Orienteering problemi için sezgisel bir yaklaşım ve örnek uygulamalar
A heuristic approach for the orienteering problem and sample applications
- Tez No: 177269
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. R. AYKUT ARAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orienteering Problemi, Sezgisel Yöntemler, Orienteering Problem, Heuristic Methods
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Orienteering sporunun bir türü olan Puan Orienteering'den esinlenilerek tanımlanan Orienteering Problemi (OP), puan değerleri sıfır olan belirli bir başlangıç ve bitiş noktası arasında, bir maksimum maliyet (zaman veya mesafe) kısıtı altında her birine pozitif bir puan değeri atanmış olan noktaların bir alt kümesini ziyaret etmek suretiyle, toplam puanı enbüyükleyen rotanın bulunmasını amaçlayan bir optimizasyon problemidir.Bu çalışmada, Puan Orienteering'e dayanan Orienteering Problemi tarihi gelişimi içinde kapsamlı bir şekilde incelenmiş ve detaylı bir literatür taraması yapılmıştır. Literatürde OP ile ilgili ilk çalışma olan Tsiligirides'in sezgisel S algoritması iyileştirme aşamaları ile birlikte Visual C# ile kodlanmıştır. Buna ilave olarak S algoritması, rassallığı ortadan kaldırılarak ve çok kısa işlem süresine sahip olacak şekilde iyileştirme aşamaları ile birlikte düzenlenerek aynı yazılımla yeniden kodlanmıştır. Bu algoritmalar üç farklı alanda tasarlanan yeni örnek problemlere ve rassal olarak üretilen 33 test problemine uygulanmış ve performanları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Orienteering Problem (OP); inspired from Score Orienteering which is a type of Orienteering sport, deals with finding a path between specific start and end points in order to maximize the total score by visiting a subset of control points subject to a cost (time or distance) constraint. In this optimization problem start and end points have a score of zero and other points have positive scores.In this study, the OP which is derived from Score Orienteering has been extensively analyzed within its historical development and a detailed literature survey is presented. Tsiligirides? S Algorithm which is the first heuristic found in the literature related to OP is coded using Visual C# including the improvement steps. Additionally, a modification of the above-mentioned algorithm is coded using the same software in which randomness of the S Algorithm is removed, leading to much shorter running times. These algorithms are applied to three new designed sample problems taken from different areas and 33 random problem instances are generated to test and compare the performances of the algorithms.