Rethinking architectural design porcess through its computable body of knowledge
Mimari tasarım sürecinin yapısındakı bilginin hesaplanabilirliği üzerinden yeniden düşünülmesi
  1. Tez No: 176844
  2. Yazar: ESER ERGUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİNE ÖZKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimari Tasarım Süreci, Sistematik, Hesaba Dayalı Tasarım, Problem Çözme, Üretken Tasarım, Evrimsel Tasarım, Şekil Gramerleri, Architectural Design Process, Systematic, Computational Design, Problem Solving, Generative Design, Evolutionary Design, Shape Grammars
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez, mimari tasarım sürecini bilginin depolandığı, organize edildiği ve üzerinde işlem yapıldığı sistematik bir çalışma olarak görür. Bu bakış açısıyla tez, mimari tasarım sürecini sistemleştirme çabalarını araştırır. İlk olarak, araştırma, Tasarım Metotları Hareketinin tasarımı sistemleştirme yolundaki erken yaklaşımlarına odaklanır. Tasarım metotlarının bilgiyi sistematik yöntemlerle hesaplama yönünden gelişimini ve dönüşümünü gözlemleyebilmek için, tez bazı kritik kavramlar belirler ve bu kavramların Tasarım Metotları Hareketindeki ve günümüz mimarlık uygulamalarındaki kullanılışını değerlendirir.Tez, Tasarım Metotları Hareketinde, tasarımı sistematik yapan özellikleri değerlendirir ve kompleksite, hiyerarşi, geri besleme döngüsü ve seleksiyon gibi bu özelliklerin günümüz hesaba dayalı tasarım yöntemleri üzerinde etkili olup olmadığını araştırır. Tez evrimsel tasarım ve şekil gramerleri olmak üzere iki üretken tasarım yöntemine bakar. Bu metotlar Tasarım Metotları Hareketinin başlangıcı olan 1960'lardan beri çalışılmaktadır. Tezde bu iki metot, tasarıma sistematik yaklaşmanın güncel örneklerini oluşturur. Ayrıca teze göre bu metotlar, günümüz mimarlığının Tasarım Metotları Hareketinin özellikleri olarak ele alınan karakteristiklerini nasıl kullandığına dair örneklerdir.
Özet (Çeviri)
This thesis assumes the architectural design process as a systematic study, in which knowledge is stored, organized and operated on by computational methods. From this perspective, the study explores the efforts for systemizing the architectural design process. Firstly, the focus is on the early approaches of systemizing design in the Design Methods Movement. The thesis identifies and evaluates the use of a number of critical concepts in this movement and in recent architecture practice, in order to see the development and transformation of design methods in terms of computing knowledge in a systematic way.The thesis evaluates the features that make design systematic within the Design Methods Movement and inquires whether such features like complexity, hierarchy, feedback loops and selection are influential in recent computational design methods of architecture. The thesis looks into two generative design methods, namely evolutionary design and shape grammars, which have been studied by designers since the 1960s, the start of the Design Methods Movement. These two methods exemplify current systematic approaches to design and according to the thesis these are the instances of how recent architecture employs the features discussed as characteristic in the Design Methods Movement.