Sustainable transport in city-regions: The case of Izmir city region
Kent-bölgelerde sürdürülebilir ulaşım: İzmir kent bölgesi örneği
  1. Tez No: 176718
  2. Yazar: SEDA NAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELA BABALIK SUTCLİFFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Ulaşım, Kent-Bölgeler, İzmir, Sustainability, Sustainable Transport, City-Regions, Izmir
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bölge Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 410
Özet
Sürdürülebilir ulaşım ve sürdürülebilir kentsel gelişme modelleri üzerine oluşmuş olan geniş yazın, kentsel planlamada desteklenmesi gereken belli kentsel gelişim modelleri üzerine vurgu yaparken; dünyada birçok kentsel mekânda kent-bölgeleşmeye doğru artan bir eğilim olduğu da bir gerçektir. Öte yandan, bu kent-bölge gelişim modellerinin, daha sürdürülebilir bir kentsel gelişim ve ulaşım sistemini elde etmeye yardımcı olup olamadığı konusu, sürdürülebilir ulaşım alanında üzerinde daha az çalışılmış bir konudur. Genel anlamda, bu çalışma, planlama literatüründeki bu iki önemli araştırma alanı olarak sürdürülebilir ulaşım ve kent-bölge yazınını bir araya getirmeyi hedeflemektedir. Çalışma kapsamında, kent-bölgelerde ulaşımda sürdürülebilirliğin sağlanıp sağlanamayacağı; kent-bölge gelişme stratejileri ile sürdürülebilir ulaşım stratejilerinin birbirleriyle uyumlu ve tamamlayıcı nitelikte olup olamayacağı konularının araştırılması amaçlanmıştır.Bu amaç doğrultusunda, kent-bölgelerde sürdürülebilir ulaşımın sağlanmasına karşı tehdit oluşturabilecek üç konu belirlenmiştir: 1. Kent-bölgelerde artan mesafeler ve etkileşimler sonucu seyahat ihtiyacındaki artış, araba bağımlılığı ve trafik yoğunluğu, 2. Kent-bölgeler için öncelikli hedeflerin, sürdürülebilir ulaşımın elde edilebilmesi için gereken hedeflerle çelişme olasılığı, ve 3. Kent-bölgelerdeki çok parçalı yönetim yapısının sürdürülebilirliği bütünleşik bir yaklaşımla ele almak için gereken politika koordinasyonunu olumsuz etkileme olasılığı. Ulaşımda sürdürülebilirliğin sağlanmasında en etkili iki yöntem olan, arazi kullanım planlaması politikaları ve toplu taşım ile motorsuz taşıtların geliştirilmesi için üretilen politikalar incelenecek temel yaklaşımlar olarak belirlenmiş; İzmir Kentsel Bölgesi olarak seçilen örnek alanda yapılan inceleme ve çözümlemelerle çalışma kapsamında kent-bölgelerde sürdürülebilir ulaşımın sağlanmasını olumsuz etkileyebileceği savlanan bu tehtitlerin gerçekten var olup olmadıkları ve bunların üstesinden gelinip gelinemeyeceği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
While the vast literature on sustainable transport emphasizes certain urban development patterns as those that should be encouraged in urban planning, it is a fact that there is an increasing tendency in many urban areas in the world towards becoming a city-region. However, whether these city-region development patterns can help attain a more sustainable urban growth and transport system is a relatively less studied area in the field of sustainable transport. In general terms, the study aims to bring together these two important fields of research in the planning literature: sustainable transport and city-regions, with a view to analyze whether they can co-exist, whether their policies comply with, and complement each other, eventually whether it is possible to attain transport sustainability in city-regions.Regarding this aim, three aspects are identified as `threats? for the attainment of sustainable transport and land-use development in city-regions: 1.Increase in need to travel and car dependency due to increase in interactions and longer distances in city-regions, 2. Economic objectives for city-regions conflicting with objectives of sustainable transport, and 3. Difficulty in ensuring policy coordination for an integrated approach to sustainability due to fragmentation of governments. Two most effective ways of achieving sustainable transport, land-use planning policies and policies for improving public transport and non-motorized transport, are chosen as the main policy approaches to be analyzed. Through the analysis of planning experience in a selected case study area, the Izmir City Region, the study intends to find out whether these issues are real threats for attaining sustainable transport in city regions and whether they can be overcome.