İlköğretim fen ve teknoloji dersi öğrenme ortamlarının öğrenci merkezli eğitim açısından değerlendirilmesi
The evaluation of the learning environments of sience and techonology lesson in primary schools in terms of student centred education
  1. Tez No: 177240
  2. Yazar: İSMAİL DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. BAHADDİN ACAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenci Merkezli Eğitim, Öğrenme Ortamları, Student Centred Learning, Learning Environments
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu arastırmanın amacı Fen ve Teknoloji dersi öğrenme ortamlarının öğrencimerkezli eğitim açısından değerlendirilmektir. Bunun yanında öğrenci merkezliuygulamalar ile öğretmen merkezli uygulamalar karsılastırılmıs, okulların bulunduklarıkonuma göre, öğrenci merkezli uygulamaların değisip değismediği, sınıf mevcutlarınagöre öğrenci merkezli eğitimin öğrenme boyutlarında farklılasma olup olmadığıincelenmistir.Bu arastırmanın evrenini, Çanakkale merkez ve köy ilköğretim okullarındaeğitim gören II. kademe öğrencileri ve bu okullarda görev yapan Fen ve Teknolojiöğretmenleri olusturmaktadır. Evrenden random (sans) yöntemi ile seçilen örneklemi1250 ilköğretim II. Kademe öğrenci ile seçilen okullarda görev yapmakta olan 21 Fenve Teknoloji/Fen Bilgisi öğretmeni olusturmustur. Çalısmada alan taraması yöntemikullanılmıstır. Veriler Acat (2006) tarafından hazırlanan ?Öğrenci Merkezli ÖğrenmeOrtamları Ölçeği? kullanılarak toplanmıstır. Ölçek, öğrenme boyutlarını ifade edenpsiko-sosyal ortam/okulun sosyal iklimi, altyapı ve donanım boyutu, mekân boyutu vezaman boyutundan olusan 50 maddeyi içermektedir.Arastırma sonucunda, öğrenci ve öğretmen görüslerine göre; 6. ve 7. sınıflardaFen ve Teknoloji dersinde öğrenci merkezli eğitimde psiko-sosyal ortam ve zamanboyutunda olumlu görüsler belirlenirken; mekân, altyapı ve donanım boyutundaeksiklikler görülmüstür. Bunun yanında öğrenci merkezli uygulamalar ile öğretmenmerkezli uygulamalar karsılastırılmıs ve öğrenci merkezli uygulamalar lehine anlamlıbir farklılık belirlenmistir. Okulların bulundukları konumlara göre, öğrenci merkezlieğitim verebilme durumlarında farklılık olduğu; köy ve merkeze uzak okullarında dahaolumlu psiko-sosyal ortam, altyapı ve donanım ile zaman boyutu ilkeleri uygulanırken,merkez okullarındaki öğrenciler ise mekân boyutunda daha olumlu görüslerbelirtmislerdir. Bunun yanında öğrenci sayısı az olan sınıflarda psiko-sosyal ortamboyutu ilkeleri ve zaman boyutu özellikleri daha olumlu iken, altyapı-donanım vemekân boyutunda eksiklikleri olduğu ifade edilmistir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate Sience and Techonolgy lesson learningenvironments in the terms of student centred education. In addition to this, the studentcentred applications and the teacher centred applications are compared; according to thesituation of existance of schools, it is examined whether or not the student centredapplications are changed.This study?s population is formed by the second grade students who areeducated both in the central and the village primary schools in Çanakkale and sienceand techonolgy teachers working in these schools. From that population the sampling iswith the inclusion of 1250 secondary second grade primary schools with and 21 Sienceand Techonolgy/Sience teachers working in those schools by using random sample. Inthis study survey method is used. The data is collected bu using ?Student CentredLearning Environments Scale? which arranged by Acat (2006). The scale includes 50instructions representing environments dimensions; psycho-social environment/school?ssocial climate, underwork and hardware dimension, location dimension, timedimension.At the end of the research, according to the teacher and students opinions; apositive point of view is observed in the Since and Technology lessons of 6th and 7thdegrees about psycho-social environment/school?s social climate and time dimensionwhile the underwork and hardware dimension and location dimension is pointed out tohave some absences. Furthermore, after the comparison of teacher centred applicationsand student centred applications, it?s detected that there is a meaningful disparitymilitate in favor of student centred applications. According to the situations of schools,where the possibility of giving student centred education is varied, its found that invillage and suburb schools there are more positive effects on psycho-socialenvironment/school?s social climate, underwork and hardware and time dimensionswhile in central schools there are positive effects on location dimensions.