability, advantage of competition, safety and morality of working. Alternatives in classic AHP-TOPSIS and fuzzy AHP- fuzzy TOPSIS methods have been tested through the sensitivity analyze after they were graded.