Kahramanmaraş ilinden toplanan toprak örneklerinden organik solvent tolere edebilen mikroorganizmaların izolasyonu ve tanımlanması
Isolation of organic tolerance microorganisms in soil samples were collected from regions of Kahramanmaraş
  1. Tez No: 177093
  2. Yazar: BERNA DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. METİN DIĞRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Organik solvent, tolerans, toprak, Pseudomonas, Bacillus, Organic solvent, tolerance, soil, Pseudomonas, Bacillus III
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, Kahraman Maraş İlinin organik çözücülerle kirlenen bölgelerinden toprak örnekleri toplanmıştır. Toprak örneklerinden Eosin Metilen Blue, Pseudomonas Selektif Agar ve Plate Count Agar besiyerlerine uygun dilüsyonda ekimleri yapılmıştır. Petri kutularında gelişme gösteren farklı özellikteki kolonilerin izolasyonu yapılmıştır. Elde edilen 88 adet koloniden gelişme gösteren 57 izolata yapılan biyokimyasal, morfolojik, kültürel ve fizyolojik testler sonucunda 32 tanesi Bacillus, 25 tanesi ise Pseudomonas genusuna dâhil edilmiştir. Laboratuara getirilen organik solventlerle kirlendiği düşünülen topraklar periyodik aralıklarla ( 0, 7, 14, 21, 28 gün) çalışmada kullanılan organik solventlerle (Toluen, ksilen, kloroform, aseton, hekzan, formaldehit) ön zenginleştirme yapılmıştır. Daha sonra organik solventlere toleranslı olan bakterilerin izolasyonu için uygun besiyerlerine ekimler yapılmıştır. İnkübasyon sonucunda gelişme gösteren besiyerlerinden toplam 33 adet koloni saf kültür olarak izole edilmiştir. Yapılan testler sonucunda elde edilen 21 adet izolatın 13 tanesi Bacillus, 8 tanesi ise Pseudomonas genusuna ait olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, sample soil was collected from polluted regions by organic solvent in kahraman Maraş. The sample soil such as Eosin, metilen bulue, pseudomans selective agarand plate count agar was cultivated a suitable dilisyon. The isolation which showed improvement different colonies was made. Obtained 88 colonies 57 of which showed improment by isolating biochemical, morfology, culturel and fizyology tests and at the and of the yesys 32 of them Bacillus, 25 of them Pseudomonas were added at the genuse. The soil which is thought to have been contaminated by organic solvents brought to the laboratuary and it was made rich with organic solvent (Toluen, ksilen, kloroform, aseton) which were used in the study at periodic intervals (0, 7, 14, 21, 28, 35 days). Then in the suitable plates culture was planted for isolation of bacteries which had tolerate to solvents. At the and of inkübasyon 33 colonies which showed improvoment at the plates were isolated as pure culture. At the and of the tests the 21 isolat 13 of which bacillus 18 of which were determined that they belonged to Pseudomonas genuses.