Kahramanmaraş koşullarında bazı bakla (Vicia faba L.) çeşitlerinde farklı ekim zamanlarının verim ve verim unsurlarına etkisi üzerine bir araştırma
A study on the influence of the different sowing dates upon yield and the yield components on some type of the broad beans in the conditions of Kahramanmaraş (Vicia faba L.)
  1. Tez No: 177105
  2. Yazar: MEHMET TAHA BAYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇÖLKESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bakla, Çeşit, Ekim Zamanı, Verim, Verim Özellikleri, Broad Bean, Variety, Sowing Date, Yield, Yield Components
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Deneme 2005-2006 yetiştirme döneminde KSÜ Ziraat Fakültesi Tarla BitkileriBölümü'nün araştırma sahası olarak kullandığı Kahramanmaraş TarımsalAraştırma Enstitüsü deneme alanında tesadüf blokları deneme planına göre 4tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak Ege TarımsalAraştırma Enstitüsü tarafından tescil ettirilmiş olan bakla (Vicia faba L.) çeşitleriEresen-87, Filiz-99, Kıtık-2003 ve Yerli Sakız çeşidi kullanılmıştır. Araştırmada taneverimi yanında; çıkış süresi, çiçeklenme süresi, olgunlaşma süresi, bakla bağlamasüresi, bitki boyu, bitkide boğum sayısı, gövde kalınlığı, dal sayısı, ilk baklayüksekliği, bitkide bakla sayısı, bakla boyu, bakla eni, bakla kalınlığı ve 100 taneağırlığı gibi özellikler incelenmiştir.Kahramanmaraş koşullarında yapılan araştırma sonucunda, tüm zamanlariçin (15 Kasım, 15 Aralık, 15 Ocak ve 15 Şubat) en yüksek tane verimi 194.0 kg/daile Eresen-87 çeşidinden elde edilmiştir. Bu çeşidi 187.7 kg/da ile Kıtık-2003, 173.3kg/da ile Yerli Sakız takip etmiştir. En düşük tane verimi ise 153.8 kg/da ile Filiz-99çeşidinden elde edilmiştir. Yine tüm zamanlar için en yüksek verimin alındığı 15Aralık tarihi en uygun ekim zamanı olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The experiment has been conducted on 4 replication, in the growing period of2005-2006 according to the complete block design in Kahramanmaraş Institute ofAgricultural Research, which is used as a field of research by the department ofField Crops at Faculty of Agriculture in KSU. Broad bean (Vicia faba L.) varietiesEresen 87, Filiz 99, Kıtık 2003 which are supplied from Ege Institute of AgriculturalResearch and Local Genotype Sakız have been used as materials for this experiment.Some parameters such as grain yield, number of days to emergence, number of daysuntil flowering, number of days until maturity, the duration of forming first pod,plant height, node number per plant, thickness of stem, the number of branches perplant, first pod height, pod number per plant, pod lenght, pod width and 100 seedweight were investigated.As a result of this research for all times (November 15, December 15, January15 and February 15) which has been done on the conditions of Kahramanmaraş, themost seed yield which is 194.0 kg/da has been obtained from the Eresen-87. This isfollowed by Kıtık-2003 which is 187.7 kg/da and Local Genotype Sakız which is173.3 kg/da. On the other hand, the least seed yield has been obtained from the typeof Filiz-99 which is 153.8 kg/da. It is determined that 15 December, which hasobtained the most seed yield for all times, will be the most suitable period forplanting.