Bilgisayar destekli dönüşüm geometrisi öğretiminin öğrenci erişisine etkisi
The effects on the students' success of computer based transformation geometry learning
- Tez No: 177241
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTAÇ KURTULUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Geometri, Dönüşüm Geometrisi, Bilgisayar Destekli Öğretim, Geometry, Transformation Geometry, Computer Based Learning
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırma, bilgisayar destekli öğretimin, dönüşüm geometrisi konusunda öğrenci erişisine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araştırma, ön test-son test kontrol gruplu model uygulanmış deneysel bir araştırmadır. Araştırmada, Ankara ili, Çankaya ilçesinde bulunan Tevfik İleri İlköğretim Okulundaki 7/D ve 7/H sınıfları deney grubu, 7/A ve 7/B sınıfları kontrol grubu olarak alınmıştır. Bu sınıflardan yüksek başarılı öğrencilerin sayısı her birinde 20 olmak üzere toplam 40 kişi, düşük başarılı öğrencilerin sayısı ise her birinde 25 olmak üzere toplam 50 kişidir.Sınıfların belirlenmesinden önce, okulda bulunan tüm 7. sınıflara araştırmacı tarafından hazırlanan ön test uygulanmış ve çıkan sonuçlara göre, ön test puanları birbirine çok yakın olan sınıflar seçilmiştir. Seçilen sınıflardan deney gruplarına önce yazılım tanıtılmış, sonrasında ise bilgisayar destekli olarak dönüşüm geometrisi konusu anlatılmıştır. Kontrol grubunda ise dersler öğretim programında yer aldığı gibi etkinlik temelli olarak işlenmiştir. Uygulama bittiğinde ise tüm gruplara son test uygulanmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgularla şu sonuçlara varılmıştır.Tüm öğrencilere bakıldığında, bilgisayar destekli öğretim, dönüşüm geometrisinin öğretiminde deney grubunun lehine anlamlı bir fark oluşturmuştur.Yüksek başarılı öğrencilerde, bilgisayar destekli öğretim, dönüşüm geometrisindeki öteleme, yansıma ve dönme konularına ayrı ayrı ve genel olarak bakıldığında, deney ve kontrol grubu arasında deney grubunun lehine anlamlı bir fark oluşturmuştur.Düşük başarılı öğrencilerde, bilgisayar destekli öğretim, dönüşüm geometrisindeki öteleme, yasıma ve dönme konularına ayrı ayrı ve genel olarak bakıldığında, deney ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark oluşturmamıştır. Deney Grubunun ortalamasında artış gözlenmiştir. Ayrıca konular arasında ortalamalara bakıldığında yansıma ve dönme konusunda deney grubunun ortalaması daha yüksek iken, öteleme konusunda kontrol grubunun ortalamasının yüksek olduğu elde edilen sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the effect of computer based learning on the students? success in teaching transformation geometry.It?s an experimental research in which pre and post test model is used. The research is applied Tevfik İleri primary school in Ankara. Classes 7/D and 7/H are the experimental groups; and classes 7/A and 7/B are the control groups. However , 7/A and 7/D represents successful students, 7/B and 7/H represents unsuccessful students.Before the classes are determined a pre-test is applied to all seventh grade students. Thus, the classes are choosen in accordance with the results. First, the software is introduced to the experimental group. After this,transformation geometry is taught via computer based learning. However, in the control groups lessons are activity based as being seen in the teaching programme. At the end of the application, all the groups are exposed to a post test.The findings of the research is as the following:Above all students, computer-based-learning in teaching transformation geometry has brought about a significant difference, among the experimental and the control groups .On the successful students, computer-based-learning in teaching subjects of transformation geometry (translation, reflection,, rotation) and generally transformation geometry has brought about a significant difference, among the experimental and the control groups .On the unsuccessful students, computer based learning in teaching subjects of transformation geometry (translatio, reflection,, rotation) and generally transformation geometry doesn?t have brought about any significant difference, among the experimental and the control groups. However ; a difference is seen on the general averages. Also when the averages are considered in subjects of transformation geometry; it is deduced that while the average of the experimental group is higher in the subjects reflection and rotation, the averages of the control group is high in the subject translation.