2-hidroksibenzaldehit ve 2-hidroksi-1-naftaldehit ile anilin, 2-aminopiridin ve 3-kloroanilinden benzoksazepin ve naftoksazepinlerin sentezi
The synthesis of naphthoxazepines and benzoxazepines from the aniline, 2-aminopyridine and 3-chloroanilines with 2-hydroxybenzaldehyde and 2-hydroxy-1-naphthaldehyde
- Tez No: 177257
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM BİLGİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Schiff bazı, benzoksazepin, naftoksazepin, Schiff base, benzoxazepin, naphthoxazepin
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu çalışmada:1. Fenolik ve naftolik Schiff bazları (176a, 176b, 181a, 181b, 181c) sentezlenmiştir.2. Fenolik ve naftolik Schiff bazları NaBH4 ile indirgenmiştir.3. İndirgenen Schiff bazlarının (177a, 177b, 182a, 182b, 182c) ClCH2COCl (kloroasetilklorür) ile reaksiyonu gerçekleştirildi ve açil türevleri elde edildi.4. Sentezlenen açil türevlerinin (178a, 178b, 183a, 183b, 184c) % 10'luk NaOH ile reaksiyonu gerçekleştirilerek, benzoksazepin (179a) ve naftoksazepinler (185a, 185c) elde edilmiştir.Sentezlenen bileşiklerin yapıları IR, UV, 1H-NMR, 13C-NMR, kütle spektroskopisi ve kimyasal analiz sonuçları ile aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work:1. Phenolic and naphtholic Schiff bases (176a, 176b, 181a, 181b, 181c) were synthesised.2. Phenolic and naphtholic Schiff bases were reduced with NaBH4.3. Reduced Schiff bases (177a, 177b, 182a, 182b, 182c) were reacted with ClCH2COCl (chloroacetylchloride) and acyl derivatives were obtained.4. Acyl derivatives (178a, 178b, 183a, 183b, 184c) were reacted with 10% NaOH to obtain benzoxazepin (179a) and naphthoxazepines (185a, 185c).Synthesised compounds structures were determined by IR, UV, 1H-NMR, 13C-NMR, mass spectra and chemical analysis.